Începe Festivalul Naţional de Teatru pentru Elevi(1685)


"Tinerilor le place să fie vedete! Foarte bine şi frumos. Cu o singură condiţie: să se producă pe scenă, într-un act artistic, autentic şi organizat, iar nu în filmuleţe postate pe internet, realizate prin ganguri, cu bătăi, sex sau . De aceea a apărut şi ideea acestei manifestări anuale, aflate acum la a cincea ediţie." Am reprodus cuvintele diriguitorului uneia dintre instituţiile care organizează Festivalului Naţional de Teatru pentru Elevi, directorul Colegiului "Mircea cel Bătrân", din Constanţa, profesorul Vasile Nicoară. La această viziune, atât de sintetic exprimată, au achiesat şi reprezentanţii celorlalţi coparteneri ai acestui proiect, devenit, între timp, un aşteptat eveniment, cu periodicitate consolidată, în calendarul cultural al urbei noastre. Este vorba despre Răducu Popescu, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, dar şi despre profesorii Facultăţii de Arte de la Universitatea "Ovidius", din Constanţa.

Festivalul va debuta luni, 1 aprilie, la ora 13.00, cu o festivitate de deschidere, la Teatrul de Stat (fostul Teatru "Fantasio", de pe Bulevardul Ferdinand). Tot luni, vor începe atelierele de coregrafie, artă actoricească şi pentru foarte popularele, la ediţiile precedente, scene de bătălie dramatică (oare de ce nu ne miră succesul lor la adolescenţii cursanţi?!). Sunt implicaţi nu mai puţin de 19 traineri, care vor lucra cu elevii din categoria 15-19 ani, adică liceeni.

În celelalte trei zile ale Festivalului, vor avea loc ateliere de training şi creaţie, dimineaţa şi după prânz, în timp ce serile vor fi dedicate spectacolelor, prezentate de participanţii din Ucraina (Liceul din Nikolaiev), Serbia (un prestigios liceu din Voivodina, care vine cu o piesă interpretată în limba spaniolă!), Republica Moldova (Liceul "Mircea cel Bătrân", din Chişinău), Turcia (un liceu care are deja şase ani de colaborare cu Colegiul "Mircea"), şi, desigur, de tinerii din România. Festivitatea de premiere de joi, 4 aprilie, din aula Universităţii "Ovidius", va încheia această ediţie.

Vom reveni cu un program mai detaliat al manifestărilor, cu datele orare ale spectacolelor, ca şi cu descrieri ale evenimentelor derulate. Şi, pentru că am început cu un citat, încheiem la fel, cu un altul, care exprimă un crez al iniţiatorilor, rostit de directorul organizatoric al Festivalului, profesor dr. Luminiţa Radu: "Teatrul a însoţit viaţa omului, încă din momentul părăsirii cavernelor. Grecii antici aveau un adevărat cult pentru el, ei asociindu-l stării de , adică de Însănătoşire, prin Curăţire. Teatrul este, de fapt, scena pe care prezentăm PUBLIC ceea ce... trăim PRIVAT !"

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri