Ziua Armistițiului, celebrată în municipiul Medgidia

Ziua Armistițiului, celebrată în municipiul Medgidia(838)


Marți, 11 noiembrie, în municipiul Medgidia au avut loc ample activități de comemorare a Zilei Armistițiului. La eveniment au fost prezente, alături de oficialitățile locale și înalți reprezentanți ai Republicilor Serbia și Cehia. Delegația sârbă a fost reprezentată de Ambasadorul Republicii Serbia în România, Excelența Sa, domnul Branko Brankovic, și de atașatul apărării de pe lângă Ambasada Republicii Serbia în România, domnul locotenent-colonel Djordje Turukalo. Delegația Ambasadei Republicii Cehia în România i-a avut drept lideri pe ambasadorul Republicii Cehia la București, Excelența Sa, domnul Vladimir Valki și pe reprezentantul Ministerului Apărării Republicii Cehia, domnul Pavel Filipek. Delegațiile au fost întâmpinate de edilul municipiului Medgidia, Valentin Vrabie.

Oaspete la Medgidia, cu ocazia acestei sărbători a fost și doamna colonel Cornelia Prioteasa, reprezentanta Comitetului de Inițiativă pentru Spitalele Femeilor Scoțiene.

Evenimentul a început cu dezvelirea monumentului ridicat în memoria voluntarilor cehi, aflat în imediata apropiere a Monumentului Eroilor Sârbi și a Plăcii Comemorative ,,Spitalele Femeilor Scoțiene” din incinta Cimitirului Ortodox. A urmat oficierea serviciului religios de pomenire a tuturor soldaților care s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru obținerea libertății.

Reprezentanții invitaților au rostit alocuțiuni cu privire la însemnătatea acestei zile. Ambasadorul Republicii Serbia în România, Excelența Sa Branko Brncovik a fost primul care și-a exprimat omagiile și gândurile pentru soldații care și-au pierdut viața pentru libertate. Ambasadorul Republicii Cehia în România, Exelența Sa Vladimir Valky a amintit, de asemenea, de miile de soldați cehi care au pierit în luptele sângeroase din Dobrogea, din toamna anului 1916. ,,Sper ca adunarea festivă de azi, în Medgidia, să fie începutul unei noi tradiții și că ne vom mai întâlni împreună pentru acte de pietate și în anii următori”, a mai precizat Excelența Sa.

O frumoasă istorioară despre umanism și devotament a prezentat doamna colonel Cornelia Prioteasa: ,,Astăzi, în memoria celor care și-au sacrificat viața alături de armata română pe frontul din Dobrogea, aici la Medgidia, am adus în semn de omagiu –lumina recunoștinței – simbol al căldurii cu care Doctorița Elsie Inglis și voluntarele Spitalelor Femeilor Scoțieine au îngrijit cu devotament și dăruire mii de răniți, ținându-le aprinsă flacăra speranței, în ufletul lor sfâșiat de răni și durere”.

Edilul Municipiului Medgidia, Valentin Vrabie a adus un omagiu eroilor români, sârbi, cehi, scoțieni și ruși, care au luptat pentru apărarea frontului dobrogean, în timpul Primului Război Mondial. ,,Aceștia au reușit ca prin jertfa lor să facă posibil ca noi, urmașii, să avem un viitor în care să ne simțim liberi și demni. Sunt mândru că Monumentul Eroilor Sârbi, placa comemorativă ridicată în onoarea personalului medical voluntar, infirmiere și doctorițe scoțiene dar și Monumentul Eroilor Cehi, astăzi dezvelit, care împreună evocă gloria militară a înaintașilor noștri, se află pe teritoriul municipiului Medgidia”, a declarat edilul .

Ceremonialul a continuat cu festivitatea depunerii de coroane la Monumentul Ofițerilor și Soldaților Sârbi, la Placa Comemorativă ,,Spitalele Femeilor Scoțiene” precum și la Monumentul Voluntarilor Cehi. Alături de Ambasada Republicii Serbia în România, Ambasada Republicii Cehia în România și Primăria Municipiului Medgidia, au depus coroane de flori: Ministerul Apărării Naționale, Comitetul de Inițiativă pentru Spitalele Femeilor Scoțiene, Uniunea Sârbilor din România, Liga de Prietenie Româno-Sârbă, Bussines Club România-Serbia, Garnizoana Medgidia, Detașamentul 7 de Jndarmi Medgidia, Detașamentul de Pompieri Medgidia, Poliția Municipiului Medgidia, Poliția Locală Medgidia, Asociația Națioanală a Verteranilor de Război ,,Mircea Dragomirescu”, filiala Medgidia, Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria”, filiala Medgidia.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare, în aplauzele tuturor celor prezenți.
jooble.org