Tineretul Forţei Civice i-a oferit primarului-bufon Radu Mazăre instalaţia de baie a constănţeanului anului 2013: copaie, ibric, oală de fiert apa!

Tineretul Forţei Civice i-a oferit primarului-bufon Radu Mazăre instalaţia de baie a constănţeanului anului 2013: copaie, ibric, oală de fiert apa!(2661)


Motto: “Un pitic atât de mic, / Făcea baie-ntr-un ibric, / De săpun s-a-mpiedicat, / Şi-n ibric el s-a-necat…”

Ieri, 12 septembrie, un grup de tineri constănţeni, din conducerea organizaţiei municipale de tineret a Partidului Forţa Civică, au făcut un nou gest simbolic (după cele cu Cazinoul, cu atenţionarea asupra pericolului câinilor vagabonzi, cu situaţia echipei de fotbal „Farul”, de ce nu!, etc), care, ca şi precedentele, din seria, săptămânală!, inaugurată odată cu structurarea acestui nucleu juvenil, idealist şi dinamic, al „Tinerilor care vor să schimbe lumea!”, cum s-au autodefinit din start, în urmă cu doar câteva luni, şi-a propus să mai tragă un semnal de alarmă. ŞI, MAI ALES, A URMĂRIT SĂ PROVOACE ŞI SĂ MOBILIZEZE CONCITADINII LA O REFLECŢIE RESPONSABILĂ ŞI LA O ULTERIOARĂ ACŢIUNE SALVATOARE A ORAŞULUI LOR, URBE CARE, PRIN STRĂDANIA, CONSTANTĂ ŞI LIPSITĂ DE ORICE SCRUPUL, A GĂŞTII DE DERBEDEI AUTOINTITULATĂ „ECHIPA MAZĂRE”, A FOST TRANSFORMATĂ DIN UNA DINTRE CELE MAI FRUMOASE LOCALITĂŢI ALE ŢĂRII ÎNTR-O RUŞINE NAŢIONALĂ, DIN ABSOLUT TOATE PUNCTELE DE VEDERE! Tinerii din Forţa Civică vor să spele această ruţine. Dar ei sunt conştienţi că nu sunt suficiente, pentru asta, doar un oloi, un ibric şi-o copaie. De aceeal fac un apel, inclusiv prin astfel de gesturi simbolice, la concitadinii noştri, SĂ-ŞI IA ORAŞUL ÎNAPOI, DIN GHEARELE NESPĂLATE ALE CELOR CARE NE-AU ÎNTORS, NU NUMAI PRIN DEGHIZĂRI ŞI MAIMUŢĂRELI, LA NIVELUL DE CIVILIZAŢIE AL EVULUI MEDIU!

 


Oraş european, anul de graţie 2013: Apa caldă a ajuns să fie un lux, rar şi scump, în Constanţa, oraşul rupt în fund al lui Mazăre Magnificul!

 


În mod concret, tinerii din Forţa Civică, la iniţiativa şi în frunte cu preşedintele organizaţiei lor orăşeneşti, George Andrei Popescu, s-au înfăţişat la Înalta Poartă a Sultanului local, sulemenitul „Suleyman Magnificul” - by - Cătălin Botezatu (acesta din urmă fiind soţul padişahului de Mamaia, cel puţin în sensul de mare prieten, foarte intim, hm…, şi veşnic însoţitor şi sfetnic de imagine şi costumaţii bufonarde şi bufanariote), sau, dacă vreţi, la Curtea Regală a „Regelui Soare” Ludovic de Mazăre, sau poate la uşa cortului lui Winnetou, sălbaticul stăpân al preeriei Constanţa, de la marginea staţiunii turistice numite mai sus (am enumerat doar ultimele deghizări publice ale copilului mare care a făcut din Constanţa subiectul de mirare şi batjocură al unei ţări întregi)
.
Ce au căutat acolo? Nimic altceva, de această dată, decât prilejul de a-i aduce aminte, prin daruri alese, cum altfel când te înfăţişezi la Stăpânire…, Împăratului de Mamaia faptul că dacă Winnetou nu se spăla nicicând, Suleyman probabil doar când traversa călare un râu, iar de la Ludovic al Patrusprezecelea ne-a rămas cea mai valoroasă colecţie de… instrumente de scărpinat, pe spate, sub perucă şi pe sub dantele, constănţenii, cetăţeni europeni, şi ei săracii, de şapte ani, au „prostul” obicei de a se spăla şi altfel decât în Marea Neagră, cel puţin în extrasezonul estival…

