Știe cineva ce mai fac artiștii plastici din Constanța?

Știe cineva ce mai fac artiștii plastici din Constanța?(3439)


Galeriile de Artă din Constanța sunt frumoase, atrăgătoare, căutate și dorite de toată lumea dar lipsesc cu desăvârșire.

E una mai vioaie și mai tinerică, Art Galerry Constanța, în magazinul Tomis Mall dar care acolo a fost mutată de vreo trei ori în ultimii câțiva ani. Când la parter, când la etajul unu, când la etajul doi.

Pe 21 mai a vut loc un vernisaj al expoziției "ARTomis 2019 - Cazinoul" în organizarea gazdei, Dorin Barbu, lucrările expuse fiind ale unor studenți de la Facultatea de Arte din Universitatea Ovidius. Inițiativa a fost a binecunoscutului artist plastic constănțean Ion Tițoiu, un puternic activist cultural neîndurător cu proștii, nesimțiții și puturoșii ce ne înconjoară și ne sufocă.

Tot pe strada Ștefan cel Mare în locul fostului magazin al Uniunii Artiștilor Plastici, închis cam de multișor, a reînceput să funcționeze un spațiu cultural interesant cu apariții gen expoziții de arte vizuale și sub denumirea de Galeriile de Artă ale UAPR. Au avut loc până acum anul acesta deja două evenimente cu destulă atracție pentru constănțenii văduviți de prezența artiștilor în calea noastră.

Acum puteți admira până pe 21 iunie lucrările a 33 de artiști români într-o expoziție organizată de UAPR având partener Primăria din Constanța. A fost vernisată chiar de Ziua municipiului Constanța, 21 mai 2019. Ca să ne arate că ei ne iubesc și că reciproca devine aproape obligatorie măcar din bun simț dacă nu și din responsabilități de autoritate publică. Dacă or mai fi pe unde or mai fi.

Coordonatorii de proiect sunt Marieta Besu și Daniela Gherghe iar curatori Zuzu Caratanase, Răzvan Dragoș și Florin Stoiciu. Acel spațiu de la parterul blocului M1 de lângă Agenția Tarom aparține de Primăria din Constanța.

A dispărut din păcate un loc plăcut pentru evenimente culturale de acest gen, unde mergeam deseori cu bucurie, în interiorul Pavilionului Expozițional din Mamaia.

E greu de înțeles de ce Consiliul Județean Constanța i-a gonit pe artiștii constănțeni preferând gălăgia unor târguri de mâncare și de haine ieftine. În naivitatea mea am sperat că acolo se vor înghesui evenimente culturale simandicoase.

Vă mai aduceți aminte ce expoziții de înaltă ținută artistică aveau loc în Constanța pe bulevardul Tomis în galeriile de artă cărora le-a rămas doar numele pe un zid lângă Muzeul de Artă? Autoritățile de pe vremea aceea de sorginte comunistă erau mai grijulii cu artiștii plastici. Ar trebui să ne fie multora rușine pentru această situație degradantă. Artiștii constănțeni nu au un loc al lor unde să facă ei ce vor adică lucruri frumoase iar noi să știm că putem trece pe acolo când dorim să rămânem muți de admirație și de mândrie.
jooble.org