Udrea, Bica, Băsescu, Coldea: pastramă, must şi negocieri

Udrea, Bica, Băsescu, Coldea: pastramă, must şi negocieri(1506)


  E toamnă blândă în România. E vremea bucuriei pentru ce ne-a dăruit pământul ţării ăsteia minunate. Dar pentru unii este şi vremea, deşi încă este cald afară, temperaturi de vară, să-i ia cu fiori pe şira spinării.

  Aşa cum de pe la grătarele din pieţe sau de la târgurile de toamnă, adie fum de pastramă şi cârnaţi de oaie, la fel din îndepărtata Costa Rica, adie aer de mare îngrijorare, cu iz de Udrea şi Bica. Îngrijorare mare, cu accente de disperare, pentru unii care până acum se credeau intangibili. La adăpost de necazuri, dar mai ales, la adăpost de braţul legii, deşi sub patronajul lor, România a fost efectiv jefuită. Chiar mai dau şi lecţii pe la televizor.

  Înainte de a explica ce cred eu că se va întâmpla efectiv în următoarele luni, să facem o mică paranteză, pentru a înţelege contextul în care se vor petrece evenimentele.

  De mai multă vreme, adică de prin primăvară, am tot spus şi scris prin publicaţiile la care am colaborat, (mărturie îmi stă net-ul), că în toamnă în România se va produce o schimbare majoră. Că va fi o remaniere guvernamentală substanţială, profundă, radicală, astfel încât să putem prelua ca lumea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, să nu-i băgăm şi pe ăia în rahatul în care suntem noi. Mai mult, am spus că viitorii miniştri s-ar putea să nu facă parte din PSD, ci doar să aibă sprijinul politic al partidului. Şi am mai spus că, din informaţiile mele, unul dintre aceşti viitori miniştri, va candida şi va fi viitorul preşedinte al României. Să fiu sincer, chiar am bănuit o scenarită neghioabă. Că a fost pus acest guvern format în cea mai mare parte din proşti şi analfabeţi, în frunte cu Dăncilă, tocmai pentru ca, atunci când vor veni pricepuţii, discrepanţa dintre ei şi membrii actualului cabinet să fie uriaşă, tocmai ca oamenii de rând să fie mulţumiţi de schimbare şi nimeni să nu-i conteste. De unde vor veni aceşti salvatori? Ei bine, lumea este plină de români extrem de competenţi. Unii dintre ei au averi cât PIB-ul unei ţări mai sărmănuţe. Iar un om deştept, este şi un patriot desăvârşit. Vor veni sigur să pună umărul la renaşterea României.

  Acum, să revenim la Udrea şi Bica, fetele noastre azi mai puţin vesele, din Costa Rica. Fete cărora, sigur, le-a apus norocul. Şi nu de-acum, ci încă de pe când erau în România şi când alegerile au fost câştigate de către PSD şi ALDE. Atunci s-a dezlănţuit urgia şi au fost nevoite să ia calea pribegiei. În toamna asta, fetele fără noroc şi-au luat-o din nou în frezele alea savant croite la coafor, cu ocazia alegerilor din Costa Rica. Ce legătură au ele cu alegerile din ţara unde s-au refugiat? Au. Noul preşedinte al republicii, Carlos Alvarado Quesada, a câştigat alegerile cu un discurs ferm împotriva corupţiei. Ori, nu avea cum să găzduiască în ţara lui, două infractoare condamnate definitiv pentru fapte de corupţie. Aşa că previzibilul s-a întâmplat. Udrea şi Bica au fost săltate de pe stradă de agenţi ai Interpol şi duse la puşcărie, punându-se astfel capăt speculaţiilor a tot felul de pricepuţi care afirmau doct că nu pot fi arestate, că Udrea are un copil mic, că… Acum se speculează cum că nu pot fi aduse în ţară. Ba pentru că micuţa Elenei Udrea este cetăţean costarican şi nu pot fi despărţite mama de fiică, iar Costa Rica nu-şi extrădează sugarii, ba că cele două ar putea primi azil politic, ba că statutul de refugiat le conferă şi dreptul de a nu fi extrădate. Mai există şi un scenariu care vrea să împace şi capra şi varza. Cum că vor fi deportate, adică li se va face vânt din Costa Rica să se ducă unde or vedea cu ochii şi că vor apela la misiunea ONU pentru refugiaţi din zonă şi ăia le vor rezolva şederea într-o terţă ţară.

  Eu cred ferm că cele două vor fi aduse fix în România şi, mai mult, vor şi executa pedepsele în închisoare. Chiar dacă Udrea are un copil sugar. Am întâlnit de curând un caz în care o femeie cu un bebeluş de numai o lună a fost trimisă după gratii, fiind despărţită de copil, pentru că furase o bucată de plasă de sârmă în valoare de 18 lei. „Sed lex”, nu-i aşa? Dar să fie pentru toată lumea. Chiar şi pentru Udrea, care nu cred că alăptează mai altfel decât amărâta cu sârma.

  Dar nu soarta fetelor din Costa Rica trebuie să ne mai intereseze acum. Ea este pecetluită. Cel mult, să vedem cum îşi va recupera statul banii de care a fost jefuit de cele două.

  Mult mai interesant mi se pare de urmărit soarta celor care s-au aflat în preajma, în diferite poziţii, adică deasupra, alături sau sub Elenea Udrea şi Alina Bica.

  Vă mai amintiţi episodul cu bileţelul roz, găsit întâmplător de Udrea prin „vuitoanele” pe care şi le-a cumpărat din leafa de şef de cabinet a preşedintelui Traian Băsescu? Cel trimis de Tăriceanu, prim ministru pe atunci, lui Trăienică în care i se cerea să favorizeze pe cineva? Desigur că Elena Udrea mai are multe astfel de bileţele, de culori care de care mai nevinovate. Vă dau un singur exemplu care va face vâlvă mare: ALRO Slatina. Şi un nume: Theodor Stolojan. Pe restul le vom savura la o pastramă şi o cană de must.

  De ce vor fi aduse în ţară cele două? În primul rând pentru imagine. Cei care fură, plătesc cu libertatea, nu-i aşa? Dă bine la popor. În al doilea rând, PSD îşi rade adversarii. Nu PSD-ul de acum, ci cel reformat, fără Dragnea şi adunătura lui, care şi-au sfârşit cariera politică.

  Ia socotiţi puţin. Desluşirea afacerii votului pentru al doilea mandat de preşedinte al lui Traian Băsescu. Pe câţi oameni ar dărâma, în frunte cu fostul marinar? Apoi, afacerile cu bugetul statului. Cea mai mare parte din PNL este, de fapt, fostul PD-L, care, pe timpul guvernării băsesciene, au furat de-au rupt. Tragerea lor la răspundere ar face din principalul adversar politic al PSD, un partid bun de pus pe note de către Orban şi cântat la şezătorile literare. Nu uitaţi că bătrânul buldog al politicii româneşti, Vasile Blaga, a început să scoată iar capul. Cine a fost şef de campanie, când cu beleaua cu diaspora? Mai departe. Fără sprijinul serviciilor secrete, desigur că toate astea nu s-ar fi putut petrece. Aşa că Udrea are multe de spus şi despre Maior sau Coldea. Să nu uităm că până la tragedia de la „Colectiv”, prim-ministru sub Băsescu a fost Victor Ponta, care, cu firea lui de slogoi, a lăsat să se deruleze în continuare afacerile pornite de oamenii preşedintelui. Ponta încearcă să scoată şi el capul din nou în politică, lătrând la ograda peste care a fost cândva şef, iar Udrea îi poate da şi lui lovitura de graţie la carieră.

  Aşa că eu zic să pregătim grătarele, pastrama şi mustul. Căci circ la care să ne uităm va fi din belşug.
 
jooble.org