Zeci de elevi au fost prinşi copiind la Bacalaureat

Zeci de elevi au fost prinşi copiind la Bacalaureat(785)


Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Raducu Popescu, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, că cinci candidaţi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, la Liceul Economic din Mangalia, au fost eliminaţi din examen, după analizarea imaginilor video.
"Imaginile arătau că absolvenţii aveau ciorne, fiţuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare", a spus Răducu Popescu.
El a precizat că niciunul dintre cei cinci absolvenţi nu a spus că ar fi dat bani profesorilor supraveghetori ca să fie lăsaţi să copieze.
Potrivit acestuia, un caz similar a fost înregistrat şi la centrul de examen de la Liceul "Lazăr Edeleanu" din Năvodari, unde 16 elevi care susţineau proba obligatorie a profilului, aflaţi în aceeaşi sală de clasă, au fost eliminaţi de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.
"Un număr de 16 elevi au beneficiat de ciornele celorlalţi şi au avut materiale informative distribuite de către cadrele didactice. Elevii au schimbat ciornele între ei sub privirile supraveghetorilor, fără ca aceştia să intervină", a spus Popescu.
Răducu Popescu a menţionat că un singur candidat din sala respectivă nu a beneficiat de ciornele celorlalţi şi nici nu a copiat.
De asemenea, 13 candidaţi din aceeaşi clasă, care au susţinut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa, au fost eliminaţi după ce au copiat, frauda fiind dovedită, joi dimineaţă, în urma analizării imaginilor video.
Şeful ISJ Constanţa a afirmat că va propune Ministerului Educaţiei ca profesorii supraveghetori implicaţi în aceste cazuri să fie eliminaţi din sistemul de învăţământ, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal.
Cei şase profesori supraveghetori de la cele trei centre de examen vor fi cercetaţi disciplinar de către o comisie constituită în cadrul ISJ Constanţa, Răducu Popescu spunând că vor fi luate "măsuri drastice".
În judeţul Constanţa, în timpul susţinerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, au fost eliminaţi 21 de candidaţi.
Totodată, poliţiştii DGA Constanţa fac cercetări în cazul unei absolvente de liceu care a fost eliminată, luni, de la proba scrisă de limba română a bacalaureatului, după ce a fost prinsă cu copiuţe, şi care a spus ulterior că a dat 50 de lei supraveghetorilor pentru a o lăsa să copieze.

Sursa: Mediafax.ro
jooble.org