CJC- Infuzie de capital în patrimoniul turistic

CJC- Infuzie de capital în patrimoniul turistic(3112)


Cu foarte mulți ani în urmă, la invitația unui ziar din Rostock, am vizitat câteva zone turistice din RDG, țara prietenă ruptă de sovietici din trupul RFG. Ca și astăzi, după ce zidul Berlinului, care despărțea brutal cele două Germanii, RDG și RFG, m-a frapat grija deosebită pentru obiectivele mici și vechi, dar valoroase, care, prin grija specialiștilor, căpătau destinații turistice. Încă din acea perioadă, hulită ca fiind comunistă, clădirile vechi și de valoare erau păzite și ptotejate, existând o politică la nivel de stat, extrem de dură, dar necesară! Clădirile vechi și valoroase erau apărate cu strășnicie, iar cei care le puneau stabilitatea în pericol erau aspru pedepsiți! Practic, nimeni nu avea voie să construiască de capul lui, ca la noi, în vecinătatea unor clădiri vechi de o valoare inestimabilă! Sau, mai grav, să transforme cu bună știință o astfel de construcție într-o ruină ca să poată valorifica, deturnând obiectul ei de activitate, terenul în interes personal.

La noi, a apărut o nouă tagmă de afaceriști. Investitorii în piatră seacă sau în hoteluri cumpărate după ce au fost lăsate să ruginească. La nemți, valoarea unei clădiri importante este dată de vechime și origine. La noi, de rugină, ca să poată fi achiziționată la un preț de nimic. O altă curiozitate germană. Ca și în Grecia, se face turism mai ales din cele mai vechi vestigii! Orice pietricică, zid, cetate de prin diverse epoci sunt integrate în circuitul turistic sub formă de legende, povestiri sau cronici. Îmi amintesc că, într-o zi, am servit masa într-un local cu motive simbol de pe vremea teutonilor. Până și șervețele aveau însemne asemănătoare! Ca să nu mai vorbesc de ținuta “teutonilor” de la intrare...

De ce la ei se poate și la noi, din păcate, NU? De la această întrebare a pornit discuția mea cu Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, care a ținut să răspundă criticilor făcute de mine la adresa instituției pe care o conduce. Recunosc că, uneori, în turism, efectele lucrărilor de modernizare a unor obiective nu se văd decât de aproape. Alteori, nu se văd deloc din cauza răutăților politice! Domnul Țuțuianu a prezentat o listă întreagă cu investițiile făcute pentru creșterea atractivității turistice, a unor așezăminte importante. Trebuie să recunosc că o asemenea agendă, privind refacerea unor monumente istorice și reintegrarea lor în circuitul turistic, nu a ajuns la mine! Am fost convins că proiectul inițiat de Consiliul Județean Constanța a fost abandonat, dar din fericire m-am înșelat! 

Trec în revistă câteva obiective și sumele alocate pentru restaurarea lor: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii -2,8 milioane euro, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța -4,3 milioane euro, Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret -2,6 milioane euro, Edificiul Roman cu mozaic - 3 milioane euro și lista continuă. Unele dintre lucrările efectuate sau propuse reprezintă o premieră în istoria obiectivului de patrimoniu. În cazul Edificiului Roman cu mozaic, ne aflăm în fața unei premiere inedite, dar, mai ales, utile. Este prima tentativă reală de salvare a monumentului de la descoperirea lui. Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu -1,4 milioane lei. Este prima dată de la descoperirea obiectivului istoric când se vor întreprinde măsuri concrete de conservare, protejare și includerea sa în circuitul turistic. Un dar pentru vizitatori și, mai ales, pentru specialiști. Dacă treceți prin Hârșova, aveți un motiv în plus să faceți o escală, ca să spun așa. Cetatea Carsium. 

O veste bună pentru copii și toți prietenii delfinilor. Delfinariul Constanța va fi extins. O măsură benefică, știut fiind faptul că vara este unul dintre obiectivele cele mai vizitate. Proiectul este esențial pentru alinierea la reglementările europene în domeniu, dar și pentru diversificarea activităților desfășurate cu delfinii. Tot la capitolul vești bune s-ar putea încadra și planul de reabilitare și modernizare a Teatrului de Vară Mamaia, un loc de legendă pentru festivalurile de muzică ușoară...Un San Remo autohton! 

Am trăit cu sentimentul că turismul nu se numără printre prioritățile CJC, dar trebuie să recunosc că există o preocupare și în această direcție. Și ar fi fost un mare păcat ca Turismul să rămână Cenușăreasa județului! Cu atât mai mult cu cât Horia Țuțuianu se trage dintr-o familie care a avut și are preocupări în acest domeniu...Pe tatăl domniei sale l-am cunoscut când era director general la S.C. Eforie. Am luptat împreună, fiecare pe baricada lui, să salvăm Belona și alte unități hoteliere din mâinile cuplului Bivolaru-Mona de Freitas! 

Președintele CJC e convins că nu a pierdut pariul cu turismul! 

  
jooble.org