AMINTIRI DE ZIUA GRECIEI

AMINTIRI DE ZIUA GRECIEI(1957)


Sirtaki a ratat, la Constanța, tentativa sa de a înregistra un record inedit. S-a opus natura, care s-a dezlănțuit furioasă și nedreaptă asupra dansatorilor, ca și cum ea ar fi fost stăpâna plajei! Și chiar așa să fi fost, nu trebuia să biciuiască fețele tinerilor cu aversele sale de ploaie scurte și usturătoare. Din această gâlceavă cu natura a ieșit învingător dansul Sirtaki. De atunci, se vorbește mai mult despre el. Cei care au apucat să vadă începutul vor și sfârșitul…

Unii se visează dansând sirtaki, deși, culmea, nu au văzut niciodată un spectacol până la capăt! Le-a rămas muzica grecească în sânge, în memorie sau în suflet,cum se întâmplă și la Zorba.

Dansând sirtaki.
Așa sună îndemnul adresat celor care se pregătesc să întâmpine Ziua Greciei, care s-a dovedit a fi până acum o sărbătoare fără egal.

Totul vine de la sine, dar există un om care veghează ca regulile grandioasei sărbători a Greciei să fie respectate de toți participanții.

Antoniadis este numele lui.
Neobositul Anton-Traian Antoniadis, un exemplu de perseverență și tenacitate. L-au criticat unii că este teatral când străbate satele cu ajutoare pentru românii nevoiași! Antoniadis este un bogătan din punct de vedere sufletesc și omenesc. El a construit de unul singur un adevărat pod de flori între români și greci cu două benzi dus și două întors, dar care nu sunt obligatorii, mai ales pentru cei cu două țări pe pașaport, ca să zic așa…

Grecii din România se simt foarte bine aici. E și casa lor. Sunt respectați, chiar adulați, pentru optimismul lor, pentru muzicalitatea lor.

Eliberați podul de flori, se apropie ZIUA GRECIEI! Cu acest prilej, Constanța revine la formatul său de scenă imensă pentru a face loc cântăreților și dansatorilor.

ZIUA GRECIEI este întotdeauna sărbătorită cu săli pline de spectatori. Cu bucuria fraților români față de greci, cu bucuria dezlănțuirii spiritului grecesc în fiecare dintre noi, cu greci care vin din Grecia, an de an, numai ca sa vadă acest spectacol inedit prin conținutul și dimensiunile sale.

Pentru reușita lui, Antoniadis muncește din greu în aceste zile și nu numai. Este un om al detaliilor. Cultivat. Bun observator și de o noblețe aparte.

ZIUA GRECIEI constituie un bun prilej de a revedea pe unii dintre cei care reprezintă zestrea umană româno-grecească. Și. la cât sunt de numeroși admiratorii, ar fi fost benefică o Sală Polivalentă!


Amintiri de ZIUA GRECIEI.
La restaurantul Helios, din orășelul port Balcic, din Bulgaria, cu ieșire la Marea Neagră, un tânăr grec, cu tată viceprimar la Tulcea, ne-a dăruit o seară de neuitat. A dansat grecește cu dezinvoltura și naturalețea caracteristice poporului său. Și aș mai adăuga o caracteristică din multe altele care ar merita să fie enunțate: expresivitatea inegalabilă, după cum am constatat de-a lungul anilor, a dansatorului autentic. Simțul artistic cu care au fost înzestrați grecii, oameni muzicali și sinceri. A apărut pe neașteptate, ca și cum ar fi coborât din cer, în ritmul melodiei preferate. După primele mișcări de dans, noi ceilalți, novicii, ne-am retras și, cu respectul cuvenit, i-am cedat ringul și libertatea de a-și pune singur negativele preferate. Iar el, cu generozitatea caracteristică grecilor, ne-a bucurat cu calitățile deosebite cu care s-a născut: mișcare armonioasă, ritm, grație și o nestăvilită poftă de viață și bucurie. Ca toți grecii pe care i-am întâlnit la ei acasă sau pe cuprinsul României. Dansatorul de la Balcic era un grec adevărat care a vrut să ne vorbească prin dans despre țara lui.

 

Anul trecut, de Ziua Greciei, ne-a vorbit despre sirtaki. Nu prea departe de Balcic, la Constanța, un alt grec, dar prin venele căruia curge și mult sânge românesc, la fel de expresiv, ne-a vorbit deseori despre istoria bogată a Greciei, piatra de temelie a unei întregi civilizații.

Anton-Traian Antoniadis se dovedește a fi de ani de zile un excelent ambasador al Greciei și României, cu o contribuție excepțională la dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre cele două țări.

 

Remember: 25 martie, Ziua Națională a GRECIEI
  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri