ATENȚIE!  NU SCĂPAȚI ȘTAMPILA PE  JOS!

ATENȚIE! NU SCĂPAȚI ȘTAMPILA PE JOS!(2356) Un afiş cu un astfel de conţinut cred că ar trebui să fie pus la intrarea în secţiile de votare care vor fi organizate pentru apropiatul referendum pe teme de familie. Că dacă eşti bărbat şi o scapi, s-ar putea să te trezeşti pe loc cu o cerere în căsătorie.

 Din păcate, un astfel de anunţ nu se poate afişa din mai multe motive. Mai întâi, pentru că legea interzice. Nu să scapi ştampila şi să te apleci după ea. Ci să faci propagandă negativă, adică să denigrezi în secţia de votare una dintre părţile vizate în Referendum. În al doilea rând, ar sări în sus de trei metri organizaţiile care apără drepturile homosexualilor, urlând că sunt discriminaţi.
 

 Aplecaţi după ştampilă sau nu, referendul care stă să vină, a sârnit deja patimi aprinse. În afară de cele erotico-sexuale, între homosexuali şi heterosexuali, s-a trecut şi la politică. Puterea cere simpatizanţilor să vină la vot. Opoziţia, dimpotrivă, le cere suporterilor să îl boicoteze.

 Aşa că subiectul consultării populare rămâne pe planul al doilea. De altfel, judecând după întrebarea care se va afla pe buletinele de vot, organizatorii, adică Guvernul României, nici nu prea ştiu de ce ar trebui să iasă oamenii din case. Ia auziţi:
„Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

 Care lege? Care sunt modificările? Cine le-a popularizat, astfel încât oamenii să ştie să voteze în cunoştinţă de cauză? La referendum, întotdeauna, se pune o întrebare simplă. O întrebare „închisă”, cum se numeşte ea în limbajul de specialitate. Adică la ea nu există posibilitate de întors, cam aşa cum fac politicienii noşrtri când tu îi întrebi dacă au furat iar ei răspund că a nins în Munţii Făgăraş. Răspunzi simplu, cu „Da”, sau „Nu”. De astă dată însă, formularea este foarte vagă şi puţin tembelă. Dacă românii sunt de acord cu o lege. Păi dacă pentru asta se face referendum, pentru validarea unor legi, la ce mai este bun Parlamentul. Validează direct poporul nişte propuneri legislative şi parlamentarii pleacă acasă. Sau, de ce nu se face scrutin popular, la fiecare lege votată de forul legislativ. În plus, întrebarea este ca Magazinul „Victoria”, adică mai multe întrebări în una singură. Pentru că legea nu are doar un singur articol sau alineat, ci mai multe. Şi moficările sunt mai multe. Aşa că votantul s-ar putea să fie de acord cu unele, iar cu altele, nu. Deci, nu le poate vota la pungă.

 Să nu uităm şi încă o condiţie esenţială, în afară de întrebarea clară şi precisă. Un referendum se referă la viitor. Aşa că tare bine ar fi dacă unii s-ar abţine să mai trezească morţii de prin cimitirele patriei ca să voteze, că pe ei nu-i mai interesează viitorul.

 Dincolo de acestea însă, abureala cu întrebarea mie mi se pare de o gravitate mult mai mare decât pare la prima vedere. Nespecificarea foarte clară a obiectului consultării populare, are un scop perfid. Să ne facă o turmă care votează. Nu ştie ce, nu ştie pentru ce. Iese, sau, după caz, rămâne în case, după cum i se comandă.

 În al doilea rând, abureala asta are drept scop aruncarea în derizoriu a instituţiei referendumului. Consultarea populară este cea mai înaltă expresie a democraţiei.. Precedentul, extrem de periculos, există. La trecutul referendum, poporul a votat ca Parlamentul să nu aibă mai mult de 300 de membri. S-a aplicat? Număraţi senatorii şi deputaţii de astăzi şi o să vă dea mai mult de 300. Încă un referendum ratat şi probabil o să apară imediat şi părerea că bine ar fi să nu mai organizăm aşa ceva, că tot nu are rost. Ori nu se aplică decizia, ori nu se validează din cauză că întrebarea este pusă prost. Cheltuială inutilă.

 Şi dacă tot organizăm consultări populare ca să vedem dacă românii sunt de acord cu legi votate de Parlament, nu credeţi că ar fi bine să vedem şi dacă românii sunt de acord cu legea care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră? Sau acolo, pe proprietatea lor, pentru că aceste bogăţii nu sunt nici ale lui Dragnea, nici ale lui Orban nici ale cui mai vreţi dumneavoastră, ci a fiecărui român. Sau aici nu este cazul de referendum? Că nu ne pricepem toţi la calcule economice şi la redevenţe.

 De parcă la homosexualitate ne-am pricepe toţi.

 Până una, alta, ia să vedem noi, săptămâna viitoare, care scapă intenţionat ştampila pe jos şi se apleacă după ea. Că s-ar putea să avem nişte surprize uriaşe.
jooble.org