POLIȚIA LOCALĂ: DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA PRIMARULUI FĂGĂDĂU

POLIȚIA LOCALĂ: DUPĂ CHIPUL ȘI ASEMĂNAREA PRIMARULUI FĂGĂDĂU(2926)


O doamnă se află într-un moment dificil. Cu nervii la pământ, aproape plângând, își sună soțul, căruia îi spune că stă de o oră pe trotuar, înfrigurată și obosită, pentru că nu poate urca în mașina personală. Motivul? Cineva și-a parcat autoturismul foarte aproape de mașina ei și i-a blocat portiera. Oglindă retrovizoare în oglindă!

Parcare făcută de vreun șmecher calificat în astfel de diversiuni sau de unul care și-a luat permisul de conducere pe ouă? Miopie? Prostie sau provocare, ținând cont de faptul că familia doamnei primește tot felul de amenințări!?

Tu, Făgădău, primarule care ești, cum ai fi procedat în situația dată?

Soțul, fiind în imposibilitatea de a se deplasa din motive medicale la fața locului, a încercat să o calmeze prin telefon. O sfătuiește să mai aștepte, pentru că, presupune domnia sa, mai mult ca sigur proprietarul mașinii a intrat într-un magazin… Nici vorbă. Nu a apărut toată ziua! Femeia este supusă unui veritabil test de răbdare și voință. Afară plouă. Deci, un individ, nu contează cine este el, se proptește cu mașina în portiera ta și tu nu ai decât să încerci toate pozițiile posibile și imposibile ca să poți intra în autoturismului tău! Un adevărat calvar! Soțul o sună din nou. Aceeași situație, doar că soția este din ce în ce mai panicată!

Tu, primarule Făgădău, cum ai fi procedat?

Soțul doamnei a apelat la serviciile Poțiției locale Constanța, lăudată, recent, cu bale la gură, pentru faptele sale de vitejie, într-o foaie anonimă, ca și autorul articolului. După altă jumătate de oră, soțul află că situația este neschimbată! Nu a venit nimeni!

Primarule, tu ce ai fi făcut? Cum ai fi reacționat față de încetineala Poliției locale, că te știu aprig la mânie! Poate că vrei să-i iei și comandantului Dogaru un birou de lux!

Și când, în fine,soțul este contactat de un poțițist, ce credeți că se întâmplă? Pentru că i s-a reproșat lipsa de operativitate, domnul polițist devine extrem de nervos și de malițios! Ba chiar obraznic pe alocuri, când încearcă să-l pună la punct pe cel care a solicitat sprijin prin dispecerat. Repetă la infinit în telefon o frază ca un tic verbal: “Mă lași să vorbesc?”

Adică să vorbească doar el, în loc să plece în misiune, să te tutuiască de sus, ca și cum ar da ordine, cu un cetățean în vârstă, foarte îngrijorat de situația în care se află soția sa.

Soțul înțelege că polițistul e pus pe rele. Ceea ce s-a și întâmplat. O femeie are nevoie de sprijinul Poliției între-o zonă a orașului Constanța! Nu pe Marte, nu în deșertul Gobi și nici în junglă, printre crocodili! Ci în orașul civilizat de Decebal Făgădău!

Tu, primarule Făgădău, cum ai fi procedat?

De la momentul convorbirii telefonice a început vânătoarea de fantome! De unde și cântecul:
“Nu te pune, bă, cu meliția lui Făgădău!”

Ajuns la fața locului, poțițistul, clocotind de ură, nu încearcă să o liniștească pe femeie, să-i ofere un pahar cu apă, după cum scrie în presupusul statut al omeniei. Ci, dimpotrivă, se năpustește asupra ei cu un torent de cuvinte grele și amenințări ușor voalate. Îi spune că, după regulile dumnealui, mașina nu este blocată și, ca atare, alerta nu se justifică! Doar că nu o face proastă pe motiv că nu poate urca în mașină!

Este rugat să facă el proba deșteptăciunii sale, să urce în mașină și să o scoată din parcare. Dacă ar fi fost în stare, vă imaginați cu câtă satisfacție ar fi demonstrat tuturor că acuzele aduse femeii se justifică...Individul realizează că nu poate nici el să intre în mașină, dar îi propune doamnei, în bătaie de joc, să se târască pe burtă și să încerce să ajungă la volan pe la portiera din dreapta, ceea ce nu este posibil, dar vizibil este o nouă bătaie de joc! Ar mai fi trebuit să fie chemat un sudor și să facă o gaură în tavan!

