POLIȚIA LOCALĂ SAU ARTA DE A NU STA ÎN CURUL CALULUI

POLIȚIA LOCALĂ SAU ARTA DE A NU STA ÎN CURUL CALULUI(1405)


Am urmărit filmulețul prezentat de ziarul ZIUA, în fapt, un interviu banal cu Tudorel Dogaru, comisarul șef care răspunde de Poliția Locală Constanța. Cu Lavinia Siclitaru pe post de moderator, eram convins că domnul Dogaru o să transpire din abundență în fața microfonului. De aceea, mi-am pierdut timpul urmărind respectiva postare. După vizionare, revin cu o mai veche întrebare.

Ce este Poliția Locală și de ce simte ea nevoia să își facă publicitate? Am mai citit ceva scris de domnul Hapurnea, dacă nu mă înșel, despre faptele de vitejie ale trupelor antrenate special pentru combaterea contrabandei cu pătrunjel.

Ca să te lauzi într-un bilanț cu legăturile de pătrunjel capturate de la niște bătrânele, ține de absurdul vesel! Și se mai întreabă domnul primar de ce este parodiat de presă! Domnul Decebal Făgădău fiind comandantul suprem. Dacă l-ați vedea ce țanșoș stă dumnealui la câte o paradă!

Dacă tot dă interviuri filmate la o gazetă respectabilă, așteptam de la domnul comisar Dogaru explicații în legătură cu abuzurile unor subordonați de-ai domniei sale. Cum sunt instruiți și selecționați față de relația lor cu cetățeanul. Cum sunt temperate excesele de zel ale celor care se cred Dumnezeu pe pământ...

V-am prezentat pe larg cazul doamnei amendate cu 3 milioane lei vechi pe motiv că a deranjat Poliția! După ce i-a fost blocată mașina într-o parcare, o doamnă, exasperată că nu poate urca la volan, s-a plâns soțului și acesta a solicitat ajutorul Poliției Locale Constanța.

Cum spunea primarul Făgădău?
Că noua poliție e făcută, în primul rând, să prevină, să îndrume, să ajute…

În cazul amintit, polițistul deplasat la fața locului, supărat că i s-a atras atenția că se mișcă prea încet, a ținut să-i dea o lecție celei care aștepta să fie ajutată și nu luată la ture, ca și cum ar fi fost o infractoare! Mai mult, din exces de zel, a amendat-o cu suma menționată mai sus, deși nu ea a telefonat la Dispeceratul Poliției! De altfel, din procesul verbal reiese clar că polițistul nu avea habar pe ce lume trăiește când a sancționat-o atât de dur! Poate din cauza pătrunjelului...Nu ea a solicitat intervenția Poliției! Ca atare, nu avea de ce să o amendeze!

Justificarea polițistului te pune pe gânduri și te face să nu te mai simți deloc în siguranță pe stradă, pentru că poți fi oricând vânat! Domnia sa spunea că trebuie să amendeze pe cineva! Pe cine? Pe cine pică măgăreața! Să înțeleg că nu contează, ești sau nu ești vinovat, Poliția Locală te amendează!

Zelosul agent și-a motivat decizia. Citez: “Ați deranjat Poliția!” Păi, de ce este plătit domnul cadru din banii noștri? Doar ca să dea amenzi în prostie, ca să își facă dumnealui planul sau mendrele cu cei care îndrăznesc să comenteze? Provocând tot felul de situații conflictuale, în loc să prevină? Exagerând cu vigilența în cazul bunicuțelor care vând pătrunjel pe trotuar! Cu bunicuțele s-au găsit să facă pe durii vitejii polițiști?

Sigur, legea-i lege pentru toți, cum spune domnul Dogaru, dar nu orice mamaie, cu traista în băț, este inamicul numărul 1. Politica instituției pe care o conduce este vizibilă. Contează doar banul strâns din amenzi și mai puțin OMUL.

Dau un exemplu.
Un cetățean în vârstă a fost surprins în parc cu un cățeluș de buzunar, dar fără lesă. A fost amendat cu 5 milioane lei vechi! E așa de mare foamea în Primăria Constanța sau în PSD, încât ești în stare să sancționezi și melcii care și-au făcut case pe spațiul verde!

Statisticile, care abundă în procente foarte mari privind lichidarea traficului de pătrunjel și mărar, nu spun nimic. Chiar dacă Dogaru le caută cu lupa ca să le prezinte ca pe niște dovezi ale eficienței.

Eu continui să susțin că Poliția Locală este o instituție inutilă. Prea multe poliții stau în umbra Jandarmeriei! Tudorel Dogaru nu m-a convins că nu am dreptate. Chiar domnia sa în persoană pare a fi un cadru de conducere lipsit de optimism. Când vine vorba de viitor și perspective, e reținut și prudent. Ne spune că domnia sa nu obișnuiește să își ia angajamente.

E prudent “mareșalul” lui Făgădău. Nu stă în curul calului. Nu promiți, nu ai nici o răspundere! Comentariile sale capătă nuanțe dramatice. “Atâta pot, atâta fac!”

Unde nu poate, se face că anchetează cazul prezentat pe larg de noi. Cât despre măsurile disciplinare promise de șeful de serviciu, e limpede că și dumnealui, atâta poate, atâta face! Doar nu o să-și scoată ochii corb la corb!
jooble.org