LA ARBDD TULCEA, SFÂNTUL ION A FOST PUS ÎN FUNCȚIE. DISTRACȚIA CONTINUĂ!

LA ARBDD TULCEA, SFÂNTUL ION A FOST PUS ÎN FUNCȚIE. DISTRACȚIA CONTINUĂ!(2293)


Cătălin Țibuleac, până mai ieri, guvernatorul Deltei Dunării, a fost mazilit înainte ca acesta să comită un păcat, o ilegalitate, un gest de înaltă trădare față de cormoranii fostului ministru al Agriculturii, domnul Daea, renumit pentru gafele lui monumentale și pentru stilul în care face pluta în bazine mici. Sau măcar o eroare de genul celor comise de un individ care confunda Delta Dunării cu un post de televiziune specializat în farse pe micul ecran! Tot stagiul său în fruntea ARBDD s-a derulat ca la “Camera ascunsă”! Oamenii avizați ai județului Tulcea veneau cu probleme serioase și el, domnul guvernator, promovat de la televizor, se ascundea! Ați sesizat realitatea? Promovat de la televizor, ca și cum Delta putea fi revitalizată cu divertisment! Adevărul este că, în ultimii ani, la nivelul conducerii Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, s-au făcut tot felul de teste și experiențe neconcludente. Cei ambalați pe post de guvernator, la început, aveau o singură grijă: să pozeze în exilați! Privit din afară, postul de guvernator al Deltei Dunării pare a fi o pedeapsă! Iar Delta ceva în genul batalionului disciplinar! Mai ales dacă nu le place peștele! Nici în tigaie, nici în undiță! Pentru unii. În special, pentru cei care nu au de gând să lase ceva în urma lor și care se mulțumesc să treacă pe aici precum gâsca pe Dunăre, în ritmurile unui cunoscut vals vienez.

În privința importanței poziției de guvernator al ARBDD, partidele, indiferent de culoarea politică, sunt ferme în ce privește decizia lor. Vor postul cu orice preț! O singură concesie s-a făcut. Adrian Năstase, prelungind un interimat păgubos până s-a găsit omul care să-l schimbe pe pedistul Svoronos...În loc să fie promovați specialiști, oameni din teritoriu, care cunosc foarte bine fenomenele cu care se confruntă Delta Dunării, continuă să fie promovate tot felul de personaje ca nuca în perete! Într-un fel, până la un punct, este oarecum de înțeles de ce se procedează așa. Avem din ce în ce mai puțini specialiști capabili să rezolve problemele cu care se confruntă Delta Dunării din punct de vedere științific și social. Cei care se pricep, nu corespund din punct de vedere politic și sunt trimiși la plimbare, cum s-a întâmplat recent cu Cătălin Țibuleac! Degeaba te pricepi și vrei să faci lucrurile să meargă, degeaba, dacă nu ai un partid aflat la putere în spate!

După doar câteva luni de la numirea sa în funcția de guvernator, perioadă în care a demarat mai multe proiecte interesante, Țibuleac a fost destituit! Practic, a plătit tribut politicii de “decapitare”, o politică universal valabilă pentru toate formațiunile politice de la noi. Esența acestei politici: apartenența la partidul de guvernământ a tuturor celor promovați în diverse funcții de conducere. Ceva criterii profesionale? Deocamdată, nu! Într-un fel, și învingătorii în alegeri au dreptatea lor...Vor să își pună peste tot oamenii fideli, să-i recompenseze pe toți cei care au pus umărul în campania electorală pentru președinția României! Președintele Iohannis spunea, în timpul campaniei electorale, că are nevoie de încă un mandat ca să poată să își ducă la bun sfârșit programele pe care le-a demarat de când se află în fruntea țării. Corect.

