DACĂ DRAGOSTE NU E, NICI AMDTDD NU ESTE!

DACĂ DRAGOSTE NU E, NICI AMDTDD NU ESTE!(1159)


Din punct de vedere turistic, Delta Dunării merge mai departe! Grație eforturilor depuse de niște oameni deștepți de la Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD)!

Până nu cu mult timp în urmă, din punct de vedere turistic, Sfântu Gheorghe și Chilia erau două localități greu de atins, chiar cu riscuri, iarna...Aflați tot timpul în căutarea unor noi destinații turistice, membrii echipei de la AMDTDD au defrișat obstacolele din calea lor. Nu a fost nevoie să acționeze astfel peste tot. În alte locuri, i-au ajutat doar pe localnici să reevalueze resursele turisrice de care dispun și să le reintroducă în circuitul turistic.

S-a demonstrat ceea ce era de demonstrat.
Și anume că iarna poate fi îmblânzită și în Delta Dunării. Cum anume? Prin socializarea intensă a turismului. Și am mai tras o concluzie după vizitele dedicate documentării în comunele Sarichioi, Enisala, Jurilovca, Vișina și Lunca, toate din județul Tulcea. Există un potențial turistic de-a dreptul entuziasmant! Din toate punctele de vedere. De acest lucru s-a convins și conducerea Consiliului Județean Tulcea! Cum a ieșit puțin din letargie, a și ocupat primul loc la Turism! Anul trecut. Anul trecut.

Eu sunt adeptul exemplului personal, chiar și la nivel instituțional. E bună și teoria.Dar nu ca motiv oficial ca să tragi de timp! În acest context, prefer comparațiile directe și precise.Așadar, întreb.

De ce Consiliul Județean Tulcea se implică în turism și C.J.Constanța hibernează într-o deplină stare de lehamite? Domnul Țuțuianu, un președinte care nu se mai regăsește pe nicăieri, se laudă că a construit cel mai înalt catarg din țară! La ce bun? Pe cine interesează? Pe amărășteni îi ia amețeala din cauza foamei, nu trebuie să mai urce în vârful lui!

Actuala conducere a CJ Tulcea sprijină discret, dar eficient, toate inițiativele AMDTDD, prin logistică și idei, fără a politiza în vreun fel acest lucru.Unii cu catargul, alții cu rezultate deosebite în turism! Că așa-i în capitalism!

M-am convins.

Turismul românesc nu duce lipsă de monumente, vezi Cetățile de la Enisala, Argamum, mirifica Deltă a Dunării, nedescoperită în totalitate, peisajele virgine, farmecul litoralului, etc. Are nevoie de organizatori profesioniști, care manifestă o pasiune sinceră pentru turism.

Dacă dragoste nu e, nimic nu e!
Dacă vrei să sintezizezi, în câteva cuvinte, activitatea domnului Cătălin Țibuleac, precum și rolul său în dezvoltarea și noua configurație a turismului din Delta Dunării, e suficient să citezi cunoscutul refren:.”Dacă dragoste nu e…”

Ca să organizezi, în condițiile morale precare de astăzi, când interesul personal a luat mișelește locul bunului simț, o acțiune autentică de promovare a turismului, trebuie să ai în sânge măcar un gram de nebunie! Ca să ai puterea să treci peste obsracole și, mai ales, peste mentalitatea otrăvită a unor factori de răspundere. Sau să fii, fie un cascador, un optimist incurabil, sau un patriot autentic. Eu îi consider patrioți pe cei care fac câte ceva pentru țară! Pe cei care lasă ceva în urma lor pentru generațiile care vin, pentru ca România să nu rămână un simplu nume uitat undeva pe harta formală, pentru musafirii nepoftiți ai Europei.

Spuneam că trebuie să ai un curaj nebun să te angajezi într-o misiune pe care unii o consideră a fi din start de-a dreptul sortită eșecului: implementarea elixirului tinerețe fără bătrânețe în turismul din Delta Dunării.

Repet, în Delta Dunării.
Când? Acum, în anotimpul rece!
Și noi credeam că iarna se trag obloanele peste activitatea de turism! În anotimpul, uneori, ostil cu cei care trăiesc în această zonă și care speră ca prin turism să nu mai fie nevoie de podurile de gheață folosite ca puncte de trecere între localități! E doar un aspect.

