Festivalul Sanremo la TVR iar Festivalul Mamaia la Casa Albastră

Festivalul Sanremo la TVR iar Festivalul Mamaia la Casa Albastră(863)


Acum, începând cu 4 februarie, are loc la Sanremo renumitul Festival al cântecului italian, ediția 70!

Spre marea bucurie a noastră, TVR transmite în fiecare seară la ora 21.45 în direct de marți până sâmbătă 8 februarie un grandios concurs muzical binecunoscut în toată lumea.

Cine câștigă Sanremo va reprezenta ca de obicei Italia la Eurovision Song Contest.

În primele două seri vom vedea și Campioni și Debutanți. Joi seara dacă mai avem răbdare vom urmări 24 de piese renumite din istoria acestui festival în interpretarea unor artiști consacrați italieni și străini.

Vineri aflăm câștigătorul de la Debutanți iar sâmbătă pe cel de la Campioni, marele învingător al acestui Festival. Prima ediție a avut loc în 1951, a fost doar la radio și a avut trei concurenți.

 

Din 1955 a fost transmis în direct la tv doar la Rai 1, televiziune de stat. Din 1951 până în 1976 a avut loc la Cazinoul din Sanremo, apoi începând cu 1977, toate edițiile au avut loc la Teatro Ariston, (doar în 1990 a fost la Nuovo Mercato dei Fiori).

Începând cu a treia ediție a festivalului, în 1953, fiecare melodie a fost interpretată de doi artiști, cu orchestre și aranjamente diferite. În 1964, la al 14-lea festival, fiecare melodie a fost interpretată o singură dată de un artist italian, iar o dată de un cântăreț internațional.

Din 1972, fiecare piesă a fost cântată de un singur artist.

În anul 1974 concurenții erau „Artiști mari” și „Artiști tineri”. Cei înscriși la „Artiști tineri” trebuiau să treacă printr-o rundă eliminatorie. „Marii artiști” intrau direct în finală. În 1984, separarea dintre debutanți și consacrați era evidentă prin două competiții diferite.

Din 1998 primii trei artiști de la nou-veniți puteau concura în secțiunea principală.

Începând cu anul 2005 concursul a cuprins cinci categorii diferite: debutanți, bărbați, femei, grupuri și clasici. Câștigătorul fiecărei categorii poate concura pentru victoria finală, orice diferențiere fiind eliminată.

Foarte repede, în 2006, s-a renunțat la secțiunea Classic iar, din 2007, festivalul revine la regulile vechi, de demult, cu două concursuri complet separate pentru artiști consacrați și nou-veniți.

În 2009, piesa „Luca era gay” ( câștigătoarea locului doi) scrisă și cântată de Povia, a fost considerată de unele organizații pentru drepturile homosexualilor drept o melodie anti-gay.

 

Anul trecut câștigător a fost tânărul Mahmood (născut la Milano) cu piesa SOLDI, o melodie autobiografică despre „familia sa neconvențională”care include și o propoziție în limba arabă. Tânărul cântăreț, acum are 28 de ani, Mahmood îl citează pe americanul Frank Ocean: "Muzica sa este foarte liberă unde toată lumea se poate identifica, homosexuală sau dreaptă, pentru că esențialul este persoana și energia pe care le transmite și nu orientarea sexuală".

 

Să ne uităm și noi la TVR la Festivalul de la Sanremo pentru că iată nici nu știm ce ne așteaptă.

Să mă iertați că nu am cum să uit: "Mamaia" e moartă în coteț iar cotețul nu se mai știe al cui este și de ce.

Avem nevoie noi de tot felul de încurcături?! Nu! Mai bine stai acasă și speri să te aleagă ăștia ai tăi din nou în vreo funcție publică!
jooble.org