-ȚIGANUL-   RÂDE ÎN CERURI...

-ȚIGANUL- RÂDE ÎN CERURI...(1728)


Nicolae Burada (Buri), din Galați, pe care îl alintam “Țiganul”, se ține de șotii. A plecat în ceruri pe blat.

Distrat, cum îl știm, pune în continuare la cale diverse farse! Îl aud cum râde ascuns după nori, spunând tot felul de bancuri, povestind cu mult haz întâmplări din viața noastră, așa cum doar el știa să o facă.

Cât timp a stat în comă într-un spital din Galați, l-am rugat pe Dumnezeu să nu-mi ia, chiar acum, la bătrânețe, colegul de joacă și de trăznăi.

“Țiganul” e nemuritor, mi-am spus de multe ori.
Avea un haz nebun și un suflet bun. Nu plâng, pentru că așa mi-a cerut el în singura discuție pe care am avut-o despre moarte.

De când a murit “Țiganul”, neamul cel mai reușit al lui Mircea Diaconu, nu artistul, mă uit cu tristețe în urmă. Nu mai recunosc pe nimeni. Sau nu mai este nimeni!

Dar, oricum, suntem din ce în ce mai puțini…

“Țiganul” a plecat în ceruri, luând cu el toate amintirile frumoase din perioada în care eram jupânii veseliei din Costinești. Ne-a demonstrat că nu se teme de nevastă, o dulce și ea…

Ne-a învățat cum se salvează cu borcanul o cheie de la cameră căzută intenționat într-o găleată plină cu 15 litri de vin sec și bun. Ne-a învățat cum poate fi trăită la maxim viața cu bani puțini. Și noi, niște tâmpiți, am realizat târziu că, dacă bei sau nu bei, viața trece la fel de repede.

Fără “Țiganul” lângă noi, mă tem că verile care vor veni nu vor mai avea hazul de până acum…

Nutresc totuși speranța că, într-o zi, “Țiganul” va reveni printre noi, la iarnă, ascuns printre fulgii primei ninsori. Parcă îl și aud strigând la ferestrele înghețate: “Am o nevastăăăăăă…”

Despre gălățeanul Nicu Burada, prietenul nostru, nu pot să scriu tragic.
jooble.org