LORDUL BUCOVINEI

LORDUL BUCOVINEI(5199)


O adresă. E bine să notați. Dacă totuși ajungeți în Bucovina, nu vă luați chiar după toate plăcuțele de avertizare pe care scrie “Ocoliți”. E bine să fiți prudenți în trafic, dar să nu ocoliți Pensiunea VRANIS. Adresa: comuna Sadova, județul Suceava. Semnalmente: totul e ca nou. Particularități la prima vedere: cadrul natural rupt din basme. Cu unele dintre personajele de basm aveți toate șansele să vă întâlniți în pădurile învecinate. De pildă, cu Scufița Roșie. Vine aproape zilnic la târgul meșteșugarilor specializați în confecționarea obiectelor de artizanat. Din când în când, schimbă aici coșulețul în care pune tot felul de bunătăți preparate pentru bunicuța sa. Aia normală, nu cu urechile mari, nici cu gura supradimensionată… Ați auzit de bucătăria bucovineană?

Suntem în inima Bucovinei! Pensiunea VRANIS, una dintre construcțiile cele mai frumoase din zonă. Și chiar dincolo de Sadova. Mă refer la Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, în principal. Alt punct de atracție în zonă: salba de mânăstiri.

De la Pensiunea VRANIS puteți face înconjurul Bucovinei, precum Jules Verne în 80.000 de leghe sub mări, prima lectură pentru cei mai mulți dintre cei din generația mea. La bogăția naturală din jur, daruri de la Dumnezeu, se adaugă serviciile de calitate, condițiile excelente de cazare, ospitalitatea inegalabilă a bucovinenilor. Și dacă aveți noroc și de zăpadă, vacanța e deja o reușită! Pârtia Rarău vă așteaptă!

Dincolo de partea comercială, am fost beneficiarul a două momente care m-au făcut să mă simt foarte bine în calitatea mea de turist. În timp ce mă chinuiam în parcare să curăț mașina de zăpadă și gheață, m-am trezit lângă mine cu un domn care m-a ajutat pe un ger tăios să îmi închei misiunea cu bine. Un domn bine și bine îmbrăcat. Pentru unii, poate că este un gest banal...Dar când afli că respectivul domn, pe numele său Cornel Berentan, este directorul general al complexului care cuprinde și pensiunea VRANIS? Am fost în locuri cu pretenții unde nimeni nu s-a deranjat să mă ajute nici măcar la bagaje!

Vacanțele petrecute la VRANIS trebuie trăite și nu povestite! Sau, mă rog, abia după aceea povestite...

Al doilea moment deosebit.
Am avut privilegiul de a-l cunoaște pe patronul locației turistice din Sadova, domnul Nicolai Vranău. Unul dintre lorzii turismului din Bucovina, care a revoluționat activitatea de specialitate din acest paradis. Ca să îți dai seama de unde a plecat și unde a ajuns, e suficient să te uiți în albumul său cu fotografii în care poți vedea cum arăta pensiunea în anii puterii populare, cum îmi place mie să spun. S-a lăsat de inginerie și s-a apucat de turism. A fost dragoste la prima vedere. Dincolo de idei, dotări, scheme etc., a contat foarte mult rigoarea și disciplina dobândite ca inginer. Nu a fost ușor, dar nu se plânge. În definitiv, deciziile, inclusiv în ce privește viața sa personală, au fost ale sale în unanimitate. Mi-a plăcut discreția cu care se insinua în actul turistic. Observa, semnala silențios și pleca, fără ca turiștii să aibă habar cine este! Pendula între bar, bucătărie și hotel. Inițial, când l-am văzut, am crezut că este un turist străin care așteaptă să fie cazat. Notă maximă la impresia artistică. Ușor grizonat, la o vârstă îndrăzneață, urme vizibile ale unui bărbat care a făcut pesemne la tinerețe multe “victime” printre femei, manierat, cum altfel, un excelent interlocutor, discret, dar sever atunci când este cazul, îmbrăcat elegant, cu mult gust. Nu degeaba se spune că la VRANIS îi poți admira pe cei mai frumoși bărbați din Bucovina!

De ce am intrat în astfel de amănunte? Pentru că m-am săturat să fiu întâmpinat în ușa unor unități de turism de tot felul de soioși, care vorbesc cu gura plină sau care miros a vin trezit de la o poștă! M-am plictisit de neaveniții din fruntea Ministerului Turismului care practică vânătoarea de privați!

Nicolai Vranău este unul dintre lorzii turismului din Bucovina. Unul dintre cei care știu să te facă să te simți și tu tot ca un lord… Pentru că eu nu sunt de acord cu vechea lozincă “Turistul nostru, stăpânul nostru”.
Cum adică stăpânul nostru?

În final, am de făcut o observație.
Fără colaboratori, buni profesioniști, destoinici și fideli, e greu să te menții în loja lorzilor! De ceea, țin să-l mai menționez încă odată pe managerul pensiunii, Cornel Berentan. Dar și personalul aferent Pensiunii VRANIS.
 
jooble.org