Ca modalitate de atenţionare, a fost aleasă, pentru a rămâne la mintea lui Mazăre şi în atmosfera de poveste cu care vrăjeşte şi adoarme primarul – bufon conştiinţa publicului „larg”, dăruirea de obiecte folositoare, indispesabile chiar, pentru tot constănţeanul, în aceste vremuri de mare restrişte, cînd primarul se află în mare război şi cruntă duşmănie punitivă cu supuşii săi, cărora, ca să-i mănânce râia, puricii, păduchii şi alte lighioane, ca pedeapsă că nu-l preţuiesc destul şi nu i-au ridicat statuie (cum se plângea în primăvară!), le-a tăiat, de aproape o lună, apa caldă (căci CET este în responsabilitatea şi subordonarea Primăriei), mai abitir ca-n orice alt an, de când domneşte şi tiranizează Măria Sa, Despotul Mazăre – de - Drumul Taberei. Concret: un lighean (format copaie, pentru îmbăiere, ca-n vremea Regelui Soare), un ibric (format ibric, de cafea, pentru turnat apă pe spinare, ca-n zorii Imperiului Otoman, al lui Suleyman) şi o cratiţă (format oală, pentru fiert apa, la foc de tabără de corturi apaşe, ca-n spălarea scalpurilor a la Winnetou).

Părerile celor prezenţi în faţa şi pe holul de la intrare al Primăriei, căci mai sus nu s-a putut ajunge, din cauză că Înălţimea Sa lipsea de la serviciu, pardon: de pe tron, fiind foarte prins cu pregătirile, între două călătorii în ţările calde (atât de calde, încât nu trebuie apă încălzită, pentru baie…) au fost, cum şi era de aşteptat, împărţite. Două băbuţe „pachetiste” votau împotrivă, în legătură cu gestul tinerilor, în timp ce se încurajau, reciproc, să supravieţuiască înc-o tură de alegeri locale, pentru a mai nenoroci pentru alţi patru ani oraşul, în schimbul unui pui costeliv şi al unei pungi cu orez, raţia de la „Mânca-l-ar mama”. Electoarele nici nu păreau deranjate că, deşi era zi de audienţe, nu le primea nimeni, unul dintre viceprimari, cel care munceşte (constănţeanul Decebal Făgădău), fiind într-o prelungită şedinţă „ad-hoc”, iar celălalt (mărginaşul de Bucureşti, cu cortul originar în Pantelimon, fumuriu-măsliniul Gabriel Stan), cel care nici nu există „de facto”, fiind într-o prelungită… inexistenţă, ca edil adjunct.

 


Constănţeancă care a votat USL-ul şi pe Mazăre: „Cartierul meu arată ca după război. Stau lângă C.E.T. - Palas, dar mă spăl cu ibricul…VREAU VOTUL MEU ÎNAPOI!”

 


În schimb, o doamnă, pe nume Didina Botezatu, foarte concisă şi sintetică în exprimare, de asemenea aşteptând de ore bune să o primească cineva în audienţă, a declarat, pe un ton hotărât, presei locale, reprezentată consistent la eveniment: „ Recunosc că nu numai că am votat, anul trecut, şi la alegerile locale şi la cele parlamentare, cu USL, deci şi cu Radu Mazăre, pentru funcţia de primar, dar chiar am sfătuit pe toată lumea, rude, prieteni, vecini de cartier, să facă la fel. Constat că am fost, cu toţii, înşelaţi cumplit, minţiţi şi atraşi într-o mare cacealma! Noi, aproape toţi, peste 90 la sută, cei din toată zona cartierelor CET – Palas - Medeea etc., nu numai cei dela Blocul D, de pe strada Albatrosului, unde locuiesc eu, am votat cu USL şi Mazăre – Constantinescu, acesta din urmă ca preşedinte al Consiliului Judeţean. Am fost înşelaţi, minţi9ţi, păcăliţi! Ne-au promis marea cu sarea, iar acum nici în audienţă nu ne primesc. Am venit să-i spun primarului că în aceste cartiere mărginaşe aproape că nu se mai poate trăi. Gunoaiele au invadat zona, nu sunt ridicate de nimeni, nu se mai poate respira de duhoare, de ţânţărime şi muscărime. Dacă dechizi geamul, pe lângă miros şi roiuri de insecte, vântul îţi bagă pungi şi hârtii murdare în apartament. DUPĂ ÎNSERARE, NU MAI POŢI IEŞI DIN CASĂ, DIN CAUZA HAITELOR DE CÂINI VAGABONZI. De când au început, acum trei săptămâni, AŞA-ZISELE REVIZII, DEŞI STĂM CHIAR LÂNGĂ FURNIZORUL DE APĂ CALDĂ AL ORAŞULUI, NE SPĂLĂM… EXACT CU CE-AU ADUS TINERII ACEŞTIA: CU IBRICUL, CU APĂ ÎNCĂLZITĂ-N OALE! Şi multe altele de felul acesta. NICIODATĂ NU A FOST ATÂT DE RĂU!Tot cartierul este lăsat în părăsire. Arată ca după război! Asta am venit să-i reclam primarului. Dar văd că nimeni, nici măcar adjuncţii săi, ori şefii de servicii, nu ne primesc, pe noi, fraierii care i-am votat. Mă lipsesc şi de puiul şi orezul lor, DE PACHETELE CU CARE NE CUMPĂRĂ VOTURILE! VREAU SĂ-MI IAU VOTUL ÎNAPOI!”

