O reuniune de elită la Iași, Congresul ARIP, ediția a Xll-a

O reuniune de elită la Iași, Congresul ARIP, ediția a Xll-a(2126)


În zilele de 11-13 aprilie 2019, la Iași, în organizarea Asociației române de istorie a presei și a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” se desfășoară cel de-al XII-lea Congres de istorie a presei româneşti cu tema ”190 de ani de presă în spațiul de limbă română (1829-2019)”. Participă circa o sută de specialiști din țară și din diaspora.

Evenimentul ştiinţific este realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi.

Filiala Dobrogea a ARIP este reprezentată de mai mulți cercetători, autori ai unor lucrări originale prin care și-au propus să marcheze deopotrivă cu jubileul celor 190 de ani de presă românească și 140 de ani de la nașterea primei publicații în provincia noastră. Vor susține comunicări: Aurelia LĂPUȘAN, Farul Constanței – o perspectivă jurnalistică asupra primilor ani de viață românească în Dobrogea. Studiu monografic, Mihai MARINACHE, Seminarul Teologic Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Casian“ Tulcea, Steaua Dobrogei (1879-1891), Tulcea – fondatoare a presei românești din Dobrogea, Sorin COLESNIUC, Delia Roxana CORNEA, Preocupări de revigorare a unor tradiții publicistice dobrogene – Revista Analele Dobrogei ieri și astăzi, Maria PARIZA, Contribuțiile unor personalități de sorginte aromână – la începuturile vieții publicistice românești, Enache TUȘA, Relația dintre puterea politică și presă în contextul stărilor excepționale instituite după 1919, Traian BRĂTIANU, Presa dobrogeană a minorităţilor etnice, Constantin SCURTU, Presa despre participarea trupelor dobrogene la apărarea Basarabiei (1918-1919).

Cu această ocazie va fi decernat Premiul național de jurnalism ”Sever Cărpinișan”, ediția a lX-a.
Menționăm că acest valoros premiu național a fost decernat, la prima ediție, comandorului Marian Moșneagu iar anul trecut publicistei Sînziana Ionescu de la Adevărul.

Din partea Centrului cultural județenean ”Teodor Burada” va fi oferită diploma aniversară ”140 de ani de la revenirea Dobrogei la țară” și placheta ”Teodor Burada”.

La salonul de carte organizat cu acest prilej vor fi lansate mai multe lucrări semnate de participanții la congres, apariții editoriale recente, standul filialei noastre anunțându-se a fi unul dintre cele mai bogate.

 

 


13 aprilie 2019
Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ Iaşi

09:30-10:00 Lansarea lucrării Enciclopedia cenzurii din Romania

10:00-10:30 Concluziile în plen privind lucrările celui de-al XII-lea Congres Internațional de Istorie a Presei

10:30-11:30 Adunarea generală a Asociaţiei Române de Istorie a Presei (ARIP)

12:00-12:30 Depunere de coroane la statuia lui Gheorghe Asachi

12:30-13:45 Promenadă culturală. Vizită la Palatul Culturii

14:00-15:00 Masa de prânz (Cantina-restaurant „Titu Maiorescu“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi)

15:30-16:30 Expoziţia „ARCADE LITERAR-ISTORICE. Presa literar-culturală a secolelor XIX-XX“
(Locaţia: Muzeul „Mihai Eminescu“ Iaşi, Parcul Copou)

Parteneri organizaţionali:
Primăria Municipiului Iaşi, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ din Iaşi, Muzeul Național al Literaturii Române din Iaşi, Palatul Culturii din Iași ‒ Complexul Muzeal Național „Moldova“

Parteneri media:
VIVA FM, TVR Iaşi, Radio Iaşi, TeleM, IAŞI LIVE, înPaşcani.ro, Radio Trinitas, TeleMoldova Plus

Preşedinte Comitet de organizare Secretar Comitet de organizare

Conf.univ.dr. Gheorghe-Ilie Fârte Asist.univ.dr. Daniel-Rareş 
jooble.org