CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA?

CINE SAPĂ GROAPA ALTUIA?(1922)


Cine sapă groapa altuia?
Aceasta este întrebarea existențială din interiorul PSD Constanța, unde, în această perioadă de adânci prefaceri, dominantă este munca de jos.

V-ați imaginat vreodată cum poate să arate un activist de fițe cu sapa sau lopata în mână, luptându-se cu buruienile ca să sape groapa altuia? De pildă, unul ca domnul Claudiu Palaz, care inițial a refuzat contactul cu lucrul manual.

Cine sapă groapa altuia?
O nouă întrebare existențială după modelul hamletian “A fi sau a nu fi?”

PSD Constanța arată ca un șantier arheologic deschis. Întreg tezaurul se rezumă la oale și ulcele. În ciuda acestui peisaj anost, s-au înmulțit rivalitățile dintre membrii partidului! Forma de luptă exprimă voluntariatul de care sunt în stare politicienii noștri atunci când sunt în joc interesele personale.

Se sapă, fiecare cu fiecare, în draci! Nimic la întâmplare! Totul este bine organizat pe categorii de săpători și gropari ai patriei. Sunt perechi consacrate, fiecare cu stilul său.

Claudiu Palaz, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, iși sapă șeful. Domnul Palaz are în dotare o sapă decapotabilă la purtător. De când șeful său, nimeni altul decât Horia Țuțuianu, a scăpat de ANI, e mai greu de săpat. Palaz conta pe sprijinul ANI, care îl găsise incompatibil pe Țuțuianu, dar a revenit asupra deciziei!

După primul rateu, când i-a sunat a fier, Palaz a avut impresia că a lovit o mină rămasă din al doilea război mondial! Dar, perseverent cum îl știm, când e vorba de interesul său personal, Claudiu Palaz continuă să sape la rădăcina lui Țuțuianu! Deși în aparență sunt prieteni! Și sapă, sapă până o să dea de apă!

A doua secvență.
Decebal Făgădău îl sapă pe Horia Țuțuianu. El folosește un pikamer de ultimă generație. Cu toate acestea, este mai puțin ofensiv decât Palaz, dar e periculos de tandru când stă în preajma concurenței. A fost o vreme când nimeni nu îl clintea pe Făgădău de pe poziția pe care o ocupă…

Era un fel de șarpe de casă. Mușca, dar nu otrăvea! Acum e otrăvit de concurența celor doi foști amici, Palaz și Țuțuianu. Cândva, tăiau panglica în trei. Era și un cântec despre trei prieteni pe o țigară, dar unul dintre ei s-a lăsat de tutun.

Țuțuianu este deocamdată defensiv. El îngroapă ce dezgroapă ceilalți doi. În PSD, disputa groparilor a atins cote alarmante de când s-a auzit că onorata conducere județeană are pregătit un alt gropar! Mult mai tânăr și mai frumos pe râu în jos!

Am intrat în anotimpul ghicitorilor.
De când a reapărut zgomotos Cattani de la OPC, după o absență îndelungată de pe prima scenă a politichiei, unii l-au luat din nou în calcule pentru o eventuală candidatură la Primăria Constanța…

Eu sunt convins că imaginea sa de justițiar în materie de alimente expirate, în contrast cu profilul de demolator al Constanței, cu care se identifică Făgădău, face diferența între cei doi.

Revin la Claudiu Palaz, prințișorul Constanței, cu o normă dublă la săpat groapa altuia. După o perioadă de acalmie, a fost văzut cum îl săpa de zor pe Turcescu la rădăcina PMP! Deși fac parte amândoi din PMP, domnul Palaz l-a lucrat cu mijloace pesediste de mare productivitate.

Culmea groparilor, a fost lăsat de capul lui în baza unei înțelegeri tacite cu Traian Băsescu, oarecum temător că Palaz e mai vehement în disputele verbale cu și despre PSD...Până la urmă, această alianță rușinoasă se va desființa cu pletele la pământ ca toate improvizațiile de acest gen…

ALDE, la Constanța, a săpat cu succes la rădăcina PSD și a ieșit din groapa în care căzuse. Gabriel Daraban se numește candidatul ALDE la alegerile locale.

La PMP, cred în continuare în steaua lui Turcescu.

Eu sap/Tu sapi/El ne sapă...
 
jooble.org