(ACESTA PARE A DEVENI UN LAITMOTIV, ÎN ULTIMUL TIMP, PRINTRE VOTANŢII ENTUZIAŞTI AI USL, DE ANUL TRECUT…)

 


Dacă oraşul a ajuns o cocină, trebuie, acum, să şi mirosim ca porcii?...

 


Până acum două decenii şi jumătate, dacă întrebai zece români, abordaţi complet aleatoriu, unde şi-ar dori să locuiască, în această ţară, exceptând Bucureştiul (care, ca şi astăzi şi cam ca orice altă capitală din lume, atrage ca un magnet populaţia, pentru că şi banii… nu uită că au fost, odată, mai mult din metal, şi se lasă magnetizaţi într-acolo!), cel puţin jumătate îţi răspundeau, fără să mai stea pe gânduri o clipă măcar: la Constanţa! Desigur, altele erau condiţiile politice şi socio-economice generale, naţionale, atracţia către oraşul de la mare fiind explicată, totuşi, în primul rând prin oportunităţile de a câştiga o pâine mai... cozonacă, motivaţii materiale aşadar. Dar... nu numai! Mai era, este la fel de adevărat, pentru unii, şi... visul de a sta pe plajă tot anul, nu doar până-ţi expira biletul de la sindicat.
Dar mai era ceva, o realitate pe care o simţeau şi o “pipăiau” inclusiv cei care ne vizitau în extrasezonul turistic estival, când veneau cu treburi, “în delegaţie”, ori pentru probleme personale: Constanţa chiar era un oraş frumos, cât de cât îngrijit, cu nişte condiţii (comunitare şi individuale ori familiale) de viaţă peste media celorlaltor urbe ale patriei socialiste. Mai pe şleau spus, compatrioţii ne cam invidiau: “Ai naibii constănţenii ăştia, ce noroc au că-s de-aicea!” Personal, noi am întâlnit chiar şi ardeleni ori bănăţeni (care, se ştie, sunt mai fanatici în materie de “patriotism local”), care, dacă insistai oleacă, se scăpau că tânjeau, manifest ori în adâncul sufletului şi al “cujetului”, după condiţiile de trai din oraşul nostru, inclusiv după cele de civilizaţie urbană.

Care este situaţia, la momentul “astăzi”–ului care a început după aşa-zisa “revoluţie”, din decembrie 1989, şi a intrat în faze acute la foarte scurt timp după ce s-a instalat “echipa Mazăre” la “Casa Albă” constănţeană? Cel mai bine o descriu “sezoniştii”, care ne vizitează vara. Întrebările lor au mers, în acest sezon, până la duritatea unei chestionări frontale, de genul: “Dacă primarului vostru nu-i este ruşine, nici vouă, locuitorilor nu vă este? Cum puteţi trăi într-o asemenea cocină!!” Chiar aşa, cum (şi de ce) o facem?!...

 


George Andrei Popescu, Forţa Civică - Constanţa: “Mazăre a promis o nouă Marsilie, şi ne-a transformat în... Madagascar!”

 


Despre gestul de astăzi ai tinerilor de la Forţa Civică, i-am rugat chiar pe ei să explice şi să detalieze semnificaţiile şi speranţele legate de finalitatea acestuia. Iată câteva declaraţii ale celor care şi-au propus să schimbe lumea, în bine, desigur, încercând să modifice mentalitatea colectivă, în caracteristicile sale social şi individual păguboase.

