Nicușor Constantinescu: În Dobrogea se practică boxul de 2.000 de ani

Nicușor Constantinescu: În Dobrogea se practică boxul de 2.000 de ani(2418)


Pavilionul Expoziţional din Mamaia a găzduit, în seara aceasta, festivitatea de deschidere și primele meciuri din cadrul celei de 38-a ediţie a Turneului internaţional de box ”Centura de Aur - Nicolae Linca”. Evenimentul a fost pigmentat cu o serie de dansuri tradiționale românești, dar și cu un scurt recital al fanfarei RAJA.

Competiţia, organizată de Federaţia Română de Box şi Media Consulta Internaţional, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi Primăriei Constanţa, este reluată după o întrerupere de cinci ani şi reuneşte în ring 98 de pugilişti din 19 ţări, dintre care 20 sunt români, doi fiind lansaţi de şcoala constănţeană de box de la CS Farul Constanţa: Enver Amiş (categoria 49 kg) şi Florentin Niculescu (64 kg).

Valoarea actualei ediţii a turneului este confirmată de prezenţa la Constanţa a celor mai puternici pugilişti ai momentului din Cuba (conduşi în ring chiar de antrenorul principal al lotului naţional, Rolando Acebal), Rusia, Egipt şi Nigeria.

Referitor la anvergura evenimentului sportiv, Viorel Sima, secretar general al FR Box, a declarat, citat de Agerpres : ”Este o competiţie desfăşurată neîntrerupt între 1972 şi 2008, care în 2003 şi 2007 a fost criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice, detaliu ce spune multe despre valoarea competiţiei. Între 1972 şi 1991, Cuba a fost singura ţară străină care nu a lipsit de la nicio ediţie şi subliniez faptul că, anul acesta, două ţări africane, Egipt şi Nigeria, au ales să participe cu cei mai buni sportivi la ”Centura de Aur” şi nu la Jocurile Africane, care se desfăşoară în aceeaşi perioadă. De asemenea, tot săptămâna aceasta se mai dispută un turneu important, ”Ahmet Comert” din Turcia, dar după cum se vede Cuba şi Rusia au ales să vină aici, în România, la Constanţa”.

La rândul său, vicepreşedintele FR de Box, Francisc Vaştag, s-a declarat deosebit de fericit de reuşita organizării acestei competiţii de tradiţie. ”Este foarte important că am reuşit să organizăm din nou acest turneu. Avem sportivi tineri, care sunt bine pregătiţi în acest moment, dar să nu uităm că forma de vârf este programată pentru Campionatele Mondiale din Kazahstan. Aşteptăm de la ei să boxeze la valoarea lor şi ne bazăm pe Bogdan Juratoni şi Mihai Nistor să ajungă măcar în finale, pentru că sunt convins că va fi foarte greu”, a declarat Vaştag.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost prezent la festivitatea de deschidere, unde a declarat că în regiunea Dobrogei se practică boxul de 2.000 de ani.

Miercuri a fost programată prima gală, de la ora 17,00, joi are loc gala a 2-a, de la ora 16,00, iar vineri, gala a treia, tot de la ora 16,00. Sâmbătă se dispută semifinalele, prima gală de la ora 16,00, iar a doua de la ora 18,00, în timp ce duminică, de la ora 17,30, sunt programate finalele, care cuprind şi trei categorii de box feminin.

  
jooble.org