RAJA: Un nou mare proiect cofinanţat de UE, pentru localităţile Buftea şi Corbeanca şi bulevardul constănţean 1 Mai

RAJA: Un nou mare proiect cofinanţat de UE, pentru localităţile Buftea şi Corbeanca şi bulevardul constănţean 1 Mai(2179)


Obiectivul general al unui nou proiect al SC RAJA SA, cofinanţat de Uniunea Europeană, este acela de a contribui la îndeplinirea ţintelor cuprinse în Axa Prioritară 1, din Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, pentru perioada 2007 – 2013.

Proiectul reprezintă o etapă semnificativă a politicii SC RAJA SA Constanţa, privind reabilitările şi extinderile infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare, din regiunea Constanţa – Ilfov, continuându-se procesul investiţional derulat prin programe cu finanţare nerambursabilă.

Preocuparea permanentă de ridicare a nivelului calitativ al serviciilor oferite abonaţilor săi, a făcut ca SC RAJA SA să demareze acest al treilea proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile, prin POS Mediu, numit “Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi napă uzată, pentru regiunea Constanţa – Ilfov”, conţinând lucrări de reabilitare şi extindere a reţelelor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare, în localităţile ilfovene Buftea şi Corbeanca, ca şi în municipiul Constanţa.

Proiectul “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată, pentru regiunea Constanța – Ilfov”, în valoare de 49.717.619 euro (dintre care 684.638 de euro sunt pentru Municipiul Constanţa, mai precis pentru reabilitarea arterei de alimentare cu apă potabilă a zonei Bulevardului 1 Mai), cuprinde 5 contracte de lucrări și 2 contracte de servicii, fiind finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (2007 – 2013), Axa prioritară 1. Investițiile la nivelul sistemului de alimentare cu apă potabilă cuprinse în acest program sunt: realizarea a 95 km de rețea, executarea a 19 foraje pentru puțuri de adâncime medie, construcția a două stații de pompare cu funcționare automată, a trei rezervoare cu o capacitate totală de înmagazinare a apei de 1.900 mc și a 3 stații de tratare a apei potabile, dar și realizarea a 7.400 de branșamente noi la rețeaua de apă potabilă. La nivelul sistemului de canalizare se vor executa următoarele lucrări: extinderea cu 109 km a rețelei existente, construcția a 19 stații de pompare a apei uzate, cu funcționare automată, a unei stații de epurare a apelor uzate în Orașul Buftea, ce va deservi localitățile Buftea, Crevedia și Corbeanca, dar și realizarea a 7.400 de branșamente noi la rețeaua de canalizare menajeră. Investiţia se derulează pe o perioadă de 24 luni, cuprinzând şi perioada de probe şi notificare şi remediere a eventualelor defecte.


RAJA Constanţa este, de ani buni, unul dintre cale mai solide „branduri” româneşti


La festivitatea de lansare a proiectului “Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată, pentru regiunea Constanța – Ilfov”, o investiţie deosebit de importantă pentru sănătatea populației, a mediului înconjurător, realizată prin POS Mediu și cofinanțată din Fondul de Coeziune, defăşurată la sediul central al SC RAJA SA Constanța a avut loc şi o conferință de presă, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Fondurilor Europene, în frunte cu ministrul Eugen Teodorovici, Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, delegaţia fiind condusă de ministrul Rovana Plumb, Consiliului Județean Constanța, prin vicepreşedintele Cristinel Dragomir, dar și reprezentanții ai autorităților locale beneficiare ale acestui program de investiții: primarii din localităţile ilfovene Buftea şi Corbeanca.

Felix Stroe, directorul general al SC RAJA SA Constanţa, recent ales preşedinte al Asociaţiei Române a Apei, a subliniat faptul că entitatea economică pe care o conduce acoperă, ca finanţare, 12% din valoarea investiţiei, ceea ce ridică cuantumul cofinanţărilor RAJA la proiectele „europene” în care este implicată la suma de 75 milioane euro (la o valoare totală a proiectelor în derulare de puţin peste 400 milioane de euro)!

Directorul Stroe a mai ţinut să dea asigurări că până la sfârşitul acestui an vor fi finalizate procedurile legale de achiziţii, conform reglementărilor interne şi ale Comisiei Europene (de altfel, în această săptămână, au şi fost postate pe SEAP – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, cererile de ofertă, cu condiţiile de ofertare), iar din primele zile ale lui 2014 se va trece, efectiv, la lucru.

Rovana Plumb, ministrul Mediului şi al Schimbărilor Climatice, a dorit să pună accentul pe valoarea de model de urmat, pentru toate structurile şi entităţile economice cu capital de stat, ba chiar şi pentru cele... private!, pe care îl constituie (şi nu de azi, de ieri, ci încă din perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană) SC RAJA SA Constanţa, şi în materie de aborbţie a fondurilor europene şi de derulare exemplară a acestor proiecte, cofinanţate de către Comisia Europeană.

Aceleaşi aprecieri le-a avut şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, care s-a declarat satisfăcut că în România există (şi) astfel de structuri economice, precum SC RAJA SA Constanţa, care reprezintă, cum s-a exprimat el: „cărţi câştigătoare” pentru orice partener (beneficiar).

În acest sens, Teodorovici i-a felicitat pe primarii din Buftea şi Corbeanca, prezenţi în sală, pentru alegerea făcută. Aceştia au ţinut să informeze că nu şi-au ales partenerul contractual cu ochii închişi, SC RAJA SA Constanţa fiind, de ani buni, unul dintre cele mai solide şi căutate branduri naţionale, ba chiar şi internaţionale, prin proiectele sale transfrontaliere.
jooble.org