George Andrei Popescu, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Forţa Civică – Municipiul Constanţa: “Dacă Mazăre îşi bate joc de noi, inclusiv în problema apei calde, pe care CET–ul ne-o dă cu ţârâita, de aproape o lună, am ales şi noi o formă de atenţionare, a administraţiei, pe acelaşi ton. Dar lucrurile nu-s de glumă! Sunt chiar foarte grave! I-aţi auzit chiar pe cetăţenii care au votat USL–ul şi pe Mazăre: niciodată nu a fost aşa de rău! Mazăre ne-a transformat oraşul în circ... De fapt, nu-l interesează decât staţiunea Mamaia. Vara se maimuţăreşte pe-acolo, iar IARNA ABANDONEAZĂ PRIMĂRIA! Ori poate că acolo unde se duce el, în Brazilia, Madagascar ori Egipt, este cald şi bine. Poate că în Madagascar, unde şi-a cumpărat el proprietăţi, lumea se spală mai rar. Dar noi suntem cetăţeni europeni, vrem să trăim civilizat. Ne-a promis, în cîntecul lui electoral din 2000, că va face din Constanţa, o nouă... Marsilie. Şi acum oraşul nostru arată mai rău ca unul african! A PROMIS, ANUL TRECUT, ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ, CĂ VA CONSTRUI UN NOU C.E.T. Vedem că-l cârpeşte tot pe ăsta, antic şi de demult, cu întreruperi şi avarii mai dese decât perioadele de funcţionare şi cu cea mai scumpă gigacalorie din ţară! Poate că lui Mazăre nu-i mai place să facă baie. Îi sunt, probabil, suficiente băile de mulţime... Dar noi vrem apă caldă, nu care alegorice şi scălâmbăieli ridicole şi costisitoare, în Mamaia, singurul cartier de care se mai ocupă, două luni pe an. Lumea din ţară a ajuns să ne numească... bufonii României, din cauza acestui primar iresponsabil. DACĂ VREA SĂ-ŞI MAI SPELE DIN PĂCATE, MAZĂRE AR TREBUI SĂ SE PREOCUPE SERIOS DE... APA CU CARE TREBUIE SĂ NE SPĂLĂM NOI, CONSTĂNŢĂENII, DE PRAFUL, NOROAIELE ŞI MIZERIA CARE A INVADAT ORAŞUL!”

Victor Constantin, Secretar General: “Ne-am strâns în faţa Primăriei cu acest cadou simbolic – “Duşul constănţeanului” - în semn de protest faţă de lipsa de responsabilitate a primarului, care promite marea cu sarea, în fiecare campanie, apoi dispare prin ţări exotice şi uită toate problemele urbei, iar constănţenii înghit în sec, considerând că NU AU CE SA FACĂ. Când alegi un reprezentant, îl şi “taxezi”, când nu se ţine de promisiuni. Unde este CET-ul modernizat, unde este gigacaloria ieftină, UNDE E... PRIMARUL?
Ajunge cu indiferenţa, cetăţenii să îşi exprime nemulţumirile şi să primească răspunsuri concrete, că de promisiuni făcute în campanie, glume şi ironii ieftine, deplasate, ne-am săturat. Primarul este funcţionar public, nu... rege, vânator, semizeu sau ce o mai crede dl. Mazăre despre dânsul.”

Matărângă Alina, Forţa Civică, organizaţia de tineret Constanţa: “Suntem singurul oraş din ţară ai cărui locuitori se spală la... ibric sau merg la rudele care au centrale pe gaz, lemne ori păcură, ca să facă duş, atunci când vine toamna . Am dorit să-l trezim pe primarul - Arlechin al Municipiului Constanţa, pentru a vedea adevăratele probleme ale oraşului. Probleme care, probabil, nu se văd de pe cat-walk...”

Tănase Cărţună, prim-vicepreşedinte al organizaţiei de tineret, Forţa Civică – Municipiul Constanţa: “Motivul principal pentru care am ales să protestăm este acela că majoritatea românilor sunt precar educaţi civic şi politic, legat de cum funcţionează un stat, administraţia publică, drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, atribuţiile şi scopurile instituţiilor publice şi ce înseamnă, de fapt, democraţia. Deşi sunt de acord cu protestul altora, foarte mulţi români nu protestează şi ei înşişi, din comoditate sau datorită lipsei speranţei că se mai poate face ceva bun în viaţa lor. Am încredere că mai există persoane ca noi, care nu au aceste limite şi nu au uitat promisiunile politicienilor, din campaniile electorale. Şi găsesc curajul să le ceară, public, îndeplinirea lor.”

