Statuie pentru a comemora parastasul de 40 de zile al lui Gheorghe Oancea(931)


Maestrul Ion Tițoiu a realizat un bust al lui Gheorghe Oancea, fostul președinte al Asociației Naționale a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România, decedat în luna iulie a acestui an.

Tițoiu, restras la cetatea Ibida, a revenit la Constanța pentru a lucra la bustul lui Gheorghe Oancea, fiind ajutat de către Robert Băjenaru, elev la Liceul de Artă din Constanța și pe Dorin Barbu, student la Facultatea de Arte din Constanța. Bustul a fost realizată în numai două săptămâni, lucrându-se zi și noaptea, pentru a fi gata înainte de comemorarea celor 40 de zile de la încetarea din viață a lui Gheorghe Oancea.

De asemenea, Ion Tițoiu propune Consiliului Local ca Gheorghe Oancea să fie declarat post mortem cetățean de onoare al municipiului Constanța pentru realizarea acestui centru destinat scafandrilor și salvamarilor. “Am fost prieteni o viață și vom fi și după viață”, a precizat Ion Tițoiu.

Gheorghe Oancea a încetat din viață la jumătatea lunii iulie, cu câteva luni înainte de a împlini 64 de ani.
A fost un scafandru profesionist, care a fost fondat Asociația Națională a Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România. Oancea deține un record național, stabilit în anii ’80, reușind o scufundare la 500 de metri. El a făcut parte și din expediția pe care Jacques Yves Cousteau a efectuat-o în Marea Neagră și în Delta Dunării.
 
jooble.org