Elevii constănțeni au protestat în prima zi de școală

Elevii constănțeni au protestat în prima zi de școală(881)


Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au protestat, ieri, în prima zi de școală.
Nu au fost mulți, numai opt, dar nemulțumirile lor sunt cele a mii de elevi. Una dintre ele este că nu există un statut al elevilor. Celelalte se referă la bani, și principala problemă pleacă de la faptul că procentul din PIB care se acordă educației este insuficient.


”Guvernul a promis 6% din PIB încă din 2011, dar nu a oferit decât 3,14%”, a apus Cristian-George Farauanu, secretar general al Asociației Elevilor Constanța.

Ce înseamnă acest lucru? Prea puțini bani pentru nevoile elevilor. ”Foarte multe decizii care trebuiau luate pentru elevi au fost amânate. Prin noua lege, elevii nu mai primesc 100% decontul pentru transport, ci undeva pe la 30-40%. Noi am încercat să obținem și reducerea de 50% pentru transportul elevilor. Cei de la RATC ne-au spus că trebuie să discutăm la Consiliul Local, iar de acolo ne-au transmis că nu există bani pentru așa ceva, pentru că fondul alocat pentru educație, la nivelul municipiului Constanța, este cam de zece ori mai mic decât fondurile care sunt necesare pentru subvenționarea biletelor RATC”, a spus Cristian-George Farauanu.

Tot el a spus că în alte localități s-au găsit bani. În București, de exemplu, deși reprezentanții RATB susțineau că nu sunt fonduri. Sau în Lugoj, unde transportul în comun este gratuit pentru toată lumea. În Constanța însă elevii bat la uși închise, mai ales în condițiile în care primarul Mazăre spune că nu sunt bani și că dorește privatizarea RATC.
jooble.org