S-A FĂCUT DREPTATE!

S-A FĂCUT DREPTATE!(913)


Într-o dimineață, cu niște ani în urmă, la ora 6, niște “golani mascați” au dat buzna, în propriile lor case, peste Laurențiu Mironescu și Mircea Banias! Un moment dramatic care a marcat-o profund pe Adriana Mironescu, care a dat dovadă de multă stăpânire de sine și de un curaj ieșit din comun! În condițiile în care și “organele competente” nu au iertat nimic!

Pe atunci, Laurențiu Mironescu se număra, ca și astăzi, printre puținii specialiști portuari pe care îi mai are România! Maniera în care s-a acționat, una oarecum forțată și televizată, m-a pus pe gânduri… Mai ales că Traian Băsescu afișa un zâmbet malițios, ca și cum nu auzise în viața lui de doi constănțeni de notorietate maximă! Mai ales că, la vremea aceea, Laurențiu Mironescu conducea Ministerul de Interne! Mai mult de atât, al doilea personaj implicat fără voia lui în această poveste urâtă, Mircea Banias, nu era nici el un anonim!

M-am întrebat întotdeauna unde sunt profesioniștii care ar putea readuce portul Constanța la standardele de altădată...Și poate că ar pune și de o flotă… Unde să fie? În poziții sensibile de pe care să poată fi anihilați. Cu dosare penale legate de mâini și de picioare. În anchete care durează de ani de zile cu scopul de a fi terorizați.

Cam în același timp, după un scenariu asemănător, un alt pion important al segmentului portuar și al navigației era îmbrâncit într-o dubă cu zornăit de cătușe. Mircea Banias, căci despre el este vorba, era “săltat” și dumnealui, ca un borfaș oarecare! Laurențiu Mironescu și Mircea Banias sunt doi tipi educați și bine implementați în actvitatea portuară.

Cunosc foarte bine principiile care stau la baza existenței unei flote. Mircea Banias chiar a condus o companie de acest fel. Alții i-au decis însă destinul. Banias mi-a mulțumit pentru faptul că am scris corect despre mandatul său de director la una din fostele noastre companii de navigație.

Altcineva a mătrășit flota și acum face pe lupul moralist! Desigur, la Băsescu m-am referit. Nu l-am auzit să ia atitudine față de abuzurile comise la adresa unor colegi din breasla sa, anchetați la greu ani de zile pentru fapte imaginare! Sistemul și-a ieșit din minți și a intrat cu picioarele în viața celor doi…

După ani buni de stat prin sălile de judecată, Laurențiu Mironescu și Mircea Banias au fost declarați nevinovați! Mă așteptam ca Băsescu să jubileze. Să salute și să laude Justiția! S-a făcut dreptate! Doi colegi de breaslă, pe care îi cunoaște foarte bine și personal, au dovedit că sunt curați ca lacrima. Ca lacrima izvorâtă din lacrimile suferinței trăite de Adriana Mironescu. Și de membrii familiei Banias.

S-a făcut dreptate! Dar cu ce preț? Cu prețul unui mare sacrificiu. De la dimineața în care mascații au dat buzna în casele lor, de la ora 6 și până astăzi, familiile celor doi au trăit un nesfârșit coșmar! E oare plăcut să știi că ai tot timpul sabia deasupra capului?

Domnul Băsescu a trăit în liniște și pace! Ne-a mințit că iese la pensie și nu a ieșit! Ne-a mințit că nu își mai bagă nasul acolo unde nu-i fierbe oala și nu s-a ținut de cuvânt! A continuat să tulbure apele! Ne-a mințit că se retrage din politică, zona neagră din care a făcut atâta rău României, dar nu s-a retras! Ba, dimpotrivă, și-a făcut un partiduleț pe care l-a călărit până a prins un loc în Parlamentul Europei!

În toată această perioadă, doi dintre colegii săi au fost hăituiți timp de opt ani pentru greșelile altora! Făcute poate intenționat... Unul dintre cei doi acuzați fără vină este fiul unui prieten de-al lui Traian Băsescu! Cine nu a auzit de “lupul de mare” Mironescu? Renumele acestui mare navigator a fost tot timpul garanția că familia Mironescu nu a încălcat legea! Ca și cartea de vizită a lui Mircea Banias, un monument de eleganță, profesionalism și modestie.

S-a făcut dreptate!
Ceea ce în România este o raritate!
    
jooble.org