Din punctul meu de vedere, ținând cont de modul serios în care s-a dedicat turismului din Delta Dunării, domnul Cătălin Țibuleac este un personaj al faptelor. Care nu-i chiar singur pe lume. Este susținut și ajutat de Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării. L-am catalogat pe Cătălin Țibuleac astfel prin prisma dragostei și pasiunii manifestate de domnia sa față de activitatea de turism, în special, față de turismul din Delta Dunării.

Dacă interesează, vă prezint câteva din argumentele mele personale:

1. A dovedit că, dacă vrei, poți să faci turism de calitate și iarna în Delta Dunării. Totul este, gândind la rece, să ai un bun organizator și un sprijin pe măsura entuziasmului celor care își asumă singuri mari responsabilități. Într-un viitor mai optimist, poate chiar podul care va lega Tulcea de Brăila și Galați!
2. A demonstrat că, inclusiv iarna, Delta Dunării dispune de resurse importante pentru organizarea unor acțiuni și manifesări specifice zonei. Chestiuni demonstrate și pe parcursul unor acțiuni de presă organizate în diverse puncte turistice din Delta Dunării și din Dobrogea de Nord. Paranteză repetabilă pentru cei care au urechi de auzit. Anul trecut, județul Tulcea a obținut rezultate remarcabile în turism. În urma acestor inițiative duse până la capăt de Cătălin Țibuleac, colegii noștri din presa centrală joacă deja un rol important în ce privește popularizarea turismului din Delta Dunării. Și iarna.
3. Guvernanții Biosferei, cu excepția lui Lucian Simion și Virgil Munteanu, au tratat cu dezinteres turismul. E drept, un oarecare interes a existat. Dar în privința punctelor turistice de protcol. Ații au avut mult mai multe posibilități la îndemână și nu au făcut nimic! Ba, dimpotrivă, au distrus tot ceea ce le-a ieșit în cale! Un Ivan Patzaichin, un mare sportiv, face publicitate turismului și nu revendică moșteniri, deși este un om autentic al Deltei!
4. În locul lui Svoronos, s-ar fi potrivit un Țibuleac pe scaunul Guvernatorului Deltei Dunării. Pe care oricum nu l-ar fi ocupat, pentru că domnia sa merge foarte mult pe jos...Din limuzine nu descoperi în veci obiectivele turistice de la Sarichioi, deosebit de spectaculoase iarna! Nu ai cum să afli că aici se practică în mod organizat pescuitul la copcă. Poate preferi patinajul pe gheață! La Sarichioi.
5. Tot comparativ cu Cătălin Țibuleac, pentru foștii miniștri ai Turismului, printre care unul promovat din Constanța, mă refer la Dobre Mircea, Delta Dunării nici nu a existat pe parcursul mandatului lor! Dacă rușine nu e, măcar puțină jenă!
6. Totalizând concluziile mele personale, nici un Guvern nu s-a dat de ceasul morții în privința soartei Deltei Dunării! Așa se explică de ce pe funcțiile Biosferei s-au plimbat tot felul de “urechiști”! Pentru că știu că la Tulcea mult mai importante sunt orgoliile politicienilor, fac precizarea că toate opiniile din acest material îmi aparțin.

Reușita acțiunilor puse în practică de domnia sa și AMDTDD mi-au adus aminte de cunoscutul refren “Dacă dragoste nu e, nimic nu e!” Și știți, domnilor politruci, când și cum am ajuns și eu la concluzia de mai sus? La Sarichioi, în timpul revelionului pe stil vechi, într-un salon arhiplin, în care dominante erau naționalitățile conlocuitoare, l-am surprins pe Țibuleac “survolând” întreaga locație, ca un vultur, pentru a verifica dacă totul este în regulă! În turism și alimentație publică, prima grijă e turistul. Cântecele și dansurile populare ruso-lipovenești, care au culminat cu un autentic Kazaciok, precum Zorba la greci, ne-au teleportat în altă lume…

A fost prima dată în viața mea când am sărbătorit revelionul pe stil vechi! Și nu oriunde, ci într-un sat pescăresc autentic.

Dar, totuși, dacă dragoste nu e, nici AMDTDD nu e!
jooble.org