De ce ne înșeală femeile?!

De ce ne înșeală femeile?!(1859)


Nu vom afla niciodată. Putem bănui, ne putem da cu părerea, putem face sondaje, putem citi satistici. Doamne, câte mai putem face pe drumul misterios al aflării adevărului despre de ce ne înșeală iubitele noastre. De cele mai multe ori din vina noastră, a bărbaților. Dacă le întrebi pe dânsele numai din vina soților. Că sunt așa și pe dincolo, că nu se mai preocupă de gingășia doamnelor așa cum trebuie, că se uită mereu după alte femei. Și tot așa mai departe. Bărbații sunt niște porci, doamnele sunt mai mereu neglijate și nevinovate.
Dar despre ce infidelitate vorbim? A bărbaților sau a femeilor? Și din ce motive?

Un studiu publicat de curând în La Monde, pentru un site de matrimoniale extramarital, caută să ne lămureasacă, ținând cont de amploarea pe care a luat-o acest fenomen. 37% dintre femeile franceze au fost deja necredincioase (și 45% dintre bărbați!). 14% au înșelat partenerul lor actual. Cică numai 2% îl înșeală în prezent.

 

Numărul femeilor infidele a crescut de aproape patru ori în cincizeci de an. Unii spun că motivul principal ar fi atracția fizică (decisivă pentru 52% dintre femeile implicate) și lipsa de atenție și afecțiune în fiecare zi (47% dintre respondenți), șansa simplă (37%), lipsa satisfacției sexuale (36%) sau dorința de a regăsi magia primelor momente (35%). Plăcerea sau sentimentele sunt mai puțin menționate ca și în cazul răzbunării. Acestea sunt foarte rare.
Avem deci două mari profiluri importante: femeia abandonată și femeia hedonistă. Prima a supraviețuit în cuplu și are nevoia de a se consolida. Cealaltă a deturnat ideea de cuplu pentru că deja nu-i mai pasă. Prima este o victimă care stârnește milă și simpatie (fără să se întrebe de ce partenerul ei o abandonează), a doua este cu adevărat vinovată și merită o judecată mai aspră. Fără îndoială ea crede că are dreptul de a-și face plăcere oriunde cu oricine când dorește .

Infidelități sunt și bune și rele - așa cum există în filme sau la poliție băieți buni și băieți răi. Atenția pe care o acordăm motivațiilor necredincioșilor (uneori numite "scuze") evidențiază o anumită cerință etică. Derapajele de pe șosea sunt acceptabile dacă sunt motive întemeiate. Plăcerea compensează durerea, deraparea fiind doar o înțelegere a unui fapt oarecare.

Infidelii găsesc tot felul de motive, numărul de "victime" este puțin mai mare decât cel al "vinovăției". Există un procent ridicat de femei în rândul necredincioșilor, femei nemulțumite de viața lor amoroasă (21%, față de 11% pentru cei care sunt foarte mulțumiți) judecând partenerul lor ca fiind foarte atent la plăcerea lor (13%) decât printre cei care văd nu este atent (20%). Infidelitatea crește mult la cei cu afecțiune mică fie pentru soț (24%), fie fără dorință (25%).

 

Printre bărbații necredincioși, 44% erau nemulțumiți din punct de vedere emoțional, iar 35% erau cei nemulțumiți sexual. Bărbații cei mai determinați pentru relații extramaritare sunt doar 17%.

Când încercăm să atragem atenția unei alte persoane, nu întotdeauna căutăm să ne îndepărtăm de partenerul nostru.
Mai puțin dorim pe cineva decât să găsim o altă versiune a noastră. Astfel aflăm că infidelitatea este mai mult un pas spre autoapropriere, fără vreo legătură cu frustrările soțului.

Infidelitatea ar consta în a mai adăuga plăcere într-o existență deja plăcută.
Cu cât avem mai multe posibilități prin preajmă cu atât mai multe scuze, motive sau mici erori regretabile ulterior.
Căutarea continuă pentru mereu alți parteneri de sex poate crea o nemulțumire consistentă și de durată.

Dorință sau zgomot? Oul sau găina? Maioneză sau ketchup? În 2007, un grup de cercetători americani au publicat un articol în Arhiva comportamentului sexual intitulat "De ce oamenii fac dragoste". Au identificat nu mai puțin de 237 motive diferite. Probabil că și despre infidelitate am putea afla mii de motive care mai de care mai ciudate sau mai greu de înțeles. Bine că le avem pe ale noastre și nu prea mai găsim timp să ne gândim la ele.

 

Viața nu stă în loc, se grăbește, iar noi de abia ne putem ține după ea.
Dacă ceva nu merge bine evident că celălalt e de vină, partenerul.
De la suferință la bucurie e doar un pas.
Unii îl fac fără să stea prea mult pe gânduri. Fiecare le știe pe ale lui.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri