Mihai Daraban: SUA este un hub pentru multe direcții economice!

Mihai Daraban: SUA este un hub pentru multe direcții economice!(913)


Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat, ieri, 2 octombrie, la conferința dedicată programului Smart Start USA, un proiect care urmărește finanțarea și facilitarea accesului anual a peste 10.000 de IMM-uri și antreprenori din România pe piața din Statele Unite ale Americii. Evenimentul a fost organizat de Fundația Laufer, având ca parteneri CCIR, Departamentul de Comerț din cadrul Ambasadei SUA la București, Academia de Studii Economice din București, precum și companii financiare.

Programul Smart Start USA urmăreşte crearea primului ecosistem din România dedicat creşterii exportului şi internaţionalizării companiilor cu capital românesc, cu acces prioritar pe piaţa Statelor Unite ale Americii. Peste 1000 de sucursale bancare sunt implicate în implementarea programului, ceea ce va permite oricărei companii să beneficieze de program şi de toate facilităţile acestuia, indiferent de oraşul în care se află.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, dl. Mihai Daraban, a subliniat rolul CCIR în susținerea internaționalizării business-ului românesc. „Peste ocean există o piață de un dinamism ieșit din comun. Noi, la Camera de Comerț și Industrie a României, ne uităm la parteneri și prin prisma Produsului Intern Brut, fie cel nominal, fie cel per capita. Important este că SUA are o economie de 19.390 de miliarde de USD, înregistrând o creștere de aproape două trilioane în ultimul an și jumătate. Este o piață care ar trebui să ne tenteze mai mult decât ne tentează până acum piața Uniunii Europene, unde, trebuie să admitem, am ajuns o economie de subcontractori. În SUA există cea mai mare densitate de multinaționale, care oferă investitorilor un potențial uriaș de a pătrunde și pe alte piețe, America fiind un hub pentru multe direcții economice și nu numai. Misiunea noastră este de a sprijini internaționalizarea business-ului românesc, de a trece și la etapa de export de servicii. Vreau să asigur inițiatorii acestui proiect de tot suportul și sprijinul CCIR, pe care îl vom oferi necondiționat ca și până acum”, a declarat Mihai Daraban.

Inițiatorul proiectului, dl. Ilan Laufer, a făcut căteva referiri la caracteristicile financiare ale programului Smart Start USA. „Vreau să-i multumesc în mod special domnului Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, primul care ne-a întins o mână de ajutor, lucru care a contat enorm pentru mine și echipa care s-a alăturat proiectului pe parcurs. Programul are un buget anual de 500 de milioane de USD, înscrierile în platforma se vor face până la sfârșitul acestui an, urmând ca în viitor să lansăm o nouă ediție și un nou program. Discutăm de un credit financiar de maximum 200 de mii de USD și un aport propriu foarte mic și foarte atractiv de numai 15% pentru companiile care doresc să se înscrie în program. Smart Start USA are o durată maximă de implementare de 7 ani și se adresează antreprenorilor români care desfășoară activități în sectoarele economice prioritare pentru dezvoltarea exportului românesc”, a declarat Ilan Laufer.

„Pentru a atrage investitori străini, Departamentul de Comerț din SUA organizează anual o întalnire cu potențiali finanțatori, sub numele de Select USA. De exemplu, anul trecut au participat peste 3000 de investitori din 62 de state ale lumii. Acum doi ani, am reușit să convingem numai 4 companii românești să participe la această întâlnire. În 2017, numărul acestora a fost de 30, iar în 2018 s-au înregistrat peste 50 de investitori. Din punct de vedere al reprezentării, România a fost între primele cinci țări din lume și prima din Europa. Astăzi, lansăm programul Smart Start USA. Toate acestea sunt semne ale sănătății sistemului economic românesc, reflectă creșterea economică a României din ultimii ani și arată un grad mult mai mare de încredere a oamenilor de afaceri din România în puterile proprii, deschizând, totodată, noi orizonturi de dezvoltare a businessului”, a susținut E.S. Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, dl. Hans Klemm.

Acest program poate fi descris prin două cuvinte: echipă și complementaritate. Smart Start USA este o nevoie pe care mediul de afaceri românesc a adus-o în discuțiile pe care le avem împreună, la minister, aceea de a avea finanțare, de a avea acces pe piețele internaționale. Acest program este complementar celui lansat de noi, de internaționalizare a firmelor românești, pentru că dumneavoastră, antreprenorii români, ați ajuns la un moment de maturitate. Ați ajuns la momentul în care puteți și trebuie să mergeți pe piețele externe. Daca vom fi prezenți pe piața SUA în număr foarte mare, cea mai dinamica piață din lume, dacă vom reuși aici, vom reuși oriunde”, a declarat Ștefan–Radu Oprea, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

La eveniment au mai participat: Prof.Univ.Dr. Dorel Mihai Paraschiv, Prorector Academia de Studii Economice București, Alexandru Petrescu – Președinte FNGCIMM, Stere Farmache – Președinte Fondul Român de Contragarantare, Alexandru Cumpănașu – Președintele Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, precum și alți reprezentanți ai mediului de afaceri românesc.

Background

Proiectul Smart Start USA oferă sprijin în ceea ce privește educația și dezvoltarea antreprenorială pentru mai mult de 10.000 de IMM-uri și antreprenori în fiecare an, care vor avea acces la o gamă largă de instrumente financiare dedicate, precum și la servicii personalizate.

Smart Start USA urmărește dezvoltarea sectoarelor economice prioritare pentru exportul românesc, creşterea numărului companiilor cu capital românesc implicate în export, creşterea numărului companiilor cu capital românesc care se vor extinde pe pieţele externe, crearea de noi locuri de muncă în economie în mod direct şi indirect prin stimularea producţiei şi a exportului, precum și stimularea pieţelor financiar bancare.

Proiectul se va concentra pe următoarele segmente economice: IT, auto, piața imobiliară, piața farmaceutică și medicală, mobilă și artizanat, turism, agricultură, investiții financiare.

Sursa: ccir.ro
jooble.org