Respectând proporțiile, și funcția de guvernator al ARBDD este importantă. Pentru că și aici, ca la Veneția, trăiesc, ca într-o țară mai mică, dar pe ape, foarte mulți oameni, care nu pot fi lăsați chiar la voia soartei! Cum pot fi ajutați? Până la Cătălin Țibuleac, singura lor solie, singurul lor ambasador era Ivan Patzaichin, unul dintre sportivii noștri de renume internațional…

Dar problemele Deltei Dunării, a oamenilor săi, nu se rezolvă cu traista în băț pe la ușile unor miniștri grețoși...Țibuleac, fostul guvernator, a deschis un prim cap de pod între turism și Delta Dunării. De ce nu a fost lăsat să continue? Merita și guvernatorul, ca și președintele țării, să își continue mandatul ca să poată să își finalizeze proiectele și abia la final să-i punem pe frunte eticheta pe care o merită! Mă rog, pentru liniștea tuturor, chiar sub custodia PNL! Și, totuși, Delta Dunării nu este un biet CAP, unde “prășădintele” nou ales preia inventarul de la ultima brazdă de tractor, pe care, în numele legii, o măsoară în adâncime cu metrul, că în lungime nu mai avem nici un orizont!

Cătălin Țibuleac a fost mazilit fără a prinde chiar de veste! A plătit tribut “politicii de decapitare”, singurul punct comun care leagă toate partidele între ele, un gen de înțelegere mascată. Destituirea, în regim de urgență, pe principiul “politicii decapitării”. O politică de-a dreptul aberantă care ia în calcul un singur criteriu de departajare: culoarea politică!

Mesajul ideologic sună simplu: “Pleacă ai voștri, vin ai noștri!” Cu excepția culorii politice, nu se ia absolut nimic în calcul pe criterii profesionale, ci doar politice...Cu alte cuvinte, Cătălin Țibuleac este destituit din funcția de guvernator al Deltei Dunării nu pentru ceea ce a făcut bun și de perspectivă, ci pentru păcatele politice evaluate de cei care sunt puși să îți decidă soarta în funcție de culoarea carnetului de partid. Aici nu este neapărat vorba de un om, deși contează și soarta lui, când este aruncat peste bord după doar câteva luni de zile de activitate, ci de abandonarea la jumătate de drum a unor obiective gândite inițial ca proiecte de cursă lungă!

E, totuși, vorba de soarta Deltei Dunării și a oamenilor săi, unde, cu jumătățile de măsură lăsate în urmă de foștii guvernatori, se scufundă lent, dar sigur, în Marea Birocrației! O luăm tot timpul de la capăt, dar nu finalizăm nimic! Schimbăm în draci guvernatorii și alte cadre de specialitate, dar, în realitate, nu schimbăm concret nimic! Ba, dimpotrivă, continuăm să-i punem pe fugă pe investitori! Ați văzut cum arată șoselele patriei? Peticite dintr-un sat în altul, în funcție de statutul politic al primarului și de relația sa cu Consiliul Județean!

Politicul face ravagii enorme în Delta Dunării! Avem un nou guvernator! Al câtâlea pe mapamond ?! Suntem țara cu cel mai mare trafic de guvernatori pe luciul de apă! Vine unul și, când să ia taurul de coarne, gata înfierbântat, este trimis la vestiare! Deocamdată, în materie de programe, la ARBDD Tulcea s-a stopat totul...Toată lumea așteaptă ca noul guvernator să își facă încălzirea, urmează gargara de rigoare, să își facă cumințel lecțiile, să citească regulamentul de ordine interioară, să își însușească sarcinile pe care le are de îndeplinit, ca să afle ce angajamente trebuie să își asume, că doar nu s-o apuca să-l citeze pe Țibuleac!

Deocamdată, singurele sale lecturi educative sunt buletinele meteo! Mai vine și Sfântul Ion, că doar Ion îl cheamă și pe noul guvernator al Deltei Dunării! Și cum Sfântul Ion a fost și el pus în drepturi la ARBDD Tulcea, prin “ungerea” lui Ion Munteanu în funcția de guvernator, vorba lui Toma Caragiu, distracția continuă!

 

foto: Tulcea noastra
jooble.org