S-A PUS RUGINA PE ORAȘ. DE VINĂ E DOAR TOAMNA!

S-A PUS RUGINA PE ORAȘ. DE VINĂ E DOAR TOAMNA!(1159)


Când constat, și asta se întâmplă zi de zi, pe mâinile cui a ajuns Constanța, îmi vine să o iau la fugă, dar nu pot! Ca ăla care combate prin intermediul somniferelor. Cum zice el frumos la refren?
“Eu vara nu dorm…”

Nu dorm nici eu, dar chestiunea asta nu are o prea mare importanță. Ce ne facem însă cu mahării care au pus labele pe întreg județul și acum dorm în cizme? Dumnealor nu au nici un fel de restricții. Ba, dimpotrivă, sunt lăsați să practice somnul de voie!

Ca să nu fie deranjați, dorm cu spatele la oraș. Dacă îi întinzi pe podea, fac toți la un loc scara măgarului în mărime naturală. Și ei spun că asta este o virtute!

Îmi este dor de Constanța de altădată, cu care, până să vină tâlharii, ne lăudam peste tot. Știu, o să se repeadă unii la mine, ca niște câini hămesiți de foame, acuzându-mă că sunt nostalgic după epoca de trei parale!

Da, recunosc, tânjesc după Constanța, aici includ și stațiunea Mamaia, comparată, la vremea respectivă, cu Monte Carlo, Saint Tropez etc. Astăzi, este comparată, în ansamblu, cu o mahala de dimensiuni mai mari sau cu un sat pescăresc!

Orașul moare pe genunchi și conducerea Primăriei, mă refer la cei trei cu mapa, visează birouri de lux și smartphone -uri  scumpe foc!

S-a pus rugina pe oraș, dar domniile lor nu dau nici măcar doi bani! De vină este doar toamna!

Sunt cartiere întregi care arată precum depozitele de descarcerat. Un far colo, o bară de direcție dincolo, o aripă… Apropo, noi în ce direcție o luăm cu orașul?
Că, până acum, ne-am învârtit în jurul cozii PSD...Măcar ăia de la Ploiești au unde să întoarcă..

Vine lumea din întreaga țară, dar mai ales politicieni, și întoarce la Ploiești. Vrem birouri de lux! Doar în astfel de condiții își pot pune mintea la contribuție aleșii noștri!

Am ajuns să ne potolim setea de frumos și civilizație prin intermediul unor cărți poștale vechi, colecții filatelice scoase abia acum din ascunzători, vederi de altădată sau fotografii din arhiva personală a unor constănțeni!

Deunăzi, am revăzut, într-o fotografie, cum arăta Piața Ovidiu. Sub patina timpului, o bijuterie ! Am retrăit momentele de atunci, când eram foarte tânăr și îmi permiteam, până s-a tras definitiv cortina, să visez că sunt la Monte Carlo.

Dacă ar exista o instanță a bunului simț și a simțului civic, aș prezenta un dosar cu astfel de documente.
Am de partea mea destui martori care au trăit acele timpuri, când nu ne băteam cu pumnul în piept că suntem europeni, dar eram. Și nu europeni de duzină…

La noi, cu timpul, nu am progresat. Dimpotrivă, am decăzut! Nu am construit prea mult. Am demolat, în schimb, un veritabil brand, o adevărată capodoperă arhitectonică: Hotelul “Continental”! Care, chiar și după ce a fost pus la pământ, continuă să facă parte din istoria orașului Constanța.

Noroc cu investitorul străin Mohammad Murad, care ne-a urcat la cer cu hotelurile lui gen “zgârie nori”, altfel, rămâneam cu turnul de la gară! Și doar cu hotelul “Maria”, prima construcție de tip capitalist din palmaresul lui Petre Stancă, fost lider al PSD Constanța.

De ce oare nu păstrăm ceea ce este bun și procedăm exact invers? În opinia mea, în primul rând, din comoditate. Urmează lipsa de responsabilitate și indiferența crasă a celor care, răsuflând ușurați că au câștigat alegerile, și-au propus să hiberneze patru ani de zile.

Pentru că suntem în perioada în care politicienii ne lasă pe cap tot felul de moșteniri grele, aștept cu nerăbdare să văd cu ce ne vom pricopsi de pe urma primarului Făgădău!

Anticipez.
Cu praful de pe construcțiile lui Mohammad, virtual candidat la Primăria Constanța. Experiențele continuă!
 




jooble.org