Întâi decembrie,                Întâi ROMÂNIA

Întâi decembrie, Întâi ROMÂNIA(573)


Eram director la Operă în 1990 când pe 1 decembrie am realizat că nu am drapel în birou și nici pe fațada Teatrului. M-am enervat după care m-am liniștit deoarece mulți ca mine în Constanța nu aveau. Apoi iar m-am enervat dar de data asta rău de tot.

Unora parcă le este rușine de drapelul României deși ocupă funcții publice!

Întrucât încă și acum se mai neglijează obligațiile simple ale celor care altcumva se cred mari patrioți le aduc eu aminte ce și cum.

 

NORME privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României
CAPITOLUL I Arborarea drapelului României

Art. 1. - Arborarea drapelului României, în forma, cu dimensiunile, modelul şi intensitatea culorilor stabilite potrivit legii, este obligatorie pentru toate autorităţile şi instituţiile publice cu sediul în România.

Art. 2. - (1) Autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia arborării drapelului României în mod permanent, atât pe edificiile în care îşi au sediul, cât şi în interiorul lor, cu precădere în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sălile de protocol şi festivităţi.

(2) Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice răspund, în condiţiile legii, de arborarea şi menţinerea în stare corespunzătoare a drapelului României pe edificiul şi în sediul acestora.

(3) La sediile primăriilor, ale consiliilor judeţene şi ale prefecturilor, la intrarea principală, deasupra acesteia, vor fi arborate două drapele care vor încadra stema României. 

 

Spre onoarea lor, a celor care au fost nevoiți să precizeze legal ce aveau unii șmecheri de făcut, măcar din bun simț, iată cum sună obligația oficială:

 

HOTĂRÂRE nr.1.157 din 21 noiembrie 2001 pentru aprobarea Normelor privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României Textul actului publicat în M.Of. nr. 776/5 dec. 2001
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României şi ale art. 22 şi 23 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. - Se aprobă Normele privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art. 2. - Miniştrii, conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi ai altor persoane juridice, prefecţii şi primarii vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentei hotărâri.

PRIM-MINISTRU ADRIAN NĂSTASE, Contrasemnează: Ministrul administraţiei publice, Octav Cozmâncă Ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu, secretar de stat Ministrul culturii şi cultelor, Răzvan Theodorescu Bucureşti 21 noiembrie 2001.

 

Mă voi face apărătorul acestei hotărâri de guvern și vă voi prezenta, din când în când, pe unde voi vedea, pe cei care mai sunt încă la putere și dorm pe banii statului. Vom reveni cu detalii.

Poate vor folosi, acolo unde au obligația, drapelul României, măcar de frică dacă nu de rușine.

Constituția prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, începând de la lance: albastru, galben, roșu”. Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.

Drapelul nostru este asemănător cu cel al Andorrei și cel al Ciadului (care diferă de drapelul românesc doar prin nuanța ușor mai închisă a fâșiei albastre, indigo, în loc de cobalt cum e la cel românesc).Tricolorul românesc este înrudit cu cel al Republicii Moldova, care are o proporție diferită (1:2 în loc de 2:3), un albastru mai deschis și stema țării în centru.
 
jooble.org