ȚÂNȚARII, MAIDANEZII ȘI BULGARII

ȚÂNȚARII, MAIDANEZII ȘI BULGARII(1259)


Îi laudă unii pe bulgari că fac turism de calitate pe litoralul lor și că se străduiesc întotdeauna ca românii să se simtă ca la ei acasă! Că de aia au învățat și limba română, dragii de ei, că de aia au tipărit cataloage cu meniuri pe limba noastră… Au învățat la cursurile de autoapărare să facă și mămăligă, pe care, cu mulți ani în urmă, o serveau cu frișcă, idem ca la savarină, ca desert! M-am întrebat și eu, precum Claudiu Palaz, după ce a dat contoarul peste cap: “Chiar așa, domnule?! Chiar ca la noi acasă?”

Și, ca să mă conving, am plecat la Balcic, direct la hotelul și restautantul meu preferat. Domnule, e ficțiune de la un capăt la altul. Am stat, în prima seară, pe terasa de pe faleză, de la ora 19 la 2,30 fix, când mi-a sărit muștarul exact pe decolteul Claudiei. Am chemat ospătarul și l-am amenințat, cum îi amenință Hapurnea cu Gheorghiu -Dej pe ăia care i-au luat taraba de la Delfinariu, de a dat, sărmanul băiat, în Bâlbă(ială)!

I-am zis în bulgăreasca mea de baltă: “Bă, frate daragoi, unde sunt țânțarii voștri? Stau de șapte ore pe terasă cu pantaloni scurți și tricou ușor de perforat și nu vine un țânțar să mă înțepe, să sugă măcar un degetar din sângele meu! Dacă nu este în stare să mă facă ciur, cum procedează colegii săi de pe litoralul românesc cu cei care trec pe acolo, măcar să-mi bâzâie la ureche un șlagăr din repertoriul lui Dinică!

Ce ați făcut, măi, bulgarule, cu țânțarii voștri din Balcic?
Oapătarul s-a rușinat de-a binelea și a lăsat capul în jos, ceea ce la noi se întâmplă foarte rar. După care s-a apropiat de mine și mi-a șoptit la ureche: “Dacă stați și mâine la Balcic, vă aduc de la mine de acasă un țânțar anofel la borcan…” Eu știam că bulgarii pun la borcan castraveți, dar, mă rog, fiecare țară cu obiceiurile ei!

Bulgarii nu au pic de spirit autocritic! La noi, când năvălesc țânțarii, toată lumea se ia singură la palme! La Balcic, la mal de mare, nu am văzut un turist gesticulând sau scărpindu-se muntenește pe după ceafă! Două seri la rând nu m-a pișcat nimeni! Nici măcar la nota de plată…

Cum aș putea să mă simt ca acasă fără țânțari! Fără pliciul din dotarea mea personală! Cu cine să joc leapșa la Balcic? Am fost curios să aflu cu ce insecticid au dat de au reușit să scape de țânțari. Nici nu vă puteți închipui ce față a făcut interlocutorul meu. “Noi nu exterminăm pe nimeni! Aici e vorba de un protocol. În virtutea frăției care leagă Bulgaria de România, s-a făcut un schimb echitabil. Turiștii voștri au venit la noi și țânțarii noștri au plecat la voi!”

E drept, de cum am trecut granița în țara vecină, am întâlnit pe drum foarte multe autocare pline ochi și cu ghidul abia ținându-și echilibrul pe genunchii șoferului. Dar nu am realizat că sunt țânțarii bulgărești trimiși la reciclare pe litoralul românesc! Abia acum am înțeles de ce primarul Făgădău a sărit cu gura să ne facem singuri dezinsecție, ca să scăpăm de țânțari! Domnia sa nu vrea să se pună rău cu țara vecină și prietenă!

De-a dreptul disperat, l-am rugat pe bulgarul frate cu românul: “Domnule, dar nu îmi poți aduce nici măcar un câine maidanez? Pe faleza asta, de la un capăt la altul, să sară să mă muște, că, altfel, îmi pierd reflexele… Că de lătrat are cine să mă latre! Să se gudure măcar o jumătate de oră pe lângă mine. Să își arate colții tociți precum calul de dar. Ce ați făcut de și-au luat lumea în cap toți maidanezii din Balcic? Nu ai pur și simplu după cine să arunci cu căciula sau pălăria de soare!”

În continuare, în scurta mea vacanță de două zile petrecută la Balcic, am constatat că turismul de pe litoralul lor are cu totul alte reguli, cu totul nefirești:
- nu urlă nimeni manele până la saturație.
- există cîte un interpret solo, dotat corespunzător, inclusiv cu un repertoriu divers, care face atmosferă fără a se sparge în figuri sau în decibeli.
- ospătarii servesc clienții și nu se uită la televizor,anunțându-te că îți iau comanda după ce se termină nu știu care serial.
- în alimentația publică nu sunt microbiști, ca să te servească abia în prelungiri.
- palmierii nu sunt înjurați.
- oferta culinară întrece imaginația oricui.
- în două nopți, nu am auzit bețivi făcând scandal și am dormit cu ușa deschisă la balcon.
- lucrătorilor hotelieri nu le tună și nu le fulgeră și nu gesticulează.
- multe altele, dar, mai ales, nu sunt țânțari.
- nu am mai văzut de multă vreme, luându-i în calcul și pe turiști,atâta lume civilizată într-un singur loc-Balcic.
- și e o liniște noaptea pe malul mării...
- singurul care nu doarme este farul de noapte din largul mării...
jooble.org