La Tecuci ca să te mai duci Lansare de carte cu Florian Bichir și Constantin Corneanu-  ZECE ANI DE RADIO TECUCI

La Tecuci ca să te mai duci Lansare de carte cu Florian Bichir și Constantin Corneanu- ZECE ANI DE RADIO TECUCI(3041)


              O lansare de carte cu doi autori fermecători într-un ATENEU particular, al domnului Eugen Doru Pelin, poate naște interese, controverse, chiar dacă se serbau și cei zece ani de Radio Tecuci în prezența lui Cristian Pohrib binecunoscutul dresor al undelor și vorbelor cuvenite.

 

Calm și elegant domnul doctor în istorie Constantin Corneanu ne arată cartea dumnealui „Sub povara marilor decizii – România și geopolitica marilor puteri (1941-1945)ˮ.

"Conjuraţia politicienilor de la Bucureşti, defetismul unor înalţi comandanţi militari de pe front, trădarea, incapacitatea de comandă şi iniţiativă în luptă a unor conducători militari, frica de răspundere, erorile de ordin strategic ale aliatului german şi nu în ultimul rând inamicul aveau să contribuie la pierderea Bătăliei Moldovei (19-23 august 1944) şi, implicit, a „Bătăliei pentru Armistiţiu”. În urma actului de la 23 August 1944, România a oferit un avantaj inimaginabil, în marele joc al geopoliticii mondiale, pentru liderii de la Moscova, şi va deveni ţara care a favorizat, în mod substanţial, înaintarea Armatei Roşii spre Sud-Estul şi Centrul Europei, creându-se, astfel, condiţiile pentru instaurarea „regimurilor de democraţie populară”. Am citat dintr-o prezentare a cărții pentru lansarea ei la o editură.

Domnul Constantin Corneanu, istoric şi specialist român în geopolitică, este membru fondator şi preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Europene de Studii Geopolitice şi Strategice “Gheorghe I. Brătianu” (AESGS) din septembrie 2009. A fost consilier în cadrul Oficiului Guvernului României pentru Gestionarea Relaţiilor cu Republica Moldova (1 iunie 2004 - 31 iulie 2007) şi jurnalist la Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale la TV Pro-Patria (1999 - 2000) şi la Observatorul Militar (2000 - 2004). Are o experienţă de peste 15 ani în domeniul analizei relaţiilor internaţionale, având expertiză în spaţiul ex-sovietic, precum şi în relaţia dintre Republica Moldova şi România. Este doctor în istorie din 2003 cu o teză legată de geopolitica României în epoca celui de Al Doilea Război Mondial.

A reușit în doar câteva minute să ne trezească interesul pentru carte pentru armata română și să reziste cu dibăcie provocărilor domnului Florian Bichir care voia să ne arate că a venit acolo doar pentru a-l provoca pe autor să ne spună mai multe și să nu greșească.

 

De fapt încă tânărul jurnalist, vedetă tv, scriitor etc avea de gând să își prezinte cartea domniei sale cât mai bine cu putință „Cruciada diviziei de cremene cu tricolorul în Caucaz viața și memoriile generalului Ioan Dumitrache" unde vom găsi multe fapte ale unor vânători de munte, ale unor minunați oameni care nu trebuie uitați. Ei au ajuns până în Caucaz. Iată o mărturisire a acelor evenimente, cartea fiind acum la cea de a treia ediție. Faptele şi memoriile generalului Ioan Dumitrache sunt, importante, captivante, pentru cunoaşterea istoriei noastre din cel de-al Doilea Război Mondial. Vânătorii noștri de munte au reprezentat, în campania din Est trupe de elită pentru infanteria române. Un fel de „berete verzi”. Putem vedea fragmente memorialistice ale unor operații militare de pe frontul de est între 1941-1943 aflate încă în arhivele CNSAS. Cartea are 388 de pagini, e apărută la Editura Militară și costă doar 16 lei. Prima lansare a avut loc pe 17 octombrie 2018 la Cercul Militar Național, în București.

Lector univ. dr. Florian Bichir este istoric şi jurnalist român. Doctor în Ştiinţe politice, doctor în Teologie. Absolvent al Colegiului Naţional de Apărare (C.N.Ap). Membru al Comisiei Române de Istorie Militară (CRIM). Licenţiat în filologie (limba - literatura română) şi teologie ortodoxă, master în comunicare. Studii aprofundate la Bruxelles - Belgia şi Salamina – Grecia.
În martie 2012 a fost ales de Parlamentul României membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), cu rang de ministru secretar de stat, pentru un mandat de 6 ani.

 

Foarte interesant, convingător, palpitant întregul eveniment. Cristian Pohrib s-a poziționat ingenios și în comperaj și între cele două lumi paralele care erau pregătite pentru noi războaie mediatice. Și totul a avut loc la Tecuci!?! Incredibil!

De ce s-a retras armata noastră de la Nistru, cine și de ce mai vorbește despre noi în spatele ușilor închise, ce vor rușii, ce vor nemții, ce vor americanii și până la urmă ce mai vrem noi. Pentru că suntem aici, suntem voinici, harnici și deștepți și dacă au de când să ne mai supere unii și alții iar le mai tragem una peste bot sau peste gioale.

Atmosfera a fost plăcută, lumea curioasă, iar distinșii invitați au făcut o impresie tare bună prin felul dumnealor de a ne capta atenția și asupra cărților și asupra dumnealor.

Ce căutam eu acolo vă spun altădată ca să nu vă distrag atenția de la cele două cărți, amândouă deadreptul formidabile, și de la cei doi scriitori unul blând altul coleric, unul calm și liniștit, celălalt agitat și nerăbdător, amândoi plăcuți și distinși. România are cu ce și iată, are și cu cine.


 

 

 

 

 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri