Ce spun parlamentarii de Constanța. Culețu, pro eutanasierea câinilor fără stăpân. Cernea, împotrivă. M. Mitrea și Gh. Dragomir au atacat eutanasierea la Curtea Constituțională!

Ce spun parlamentarii de Constanța. Culețu, pro eutanasierea câinilor fără stăpân. Cernea, împotrivă. M. Mitrea și Gh. Dragomir au atacat eutanasierea la Curtea Constituțională!(563)


 

Săptămâna viitoare, comisia juridică va relua dezbaterile asupra legii privitoare la câinii comunitari. În lumina tragediei petrecute, în care un copil și-a pierdut viața din cauza lor, deputatul Dănuț Culețu consideră că problema câinilor comunitari nu mai trebuie utilizată doar ca temă de campanie, ci a devenit imperativ necesar ca aceasta să fie abordată cu maximă responsabilitate de către toate părțile implicate- primarii, ONG-uri, dar și iubitorii de animale.
"Nu trebuie ca această tragedie să fie tratată de autorități în maniera în care ne-au obișnuit, omorând cațiva câini și declinându-și responsabilitatea. Problema câinilor comunitari necesită totuși o rezolvare rapidă și eficientă. În acest sens, susțin eutanasierea, ca ultima soluție, în cazul în care câinii nu sunt adoptați", a declarat deputatul.


Remus Cernea, consideră că rezolvarea temei câinilor comunitari cere raţionalitate şi inteligenţă, nu reflexe criminale care nu lasă loc unei analize şi unei acţiuni atent structurate. Acolo unde s-a procedat inteligent şi pe baza unei bune cooperări cu specialiştii şi cu ong-urile, problema câinilor comunitari a fost gestionată eficient reducându-se numărul acestora cu cca 90%, în decurs de câţiva ani. Exemple în acest sens din România sunt oraşele Lugoj şi Oradea.


”Sub imperiul emoţiei produse de cazurile dramatice în care copii, maturi şi persoane în vârstă sunt atacaţi de câini şi, uneori omorâţi de aceştia, este contraproductiv să fie ascultate vocile populiste care îndeamnă la false soluţii şi la o brutalitate gratuită… ”, spune Cernea.


”Am lucrat timp de mai multe luni, împreună cu specialişti, cu organizaţii neguvernamentale cu experienţă în domeniu, cu reprezentanţi ai unor autorităţi care au responsabilităţi în această privinţă şi am elaborat draftul unui proiect de lege care poate conduce la rezolvarea, într-un mod civilizat şi într-un orizont de timp rezonabil a problemei câinilor comunitari, la nivel naţional. Voi supune acest proiect de lege dezbaterii publice în cursul lunii septembrie 2013. Dezbaterea asupra lui sper să privilegieze analiza raţională, întelegerea modalităţii de lucru responsabile, eficiente şi care să stimuleze angajamentul spre implicare a cetăţenilor şi organizaţiilor neguvernamentale, alături de autorităţile publice. Proiectul va avea în vedere atât sterilizarea masivă, făcută după planuri bine puse la punct, în oraşe şi în localităţi rurale a câinilor comunitari, sancţionarea drastică a celor care abandonează câini, campanii de adopţii, destructurarea haitelor şi alte măsuri care, luate împreună, îşi pot dovedi eficienţa. Pentru succesul acestui demers va trebui să existe o autoritate centrală care să monitorizeze şi să supervizeze activitatea autorităţilor locale. Reuşita va depinde nu numai de volumul resurselor implicate, ci de gestionarea eficientă a acestora şi de buna coordonare între cei care îşi vor asuma responsabilităţi”, a declarat acesta.


Deputații Manuela Mitrea, PSD, și Gheorghe Dragomir, PNL, sunt doi dintre cei parlamentarii care, în legislatura trecută, au atacat la Curtea Constituțională a României decizia Parlamentului, care votase pentru eutanasierea câinilor fără stăpân, dacă populația ar fi votat în majoritate acest lucru.


jooble.org