Absorbţia fondurilor europene: Ce soluţii are Guvernul, pentru deblocarea lucrărilor ieşite din grafic!

Absorbţia fondurilor europene: Ce soluţii are Guvernul, pentru deblocarea lucrărilor ieşite din grafic!(1403)


Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici, România ar putea atinge, chiar în toamna acestui an, un nou nivel record al sumelor încasate din fonduri europene, după reluarea plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE)!
“România a avut, în luna iulie a acestui an, cea mai mare intrare de fonduri europene, de la începutul relaţiei cu Uniunea Europeană (aşadar, incluzând şi perioada de preaderare): 731 milioane de euro! Sper că acest vârf va fi depăşit încă o dată în lunile următoare, în toamna acestui an, atunci când sperăm, şi sunt deja semnale pozitive, că vom debloca şi ultimul program rămas presuspendat, cel de Competitivitate”, a declarat, la Constanţa, ministrul Fondurilor Europene, în cadrul unei conferinţe de presă.
În primele şapte luni ale acestui an, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, Comisia Europeană a rambursat României fonduri în valoare de peste 1,46 miliarde de euro!


Obiectiv: Absorbţia fondurilor, din noul buget comunitar 2014 – 2020, să pornească “în forţă”, încă din primul an!

 


Teodorovici a afirmat că obiectivul său este ca în perioada 2014-2020 România să atragă, încă din primul an, sume foarte mari şi a cerut rigurozitate din partea managerilor de proiecte faţă de firmele care execută lucrări, astfel încât cele care nu-şi îndeplinesc obligaţiile la termen să fie penalizate, conform clauzelor contractuale, mergându-se, fără teamă de decizii radicale, chiar până la rezilierea unilaterală, din vina executantului!.
De asemenea, ministrul MFE a anunţat că, începând din 5 septembrie a.c., se vor semna cele peste 4.000 de proiecte pentru IMM-uri, depuse încă din anul 2010! O altă veste bună este şi aceea că, în perioada imediat următoare, vor intra în vigoare proceduri simplificate pentru creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, datorită abrogării Ordinului nr 1.050/2012.

Teodorovici a spus că 2013 este cel mai greu an, din punctul de vedere al fondurilor europene: “În primul rând, 2013 este anul de vârf în ceea ce priveşte plăţile, aşa a fost planificat încă din 2006. În al doilea rând, trebuie să soluţionăm deficienţele sistemului, pe care Comisia Europeană le-a identificat pentru perioada 2009-2011. În al treilea rând, trebuie ca cele 2,5 miliarde de euro, programate ca venituri la bugetul de stat pe 2013, să fie realizate, aşa cum prevede Legea Bugetului de Stat şi, desigur, ultimul punct este următorul cadru financiar, Acordul de Parteneriat cu Comisia Europeană, pentru 2014 - 2020, cu tot ceea ce înseamnă acesta: priorităţi de finanţare, structuri de management şi programe operaţionale mai puţine ca număr, o simplificare a sistemului, adică o abordare mult mai pragmatică”, a explicat ministrul Eugen Teodorovici.

 


Şi ministrul Mediului, Rovana Plumb, se plânge de ritmul lent al derulării lucrărilor de construcţii, cofinanţate de UE!

 


De altfel, în aceeaşi conferinţă de presă, şi ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a solicitat societăţilor care execută lucrări în cadrul proiectelor, depuse pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POSM), să accelereze ritmul lucrărilor, în condiţiile în care Guvernul decontează doar o treime din sumele pe care le-ar putea plăti lunar.

”Fac un apel la tot ceea ce înseamnă constructori care activează în zona Mediului, fie că vorbim de infrastructura apă - canal, fie că vorbim de infrastructura de deşeuri, să tureze motoarele la maximum, deoarece ritmul lucrărilor este foarte lent. Guvernul poate deconta de trei ori mai mulţi bani decât o face acum', a subliniat Rovana Plumb.

Cei doi miniştri au participat, vineri, la Constanţa, la lansarea proiectului “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată pentru regiunea Constanţa-Ilfov”. Proiectul, în valoare de 49.717.619 euro, este implementat de Regia Autonomă Judeţeană de Apă / SC RAJA SA Constanţa, dată ca exemplu de eficienţă în absorbţia fondurilor europene, de către ambii miniştri prezenţi!

 


Răspuns la întrebarea Ziarului TIMPUL: o nouă mentalitate la atribuirea de contracte de lucrări, prin privirea dincolo de ochelarii de cal ai criteriului „celui mai mic preţ”!

 


Ziarul Timpul. Ro a întrebat ce se poate face pentru a aduce în graficele de execuţie cele două treimi din lucrări care sunt, în termeni valorici, întârziate (la Mediu, din capacitatea de decontare, asigurată de Guvern, de 300 milioane euro lunar, sosesc, ca medie pe primele şapte luni ale anului curent, facturi pentru lucrări, executate şi recepţionate, de numai...100 milioane euro pe lună, deci o treime, în termeni valorici!).

Răspunsul celor doi miniştri a fost lipsit de echivoc (ceea ce ne face să ne întrebăm de ce ne-au trebuit şapte ani de apartenenţă la UE, plus doi de perioadă de preaderare, ca să ne trezim, să spunem lucrurilor pe nume şi să se pună piciorul în prag...): simplificarea procedurilor birocratice, eliminarea corupţiei şi incorectitudinii pe tot lanţul, de la aplicare şi până la încasare, şi, nu în ultimul rând, renunţarea la primordialitatea păguboasă (intrată-n cutumă, căci altfel, nu este impusă, nici măcar recomandată, nici de legislaţia românească, nici de normele CE!...) a criteriului (principal) de eligibilitate, tembel şi generator de imense blocaje şi tergiversări, al „preţului – tarifului celui mai mic”, la atribuirea de lucrări şi achiziţia de materiale şi servicii!

Un exemplu, în acet sens, a fost dat chiar de către gazda întâlnirii, directorul – general al SC RAJA SA Constanţa, Felix Stroe, care povestea că recent, la o ofertare, a avut stupefacţia să constate că unul dintre participanţi avusese tupeul, necinstea sau inconştienţa să vină cu o ofertă complet ABERANTĂ, echivalentă, valoric, cu exact... 38% din suma reieşită din studiul de fezabilitate, luată ca bază de calcul în caietul de sarcini!!! Culmea dumpingului la ofertare, cu rezultat ulterior „telefonat”: stoparea lucrărilor încă din faza de ...”organizare şantier”, cu toate consecinţele negative, pe linie de absorbţie de fonduri UE, dar şi pe orizontală, la plata furnizorilor şi subcontractorilor! „Românism” curat, explicaţia majorităţii proiectelor întârziate (gen extinderea Digului de Larg, din Portul Constanţa) şi a celor suspendate, restrânse drastic, ori chiar abandonate (continuarea şi finalizarea „autostrăzii Bechtel”, ca cel mai dureros de celebru exemplu...)
jooble.org