Secretar general - adjunct Viviana Luca, Forţa Civică, organizaţia de tineret Constanţa: “I-am adus domnului primar, împreună cu colegii mei de la Organizaţia de Tineret - Forţa Civică Constanţa, obiectele indispensabile unui cetăţean al oraşului nostru: albie, ibric şi oală. Iată că, în anul 2013, suntem nevoiţi să ne confruntăm cu asemenea lucruri! Dânsul a promis, înaintea alegerilor, că se va ocupa de remedierea acestei probleme, dar se pare că au fost simple vorbe. Ne-am săturat să auzim acelaşi discurs perimat, de atâţia ani! Vrem fapte, nu vorbe!”

Vicepreşedintele Forţei Civice – Constanţa, Bogdan Cojocaru: “Am de rostit doar o frază, legată de evenimentul din faţa Primăriei: Este nevoie de mai mult decât de un lighean, pentru a spăla un primar "murdar" ... dar am încercat, măcar, un început, un start!”


Constanţa: o menajerie ciudată, în care cetăţenii sunt captivi într-un soi de cuşcă, iar maimuţoiul se scălămbăie şi râde de ei, de-afară...


Încheiem cu ceea ce ne-a spus, cu obidă, locuitoarea cartierului constănţean C.E.T., Didina Botezatu, care aştepta, fără mari speranţe, să fie primită de un responsabil din Primăria Constanţa, căruia să-i descrie dezastrul din acea zonă a oraşului: “Am fost la Londra, la fiul meu, şi am avut o problemă, la Primărie. Eu, care nu eram decât în vizită acolo, nici cetăţean britanic, nici rezident permanent, doar turist, am fost primită, la doar jumătate de oră de când m-am prezentat la poarta instituţiei!, DE ÎNSUŞI... LORDUL – PRIMAR AL LONDREI (care m-a întâmpinat şi cu un traducător de limba română!)!!!

Păi, ce să mai spunem... Poate că diferenţa vine din faptul că primarul Londrei este “doar” LORD, pe când cel de Mamaia, cu suburbia sa imundă numită’ Constanţa, este “ditamai” Sultan – Rege– Şef de trib... De fapt: un şef de bandă, numită “echipa Mazăre”, un bulibaşă la o şatră de aciuiaţi, care şi-au parcat căruţa cu coviltir în fruntea unui oraş altădată invidiat de compatrioţi!... Ar fi trebuit să-l maimuţărească, vara asta, şi pe dementul şi tiranicul împărat roman Nero! I s-ar fi potrivit rolul. Asemenea lui Nero ne, distruge oraşul care l-a adăpostit şi, mai ales, îmbogăţit. Şi, precum nebunul din antichitate, cere... statuie în vechiul Tomis (care, apropo, ca orice cetate romană, avea “terme” care nu intrau în revizie prelungită, toată-ziua-bunăziua...)

Până la statuie şi... viitoarele alegeri (dar să nu uităm că există, în legislaţia românească, şi suspendări, “anticipate”, ba chiar şi... arestări, cum tot umblă, din ce în ce mai insistent în ultimul timp, vorba prin târg, pe motiv de soluţie definitivă şi irevocabilă în procesul privind retrocedările, aflat la ultimul termen, în octombrie, şi ultima instanţă, Curtea Supremă!), constănţenii par a cere, din ce în ce mai hotărât, nu numai votul (minoritatea care i l-a dat, pentru că majoritatea a stat acasă...), ci, mai ales: ORAŞUL ÎNAPOI, LOCUITORILOR SĂI!
 

Recomandări:

http://www.ziarultimpul.ro/articol/tinerii-care-vor-sa-schimbe-lumea.html

http://ziarultimpul.ro/articol/tinerii-din-forta-civica-constanta-sustin-protestul-lui-sorin-mihailescu.html

http://ziarultimpul.ro/articol/forta-civica-alaturi-de-un-baiat-de-13-ani-suspect-de-cancer-testicular-si-alti-copii.html

http://ziarultimpul.ro/articol/andrei-george-popescu-noul-presedinte-al-organizatiei-municipale-de-tineret-forta-civica-din-constanta.html

http://ziarultimpul.ro/articol/tinerii-din-forta-civica-au-plimbat-pe-strazile-constantei-flacara-democratiei-prin-torta-civica.html

http://ziarultimpul.ro/articol/cum-au-marcat-tinerii-din-forta-civica-constanta-ziua-tineretului.html

http://ziarultimpul.ro/articol/mihai-razvan-ungureanu-s-a-intalnit-cu-tinerii-din-forta-civica-constanta.html
jooble.org