AMINTIRI DIN PALATUL DE GHEAȚĂ DIN DELTA DUNĂRII

AMINTIRI DIN PALATUL DE GHEAȚĂ DIN DELTA DUNĂRII(1621)


În ultimii ani, din cauza iernilor grele, oamenii din Delta Dunării, uitați, după o nedreaptă tradiție, de guvernanți, deveneau prizonieri în propriile lor case! Perioade lungi din iarnă, acești oameni erau izolați în matca lor, rupți de realitate. Ceea ce se întâmplă și acum, dar într-o proporție mai mică. Din când în când, venea un elicopter care descărca pâine de sus cu parașuta. Navele înghețau la mal. Ziua era scurtă. Noaptea, evident, lungă.I arna, se știa, în Delta Dunării, aproape toate activitățile erau paralizate. Când vântul se mai potolea, câte un pescar curajos își încerca norocul la copcă.

În ciuda dificultăților cu care se confruntă, în acest anotimp, oamenii Deltei iubesc iarna, ca pe oricare anotimp. Aici, iarna devine, la timpul ei, un artist desăvârșit. Sculptor în gheață. Aceasta este partea necunoscută, dar frumoasă, a iernii în Delta Dunării.

Am avut privilegiul, cu ani în urmă, să intru în palatul de gheață din Delta Dunării. Fiecare crenguță, ca fiecare fir de iarbă, este înfășurată în gheață și face parte dintr-un desen. Prin pomi ai impresia că atârnă tot felul de figurine. Sunt tablourile Deltei pentru cei care se încumetă să ajungă pânâ aproape de locul unde marea primește Dunărea cu brațele deschise.

Îl însoțeam pe Cornel Ivanov, un cunoscut personaj al Deltei, care coordona recoltatul stufului. Șalupa cu care navigam înainta cu greu pe post de spărgător de gheață. Am avut parte atunci de un spectacol unic și de o frumusețe imposibil de reprodus în cuvinte. Dar, din păcate, și de o dramă a păsărilor. Totul în jurul nostru era “beton”! De pretutindeni, ne înconjura un alb nefiresc. Pe deasupra noastră zburau sute de păsări înfometate care cerșeau de mâncare. Alte câteva zeci zăceau pe gheață sleite de puteri. Erau și câteva moarte. Apele fiind înghețate, nu aveau unde să pescuiască și se țineau după noi. La un moment dat, am avut impresia că ne vor ataca, dar erau prea obosite pentru a declanșa un conflict inutil. Le-am răsplătit și noi clemența cu câteva pâini rupte în două. În ziua aceea, am ajuns, seara tîrziu, la Tulcea. Pe drum am fost urmăriți de două blocuri mari de gheață.

Chiar fără un pic de adrenalină, parcă nu simți că ai trecut prin Delta Dunării! La ceas de iarnă, în epoca de tristă amintire, în Deltă era închis peste tot. Cu excepția unor aventurieri, iarna nu vedeai picior de turist în Deltă!

Acum și-a schimbat total înfățișarea. Au apărut lumini peste tot. E mișcare. Și, atenție, sunt turiști peste tot! Au venit să petreacă sărbătorile de iarnă, Crăciunul, Revelionul. Urmează Anul Nou pe rit vechi.

Pentru cei dornici să vadă și să simtă cum este în Delta Dunării iarna, sunt puse la dispoziție pensiuni dotate special pentru a înfrunta sezonul rece, ambarcațiuni, scule de pescuit pentru cei care vor să dea la copcă, reamintindu-ne de povestea ursului păcălit de vulpe…

Sunt oferte tentante pentru cei care iubesc Delta, dar nu au venit niciodată iarna. Sunt foarte multe lucruri inedite. De pildă, masa tradițională de porc poate fi înlocuită cu o masă tradițională de pește. Colindătorii de Bucovina sunt concurați de ansamblurile folclorice lipovenești și de alte formații din localitățile tulcene.

Palatul de gheață din Delta Dunării este creația naturii, și nu a omului. Celelalte oferte sunt creația gazdelor. Mă refer, în special, la așii bucătăriei lipovenești și rusești, la care se adaugă frumoasele tradiții locale, cu caracter de unicat.
jooble.org