Terapia durerii există dar lipsește taman când ai nevoie de ea

Terapia durerii există dar lipsește taman când ai nevoie de ea(463)


Durerea face parte din viața noastră. Ne doare măseaua, ne doare când ne lovim sau când ne tăiem.

Aflăm încă din tinerețe că durerea este cu noi, este a noastră, vine când greșim stă ce stă, e suportabilă, și trece dacă facem un tratament, dacă suntem cuminți și facem ce spune medicul. Ce ne facem atunci când durerea fizică ne copleșește, nu știm de ce și de unde vine, devine cronică și ne afectează calitatea vieții?! Atunci când durerea este prea mare trebuie să faci ceva cu ea. La care medic mergem? Cine se ocupă de pacienții cu dureri insuportabile?

Cum se numește această specialitate? Dacă un matur suportă mai ușor această pacoste să nu fiți lângă un copil cu dureri insuportabile. Se uită în ochii tăi așteptând o îndurare, un gest reparator, o vindecare, o salvare.

Nimeni nu știe în medicina noastră cum se tratează durerea. Există pe undeva terapia durerii? Bănuiesc că așa ar trebui să se numească. Este aici o mare problemă, pentru că încerci să tratezi și o parte emoțională cu tot felul de încercări și intervenții care nu funcționează.

Durerea nu este o boală ci un simptom cu care multe persoane rămân chiar și după vindecarea unei afecțiunii medicale. Durerea este peste tot, apare la oricine, nu ocolește pe nimeni, deși progresele în medicină și în tehnologie au creat o gamă largă de opțiuni de tratament pentru durere.

Terapia durerii ar putea să se ocupe cu tratarea durerilor cronice care afectează calitatea vieții. Cică există de vreo 20 de ani un fel de terapie a durerii care reprezintă, de fapt, doar un cumul de investigații amănunțite având scopul principal găsirea și tratarea cauzelor durerii. Aici apare necazul. Durerea există, e insuporbailă, iar medicii caută sursa și apoi încearcă să trateze durerea când mult mai bine ar fi să elimine durerea să scoată pacientul din criză și apoi să vedă dacă pot remedia necazul de acolo de unde vine el.

Ce te faci cu pacientul care are cancer, știi că nu îl poți vindeca și îl lași să moară în dureri groaznice? Cunosc o mulțime de cazuri când, în astfel de situații, medicii erau neputincioși și te priveau cu milă dând din umeri a neputință. Și pacientul urla de durere lângă el, la spital!

Și durerea există și pacientul suferă îngrozitor iar medicul nu are ce să îi facă. Nici durerii, nici omului. Este de neconceput, de necrezut, inadmisibil.

Și suntem în timp de pace și avem tot ce ne trebuie să putem interveni.

Și nimeni nu face nimic și dăm vina unii pe alții. Nesimțirea nu doare și nici nu omoară pe nimeni. 
jooble.org