BAIA TURCEASCĂ

BAIA TURCEASCĂ(1966)


În ziua în care trenul regal a oprit în gara Medgidia m-am simțit mândru că sunt născut în acest oraș și, în general, că sunt român. Păcat că, la acea oră, regele Mihai plecase de ceva vreme dintre noi. Până să sosească la Medgidia, am derulat în minte traseul parcurs spre Curtea Argeș de trenul regal însoțit de mii de luminițe. O parte din aceste luminițe continuă să ardă și acum la mormântul regelui, dar și la Medgidia, în sufletele celor care l-au iubit. A fost un moment istoric care va rămâne înscris în biografia orașului și meritul este al medgidienilor, care au știut să se facă respectați și să-și păstreze locul de onoare pe care îl ocupă în istoria patriei. Din fericire, nici un politician nu a îndrăznit, cum este obiceiul politicienilor de la noi, să își bage nasul într-o acțiune care nu avea nici o legătură cu ei. Dar le-ar fi picat bine o turtă pe spuza lor! Dacă trenul regal nu le-a purtat noroc oportuniștilor, poate că le iese ceva din munca altora! Așa gândesc unii dintre ei la final de mandat.

După cum am mai comentat, politicienii care râvnesc la un nou mandat în funcțiile pe care le dețin au intrat în panică! Vine ziua scadenței, când aleșii poporului trebuie să prezinte raportul final și cei mai mulți dintre ei nu au nici măcar coperțile… Adică, pe scurt, nu au ce raporta! Și, atunci, încearcă să își facă imagine pe munca altora. Într-un fel, asistăm la perpetuarea, la nivel înalt, a conflictului dintre greiere și furnică. Cei care au umblat pe parcursul mandatului, toată vara, cu chitara de gât, caută, acum cu disperare ceva de inaugurat ca să iasă în evidență!

Am scris, de altfel, recent, despre criza de panglici inaugurale de la Constanța…
Stau bieții politicieni pesediști cu foarfecele în mână degeaba, că nu au la ce să le folosească! Doar să se tundă reciproc ca pe vremuri la “Ciufulici”. Dacă au ajuns ei, oameni cu funcții importante, să se calce în picioare pentru un teren de sport la Chirnogeni! Nici nu știți cu câte probleme s-a confruntat bietul primar de aici!

Cum să împartă biata panglică între Țuțuianu și Moga? Dar între Țuțuianu-Moga și Făgădău?
Dar între Palaz și restul lumii?

Care este cel mai tare în funcție?
Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, sau parlamentarul Moga, zis și “Domnul chestor”?

Cum să pună panglica? De-a latul sau de-a curmezișul? Fiind amândoi foarte înalți, Țuțuianu și Moga, oare ajunge panglica? Cine taie primul? Dar Moga știe că Țuțuianu nu mai are susținere politică din partea PSD? Poate că nu e bine să taie panglica cu Țuțuianu de mână! Nu o să-i dăuneze la dosar? A cui este terenul de joc omologat pentru inaugurare? Dată fiind criza de obiective apte pentru inaugurări festiviste, precum și criza de panglici, nu ar fi mai bine să fie raționalizat consumul lor?

Propun, zice primarul de la Chirnogeni, parcelarea terenului de sport și repartizarea lui judicioasă la toate personalitățile PSD care nu au cu ce se lăuda, pentru că dumnealor au efectuat muncă de birou, adică de partid. Să fie mobilizați specialiștii noștri în retrocedări!

Cursa pentru panglici va continua la Medgidia. Politicienii au pus deja ochii pe ea! Cât timp orașul s-a zbătut într-un picior, Țuțuianu și Palaz nu au făcut altceva decât să-l blameze pe primar. Medgidia nu reprezenta mare lucru pentru dumnealor. Un fleac și un primar bun de ciuruit!

Palaz, de pildă, îi cântă în strună unui postac care îl înjură de dimineața până seara pe Vrabie. Asta e ocupația principală a unui vicepreședinte al CJC ? Ca domnia sa, au procedat și alții. Care, acum, ce fac? Se urcă pe gard și se minunează ca proștii de transformările care au schimbat în bine fața orașului. Punct.

Dar de unde atâta interes spontan?
Medgidia se înoiește și întinerește de la o zi la alta!
Unii și-au luat bundiță nouă. MEDGIDIA și-a luat fabrică nouă! Sigur în faza preliminară a proiectului.

Când va fi finalizată, ce se va întâmpla? Va fi tăiată panglica. Nu vă îngrămădiți, băieți rași în cap și cu gluga trasă peste epoleți! Stimați tovarăși, prieteni cu Ilisei, oportuniști obezi și consilieri îndărătnici, pe loc repaus! Are cine să o taie! Și vouă nasul că v-ați obrăznicit!

Are Medgidia panglici de tăiat? Pe bune, are. Păi, când o fi spitalul gata… Să vezi panglică atunci...La sport…

Stai că mi-am adus aminte, domnule Țuțuianu. Le-ai făcut teren de sport celor de la Chirnogeni. Foarte bine. Îți spun de pe acum câte kilograme de varză la hectar se vor recolta de pe el, câte pluguri vor staționa în zona interzisă a celor două careuri de pedeapsă.

Da’ cu sportul din Medgidia ce ai avut?
Da’ cu Medgidia, în general? Mai bine reparai drumul ăla de 3oo de metri,care a zăcut 5 ani la CJC, și acum tăiai o panglică inaugurală, singur, fără să mai împarți foarfeca, scuzați, cu Moga, Palaz etc.

De când se conturează noua imagine a orașului, foarte mulți politicieni oportuniști în civil și-au adus aminte de Medgidia!

Unii umblă la ei cu cele necesare ca să nu rateze baia de mulțime!

Mai există cumva vreo baie turcească în Medgidia?
jooble.org