Sute de copii din mediul rural vor învăța în școli și grădinițe noi

Sute de copii din mediul rural vor învăța în școli și grădinițe noi(1234)


Începând cu anul școlar 2013-2014, sute de copii din judeţul Constanţa vor învăţa în unităţi şcolare nou-construite şi dotate corespunzător. Este cazul a şapte şcoli generale din Amzacea, 23 August, Cotu Văii, Tortoman, Siliştea, Mircea Vodă și Ciocârlia de Sus şi a trei grădiniţe din Topraisar, Oltina și Grădina.

Şcolile au fost ridicate cu bani de la Banca Mondială şi de la Ministerul Educaţiei Naţionale. În schimb, grădiniţele au beneficiat de fonduri primite prin sponsorizări, de la primăriile localităţilor şi de la Consiliul Judeţean Constanţa.

Într-o perioadă în care majoritatea comunelor dobrogene se confruntă cu serioase probleme financiare, există din fericire localități ai căror edili reușesc să găsească soluții și să obțină fonduri pentru realizarea unor proiecte importante. Un astfel de caz se consemnează în satul Cotu Văii care aparține de comuna Albești, acolo unde s-a construit o nouă unitate de învățământ.

“Vechea școală din satul Cotu Văii data din anul 1952, iar inundaţiile au agravat decisiv structura acesteia, şcoala devenind nefuncţională. Printr-o finanţare asigurată de Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Banca Mondială, în valoare de două milioane de lei, luni, 16 septembrie, la ora 12, va fi inaugurată noua locaţie”, a spus primarul Gheorghe Moldovan.
Primăria comunei Albeşti a asigurat cofinanţarea proiectului, iar beneficiarii direcţi sunt cei 104 elevi, din clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a.

Și în comuna Grădina, preșcolarii vor învăța într-o nouă grădiniță. Este vorba despre o investiție de 200.000 de euro, sponsorul acestui proiect fiind compania de eoliene CEZ România.
Noua grădiniță este un imobil compus din parter și mansardă și va avea două săli de clasă și o sală de joacă. De asemenea, imobilul va dispune de toalete moderne, dușuri și toate dotările necesare pentru o bună desfășurare a activității.

Și primarul comunei Topraisar, Stelian Gheorghe, s-a zbătut pentru finalizarea grădiniței din localitate.
„După cum ştiţi, am tot avut probleme cu grădiniţa nouă din Topraisar a cărei lucrare a început în anul 2008. Această investiţie s-a derulat cu dificultate, din cauza faptului că, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat sumele necesare finalizării instituţiei. Noua clădire în care va funcţiona grădiniţa este în regim P+1, cu şase săli de clasă, vestiare, toalete, duşuri, cabinet medical, loc de joacă pentru cei mici, în total având o capacitate de 160 de locuri”, a spus Stelian Gheorghe.
El a mai precizat că, după inaugurarea noii grădiniţe, vechiul imobil va fi valorificat în cadrul unui proiect cu Ministerul Muncii. Mai exact, clădirea va fi transformată într-un centru pentru copiii din Topraisar care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
 
jooble.org