CONSTANȚA - ORAȘ POLIȚIENESC ?

CONSTANȚA - ORAȘ POLIȚIENESC ?(1545)


De patru ori mi-a fost spartă casa și nu am primit nici până astăzi o rezoluție! Nu știu de competența cui sunt ciorditorii care dau buzna în apartamentele oamenilor, dar oricum nu-i deranjează nimeni!

Aud de existența unor înțelegeri între polițiști și infractori. De pildă, dacă furi dintr-o mașină, ești obligat să nu arunci aiurea actele bietului păgubaș. Să le lași la vedere. Măcar atâta să recupereze și el! Pe urmă, chestia cu actele mai are și alte semnificații. Nu mai pui cetățeanul păgubit prin furt de obiecte sau bani pe drumuri. Și nu dai bătăi de cap în plus Poliției.

Eu nu am avut norocul ăsta. Într-o seară de sâmbătă, cu traficul aferent și zi de vară, mi-au spart mașina, în parcare la fostul “Cafe-Cafe” din Constanța. Nu știu nici astăzi unde mi-au ascuns hoții actele!

În cazul spargerilor din locuință, s-a mai mișcat câte ceva, în sensul că am făcut câteva plimbări la o secție de Poliție din zona grănicerilor, Tomis Nord. Cu acest prilej, m-am convins că mersul pe jos este sănătos...

Doi polițiști performeri m-au pus să îmi aduc aminte cine m-a vizitat în ultimele zile și de ce. Să fac o listă cu toți dușmanii mei! Dacă bănuiesc personal pe cineva anume. Și dacă bănuiesc, ce să fac ? Să le pun aiurea poliția în cap? Și așa, din bănuială în bănuială, am mai dat zile de la mine, cum spune Adrian Minune, pentru o cauză pierdută din start!

Hoții, făptașii, glumeții, cum vreți să le spun, nu au fost prinși și nu vor fi prinși în veci! De ce? Simplu. Nu are cine!

“Facem și noi ce putem!” spunea un cadru de nădejde depășit de situație. Măcar domnul polițist în cauză este cinstit și îți spune să vii cu hoțul de acasă!

Cadrelor din Poliție, într-un procent covârșitor, ar trebui să li se dea, în loc de grade, însemne de genul “Depășit de situație’, “Mai puțin depășit de situație”.

Fără nici o legătură cu speța de mai sus, între infractori și Poliția locală există un decalaj de fus orar. Când fură ei, dorm polițiștii! Când dorm polițiștii, fură ei! Din toată povestea asta, am rămas fără laptop. Noroc că nu mi-au luat pastilele, cele mai scumpe produse din casă!

Într-un fel, îmi pare rău și pentru hoți. Au bătut atâta drum până la mine acasă! Au escaladat un balcon degeaba... Au stat la pândă până am adormit. Ca să ce ? Ca să nu aibe ce lua!!! Și, cu toate astea, au revenit sau au venit alții peste mine!

Nu știu la ce îi folosesc domnului primar Făgădău atâtea poliții? Îl asigur că nu vrea nimeni să-l fure...Ce să facă realmente cu un primar defect? Și peste toate astea, ca un corolar al inutilității unor instituții, și-a mai tras și o ditamai Poliția locală! Avem Poliția, Poliția locală, Poliția Transporturi, Poliția portuară, Poliția militară, Poliția de pe plajă, Poliția Construcții, Poliția rutieră, unde s-a călit actualul șef al Poliției locale, Poliția gării, Poliția sanitar–veterinară și Jandarmeria O da, Jandarmeria! Exact bomboana de pe tort! Dacă avem Jandarmeria lui Dragnea, de ce nu am avea și una a lui Făgădău!

Suntem un oraș polițienesc?
Și, cu toate astea, constănțeanul nu se simte deloc în siguranță! Nici turistul, mai ales străin, care vine pe litoral. Dăm vina pe Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului. Chipurile, el a tras, prin controalele organizate prea des în unitățile de alimentație publică, turismul de pe litoral în jos! Așa spunea marele profesionist în materie de turism, Mohammad Murad!

Despre infractori, subtile treceri în revistă la apelul de seară, când se dă stingerea. Punctul forte al Poliției locale: capturile record de pătrunjel. Cum poți să treci într-un bilanț confiscările de pătrunjel și reținerea unor băbuțe? După cum am văzut, un subiect de prima pagină pentru niște mediocri, care scriu după etichete! Au dat o grea lovitură mafiei pătrunjelului!
Cui folosesc aceste bilanțuri siropoase, când alta este realitatea din teren, cu mențiunea că nu toți polițiștii sunt la fel.

Deasupra orașului polițienesc se află Primăria Constanța, cu primarul ei cu tot. De ce oare se tem unii angajați și chiar consilieri de domnul Făgădău? Nimeni nu vrea să vorbească cu noi! Suntem rugați să nu spunem că… Să promitem că nu le publicăm numele! Că nu de la ei avem numerele de telefon uzuale. Că nu cu sprijinul lor am făcut rost și de un număr de telefon al primarului. Dar și al Poliției locale, cu un mobil al domnului comandant, care oricum prezintă mai mult ocupat.

Deviza celor cu care am stat de vorbă în cazul doamnei care a fost amendată pentru că a DERANJAT POLIȚIA sună dezolant pentru un angajat de prim rang al Primăriei: “NU ȘTII DE LA MINE !!!!”

Ce să înțeleg din acest comportament?
Că mai există o poliție a pătrunjeilor și în interiorul Primăriei? Nu-i prea mult?
 
jooble.org