Poțițistul îl sună pe soțul doamnei și pe un ton sfidător îl anunță că alerta nu se justifică! Telefonul dat sună ca un nou avertisment. Polițistul profită de faptul că femeia este singură și că nu are cine să o apere, drept care devine excesiv de agresiv verbal. Refuză să consemneze ceea ce se vede cu ochiul liber: că mașina este blocată.

În aceste condiții, femeia devine din victimă infractoare și este tratată ca atare. Polițistul are un comportament coleric, total inadecvat într-un spațiu public! Țipă, gesticulează și amenință în gura mare că o amendează ca să o facă de râsul lumii! Și, în loc să o ajute să intre în mașină, o sancționează pe motiv că a alertat degeaba Poliția!

Deși, atenție la nuanță, nu ea a cerut sprijinul Poliției, ci soțul! Un abuz grosolan, să amendezi un om nevinovat! Îi face femeii o morală comunistă despre ceea ce înseamnă să deranjezi Poliția și cât costă deranjul!

Îi spune pe un ton răstit: “Ai deranjat Poliția, te amendez! Actele!”

De neimaginat, la apariția fiului doamnei, care încearcă și el să deschidă portiera, polițistul se urcă iute în mașină și pur și simplu fuge, refuzând dialogul cu acesta! După ce bineîmțeles a întocmit procesul verbal ca să o amendeze pe femeie.

Ce spunea el? Că a fost deranjat, în condițiile în care ar fi trebuit să se prezinte repede la alte cazuri mult mai urgente? Ei bine, întocmirea procesului verbal i-a luat aproape o jumătate de oră! Poate avea pixul herpes!

Un coșmar, pe care, sunt sigur, îl trăiesc toți constănțenii vânați pentru a plăti amenzi uriașe. Vânați pentru cea mai mică greșeală. De pildă, trecutul mâinii prin păr în timp ce ești la volan. Pândiți în preajma unor instituții importante, când constănțenii nu au unde parca și sunt prinși la grămadă ca și cum Poliția ar arunca năvodul peste ei! Sub această presiune murdară, ai șanse mari să devii din cetățeanul care cere ajutor Poliției în contravenient sau chiar infractor!

Poliția locală este stat în stat.
E Poliția lui Făgădău, care a făcut de 100 de ori mai mult rău orașului decât mentorul său, Radu Mazăre. Care acum, în Madagascar, învață din nou mersul pe jos, pentru că s-a plictisit de liane…

Unde merg banii strânși din amenzi, multe dintre ele nedrepte, și cui îi fac curul mare? Invidioși pe cei doi viceprimari, mai vor și alții birouri de lux? Sau PSD a intrat în criză financiară?

Presupun că se pune o mare presiune pe polițiști în privința amenzilor, dar chestiunea asta nu le dă dreptul să jignească și să agreseze verbal o femeie singură, înfrigurată și umilită în stradă, ca ultima infractoare!

Înțeleg și disperarea polițistului isterizat pesemne de norma zilnică la amenzi. Înțeleg și dorința lui de răzbunare! A și zis că l-ar amenda pe soț, dar nu știe de unde să-l ia! Și dacă nu este soțul, o amendează pe soția acestuia! La o adică, dacă nu cumva trece prin preajmă vreun verișor sau frate vitreg al acestuia!

Altfel, nu înțeleg de ce striga ca un apucat: 
"Nu am ce să-ți fac, trebuie să te amendez. Nu am pe cine să amendez! Ăsta nu e la mașină (cel vinovat, cu blocajul). Te amendez că ai deranjat Poliția! M-ai deranjat pe mine, care am atâta treabă...Eu am programul până la ora două.”
Culmea coincidențelor, ca și programul primarului!

Rar mi-a fost dat să văd o asemănare extrem de țipătoare precum cea dintre primarul Decebal Făgădău și Poliția locală. Nu atât fizicește, nici nu ar fi posibil, cât mai ales din punct de vedere al conduitei față de cetățean și problemele lui. Îl doare exact în cot pe primar de amărăștean! Și în altă parte, după cum am scris într-un alt editorial.

Aceeași atitudine față de cetățean o are și Poliția locală. O doare în cot!

Vreți să cereți sprijinul primarului, care vă promite, în fiecare zi, prosperitate și protecție? Sunați la telefon. Ceea ce am făcut și eu de mai multe ori. Până m-a oprit un consilier al domniei sale, spunându-mi:
“Nu o să-ți răspundă niciodată!!!”
   

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri