CUM AU INVENTAT UNII SFÂRȘITUL LUMII CA SĂ SCAPE DE CLĂDIRILE EMBLEMATICE

CUM AU INVENTAT UNII SFÂRȘITUL LUMII CA SĂ SCAPE DE CLĂDIRILE EMBLEMATICE(4144)


Ca să își justifice deciziile aberante pe care le-au luat în privința unor clădiri de o valoare deosebită, demolatorii au folosit, ca principal argument, teama românilor de cutremure. În demența lor nestăvilită, unii au lansat tot felul de scenarii apocaliptice. În anul 2000, 11 ianuarie, era programat sfârșitul lumii! Din fericire, nu a fost să se întâmple așa… Dar demolatorii, care luaseră câteva clădiri speciale în vizorul lor, au profitat de confuzia creată în acele zile și au impus niște reguli ca și cum Constanța ar fi Hiroshima! Fiecare clădire demolată a fost inclusă într-o grupă de construcții de grad zero, deși nu au purtat niciodată bulina roșie!

Pe vremea lui Ceașcă, mă întâlneam aproape zilnic cu prietenii mei la barul din incinta celebrului restaurant “Casa cu lei” din Constanța. Era locul nostru preferat. Și nu un loc oarecare. De câte ori treceam pragul “Casei cu lei”, și asta se întâmpla destul de des, aveam sentimentul că mă aflu într-un muzeu. Iarna, când vântul făcea glume proaste și ne lua căciula de pe cap în Piața Ovidiu, mă adăposteam în bar, cu o sticlă de Havana Club de 7 ani, băutura mea preferată. Doamna de la bar, o doamnă din toate punctele de vedere, ne lăsa să ne încălzim lângă calorifer și să savurăm sticla cu rom cubanez. Mai târziu, după ce l-am cunoscut pe Traian Băsescu, pe atunci, ministrul Transporturilor, obișnuiam să ne întâlnim ori de câte ori venea la Constanța. Bineînțeles, tot la “Casa cu lei”! Puși la patru ace, cu cămași albe și costume impecabile, lăutarii ne așteptau în ușă. În fiecare seară, aici se strângea lumea bună a Constanței. Excepția o reprezentam noi, cei câțiva tineri, cu blugi și părul mare, care ne uitam curioși după doamnele îmbrăcate bine și parfumate din belșug.

După revoluție, “Casa cu lei” a continuat să domine topul resautantelor constănțene. S-a spus deseori că vadul decide în mare măsură soarta restaurantelor. Ei bine, în opinia mea, “Casa cu lei” a infirmat regula. La Constanța, de departe, cele două restaurante, Cazinoul și “Casa cu lei”, erau cele mai reprezentative. Deși era ascuns de ochii lumii, restaurantul “Casa cu lei” era aproape seară de seară plin. Cu toate acestea, un deștept al națiunii a considerat că e mult mai bine să curmăm apucăturile capitaliste ale celor cultivați și cu posibilități materiale care frecventau Casa cu lei, Cazinoul și “Continentalul” din Constanța! Și cum înfierarea cu mânie proletară a capitalismului nu reprezintă întotdeauna un argument solid, scoaterea din circuit a unităților respective a fost pusă pe seama cutremurelor devastatoare de la noi! Din noua Hiroshimă.

Deși nici un astfel de cutremur nu s-a abătut asupra noastră din 1977 încoace, când prăpădul s-a centrat pe București, câțiva cetățeni anonimi s-au opintit să pună “Continentalul” la pământ! Și l-au pus! Care au fost argumentele de bază ale demolatorilor ? Ca și cum am fi a doua Japonie, cutremurele care vor marca sfârșitul celei mai emblematice clădiri din Constanța-restaurantul și hotelul “Continental”.

De necrezut, marea dramă a Continentalului s-a produs când Primăria Constanța era condusă de doi profesori universitari, de doi intelectuali, unul dintre ei cu mari veleități în materie de arhitectură! Mihăieși și Dumitru Lungu. Paradoxal, deși prejudiciul creat, cel puțin de imagine, este imens, Radu Mazăre continuă să fie cel mai blamat primar al Constanței!

Și în cazul “Casei cu lei”, surprinde graba cu care unii s-au întrecut pe sine în a o transforma în ruină. Dar nu o ruină oarecare. Când auzi că “Ruina cu lei” este în proprietatea miliardarului Gabi Comănescu – GSP, tragi concluziile care derivă de aici. Și anume că nimic nu este întâmplător! Sunt, e drept, la noi, și colecționari excentrici de pietre, dar nu e cazul cu Comănescu...Poate doar dacă este vorba de pietre la rinichi! În cazul său, nu înțeleg logica de a cumpăra un restaurant celebru și de a-l transforma într-o ruină! Cu atât mai mult cu cât “Casa cu lei” nu este un morman de piatră, ci un brand.

Miliardarii Constanței ne-au răpit toate bucuriile. Au promis că le vor renova și le vor reintegra circuitului de unde le-au luat, dar nici unul nu s-a ținut de cuvânt! Vom rămâne, în curând, fără parcuri, magazine, locuri de joacă etc. Dumnealor, prin proprietățile private extinse pe care le dețin, ne obligă să circulăm pe carosabil. De pe carosabil ne alungă Poliția Locală, bine hrănită și bine echipată. Pe refugii nu avem loc pentru că și ele au fost restricționate de Primăria Constanța! Doar pe miliardari nu-i restricționează nimeni și nu-i obligă să respecte regulile de urbanism. Domnule Comănescu-GSP, cînd ne dați leii înapoi?

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri