Hai să iubim OPERA din Constanța fără să o mai violăm, ca de obicei

Hai să iubim OPERA din Constanța fără să o mai violăm, ca de obicei(2406)


Marea zăpăceală care s-a copt în teatrele din Constanța începe să își arate fructele otrăvite.
Totul a început în 2004 când cei doi nemuritori, Mazăre și Constantinescu, au vrut să se remarce prin a distruge Cultura din Constanța ce încă mai pâlpâia pe ici pe colo ca o lumânare uitată într-un colț al nimănui.

Eu, pe atunci, eram șeful comisiei de cultură din C.J.C. și i-am rugat pe cei doi conducători să amâne proiectul lor de sufocare a culturii până după alegerile din acea vară a lui 2004 argumentând în toate felurile reușind să le scot pe moment din cap tâmpenia, fără să știe nici ei cum de am reușit. Pe semne că, în astfel de situații, acolo cineva trebuie mereu să riște și să se lupte cu ei.

După alegerile locale din 2004 la Constanța a început dezastrul.
Vă mai amintiți cine era șeful comisiei de cultură la Consiliul Local sau la Consiliul Județean?

Așa-i că nu vă pasă?! Acum, de exemplu, știți cine este șeful comisiei de cultură la Consiliul Județean?!

Să nu vă gândiți la Zgabercea, dânsul era un angajat cu salariu și cu sarcini de serviciu.

Eu mă refer la aleșii politici pe care noi îi votăm crezând că așa e bine, că așa trebuie, ca să aibă dânșii grijă de noi să fie reprezentanții noștri, să nu facă prostii, să facă ce trebuie. Iată că nu e deloc așa!

Iată că Opera din Constanța este din nou în suferință, fiind pe cale de dispariție.
Și doamna director general Daniela Vlădescu și coregraful Horațiu Cherecheș ne roagă să nu fim nesimțiți, să nu fim indiferenți, să încercăm, care cum putem, să intervenim, să mai rămână în viață un loc onorabil pentru noi în Constanța.

Putem face asta mai ales acum când Ministerul Culturii nu mai poate și recunoaște că nu mai poate să sprijine Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovschi din Constanța cu 50 000 de euro în 2018.

Atât le mai trebuie.

Tânărul ministru de la Cultură e depășit de greutăți, nu mai știe ce să facă. El e doar un actor. El așteaptă să i se scrie ce să facă și să asculte indicațiile vreunui regizor. De ce să credem că dânsul ar putea face ceva pentru Opera din Constanța și noi nu? Noi ar trebui să ne trezim și să nu mai dăm vina pe alții. NOI adică autoritățile, noi adică spectatorii, noi adică toți cei care mai credem că la Constanța încă se mai pot face, spre onoarea noastră, fapte culturale semnificative.
Opera la Constanța a fost înființată de niște comuniști inculți și nepricepuți în 1957, în fața cărora noi acum ar trebui să ne scoatem pălăria nu să ne prefacem că suntem deștepți și că la nevoie mergem la spectacole la București sau la Viena. Toate institutiile culturale importante respectate și iubite de constănțeni au fost înființate și susținute de amărâții ăia de comuniști care conduși de clasa muncitoare îi respectau cât puteau ei de mult pe artiști.

Cu toate greutățile financiare de la sfârșitul anilor '80 nu și-au permis să desființeze nici-o formă instituțională de manifestare culturală.

Noi aici, acum, nu mai avem nevoie de cultură teatrală?! Dacă au murit Fantasio, Teatrul de Balet, Filarmonica, ce dacă moare acum și Opera?! Nu doare, noi să fim sănătoși! Facem festivaluri cu scoici, cu ciorbe de pește, cu înghețată, mereu cu de-ale gurii. CĂ CUltura trece prin burtă, dacă mai are loc.

Anul acesta putem serba cei 140 de ani de la UNIREA dintre Dobrogea și România salvând Opera de la rușine. Cetățenii își apără cetatea când cu sabia, dacă e nevoie, când cu gândul și cu fapta bună.
Doamna director, Daniela Vlădescu, ne îndeamnă să cumpărăm bilete acum în pragul pericolului desființării.

Biletele sunt ieftine, noi suntem mulți. Apoi, mai vedem ce e de făcut.
jooble.org