EXCLUSIV. Măsuri excepționale și extreme pentru sosirea navei Flaminia

EXCLUSIV. Măsuri excepționale și extreme pentru sosirea navei Flaminia(1090)


Autoritatea Navală Română a constituit un comitet de urgență cu privire la sosirea navei Flaminia în Portul Constanța, care ar trebui să ajungă în port în următoarele minute.

Șeful Direcției și Siguranță Navală din cadrul ANR, Șerban Berescu, a declarat că din comitet fac parte șeful Centrului Maritim de Coordonare VTMIS, șeful Serviciului de Poluare și șeful Căpităniei Zonale Constanța. De asemenea, s-a instituit un consemn general de supraveghere permanentă VTMIS și de supraveghere video, prin sistemul SCOMAR, iar agenția de salvare pe mare ASVROM va avea în permanență o navă în asistență pentru a interveni în caz de necesitate. Și Garda de Coastă are o navă pregătită pentru a interveni.

Nava va ancora în zona 3 de ancorare, în rada exterioară a portului, la o distanță suficientă de toate celelealte nave din zonă. Potrivit lui Șerban Berescu, înainte de a urca pe navă se va face un instructaj special. Cei desemnați vor avea echipament adecvat de protecție, iar în cazul în care se va decide dacă nava va intra în portul Constanța se vor preleva probe care vor fi analizate.

În timpul manevrei de acostare în port, serviciul VTMIS va suspenda traficul, pentru ca nava să intre în siguranță. Flaminia va fi pilotată de doi piloți cu experiență dotați la manevra de acostare. Nava va fi însoțit de patru remorchere, iar înainte de intare în dană (cel mai probail dana 38), acesta va fi inspectată să nu producă avarii vasului. Manevra de acostare în dană va fi asistată de șeful Căpităniei Zonale Constanța, Alexandru Mezei. Orice ieșire la acestă navă în vederea controlului inspecției se va face numai pe timp de zi, în prezența inspectorilor Autorității Navale Române și ai Căpităniei Zonale Constanța. Serviciul Gaz Free din ANR va trimite în cadrul comisiei de control o echip de experți care va controla atmosfera conținutului de oxigen din toate zonele impuse inspecției. Inspectorii CZC vor face mai multe fotografii la bord.

Surse portuare spun că nava are opt mii de tone de feroase la bord și o mie de tone de mâl, iar cel mai probabil luni se va efectua controlul la bordul navei.
jooble.org