CAZUL NAVEI -FARAH- LA INDIGO

CAZUL NAVEI -FARAH- LA INDIGO(1082)


Se spune că e bine să înveți câte ceva din pățaniile și întâmplările trecutului. Bineînțeles, dacă nu îți este lene. În navigație, de pildă, presupun că un comandant de navă nu parcurge același traseu cu multe obstacole. Dar să revenim la oile noastre. Unele dintre ele, din câte știu, cu mari pretenții în materie de navigație!

Cazul dramatic al oițelor bârsane, care și-au pierdut viața în portul Constanța, seamănă leit cu cazul navei siriene “Farah”. E un dosar la indigo. Cu câțiva ani în urmă, în dana zero a portului Contanța, a făcut tumba, precum scufundacii de ocazie, nava “Farah”. Pentru noi, un fel de Dorel maritim. Fiind încărcată cu geamuri, nu a plâns nimeni, nici a pagubă, nici a dramă după povestea navelor “Paris” și “Yu Xiu”, care s-au scufundat pe o furtună teribilă în zona digului de nord. Adică în condiții ingrate și fără noroc.

Nava cu oițe însă a produs râsul cu lacrimi al curcilor care s-au bătut cu mărgelele pe burtă din mai multe motive comice. S-a înregistrat chiar și un record inedit în materie de prostit organele portuare. Până la cazul oițelor, “Farah” reușise să doboare recordul țiganului care s-a înecat la mal pe bază de bâldâbâc! Reamintesc că “Farah” s-a dus la fundul mării în dana zero, exact la ora prânzului, într-o zi senină în care cu greu te-ai fi scufundat în larg...Docherii care s-au aflat la lucru nici nu au avut timp să se dumirească ce s-a întâmplat! Unii au zis că a fost o teleportare, alții au fost convinși că a trecut prin sectorul amintit un submarin încărcat cu geamuri…

Cele două cazuri reprezintă absolutul în materie de navigație civilă și strategie, la capitolul prostie. Și nu numai. Ci și la capitolul “rable plutitoare”. Dacă ar fi studiat cu luare aminte cazul “Farah”, autoritățile portuare actuale ar fi rezolvat mai repede, fără victime multe printre cornute, cazul la zi care care le-a dat atâtea bătăi de cap…

Era suficient să ceară domnului Unciuleanu să-i consilieze colegial pentru a-i scoate din încurcătură. Cel mai comic naufragiu gen “precum țiganul la mal” a intrat în enciclopedia hazlie a accidentelor navale stupide pe vremea domniei portuare a domnului Jorj Unciuleanu. Domnia sa i-a consiliat și pe cei care s-au ocupat de cazul “Fuxia” și de afacerea căilor ferate uzinale, când un oarecare domn Marcu era directorul general al portului Constanța.

“Fuxia” este tot o epavă, ceea ce dovedește că avem vocație pentru astfel de obiective, nici nu știu cum să le numesc, cărora le acordăm în timp un rol folositor, educativ (vezi nava de la Costinești) etc. “Fuxia”, de pildă, a fost transformată în depozit de țigări de contrabandă. Afacerea a fost dejucată, în cele din urmă, la capătul unor acțiuni bine organizate de comisarul Mircea Diaconu. Până la el, nimeni, nici chiar carismaticul Jorj, nu s-a gândit la ce ar putea fi folosită o epavă abandonată în largul mării!

În cazul oițelor bârsane, au ieșit la iveală aceleși vechi carențe organizatorice care pun sub semnul întrebării competența unor domni cu funcții importante de la nivelul Căpităniilor Constanța și Midia și a ANR, un fel de “cimitir” al elefanților cu pantofi roșii. De la “Farah” încoace, au rămas, practic, aceleași întrebări fără răspuns! De altfel, este un caz la indigo cu cel de astăzi.

Cu toate că se cunosc consecințele, în porturile Constanța și Midia, continuă să acosteze tot felul de ambarcațiuni ciudate, că nave îmi este greu să le calific cumva, care sunt implicate în diverse acțiuni și mai ciudate…

Mă gândesc, în primul rând, la modul în care a evadat cel mai mare terorist al României de pe teritoriul Căpităniei Midia! Aia cu carnetele false de marinar? Un alt caz neelucidat!
jooble.org