De ce a renunțat omul lui Mazăre la conducerea Portului Constanța?

De ce a renunțat omul lui Mazăre la conducerea Portului Constanța?(812)


Întrebarea zilei de ieri a fost, fără doar și poate, de ce a renunțat profesorul Lucian Băluț la conducerea Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime.

Ipoteze sunt multe, certitudini puține. Ce se știe cert este că fostul șef al organizației municipale PSD Constanța nu a avut deloc o viață liniștită la conducerea companiei. Deși a fost numit în urma unui riguros proces de selecție, sub supravegherea PricewaterhouseCoopers, cea mai mare companie de servicii profesionale, de consultanță și audit din lume, Băluț a fost contestat de la bun început. S-a spus că este omul lui Mazăre și că PSD vrea să pună mâna pe port, el fiind numai interfața. S-a mai spus că nu are experiență managerială, că una este să fii profesor la facultate și teoretician politic, alta să conduci o structură imensă de talia CNAPMC. I s-a mai opus și Ministerul Transporturilor, care i-a pus bețe-n roate de câte ori a putut. Și a putut. De exemplu, Lucian Băluț nu a avut voie să reprezinte CNAPMC în nicio delegație oficială în străinătate. Pur și simplu nu i s-a aprobat cererea. Trebuie să fi fost frustrant pentru el să își vadă subalternii vorbind peste hotare despre port, în locul său. Mai mult, nu avea voie nici să vorbească. Nu i se permitea să emită nicio opinie personală despre port. Ultima conferință de presă pe care a susținut-o nu a avut aprobarea ministerului. Nimeni de acolo nici măcar nu s-a sinchisit să spună da sau nu. Pur și simplu nu i-au răspuns. De atuni, Băluț spunea că se așteaptă la repercusiuni. Știa că va veni, curând, vremea demisiei. De altfel, secretomania și birocrația de la Ministerul Transporturilor sunt demne de romanele lui Kafka. Pentru orice informație de la CNAPMC, angajatele de la biroul de presă de aici trebuie să raporteze la București, iar numai cei de acolo au voie să comunice, ce și cât vor ei.

Lucian Băluț este un om de cultură, un pasionat de operă – nu și-a găsit locul în șerpăraia din portul Constanța. A renunțat la mandat pentru că, spune una dintre ipoteze, s-ar fi făcut presiuni chiar din partea colegilor de la PSD. De circa o lună și jumătate se hotărâse să plece. Dezgustat de mizeria din port.

Conducerea PSD vrea portul, este unul dintre punctele forte ale campaniei electorale. Dacă Băluț nu a făcut tot ce trebuia pentru acest deziderat, PSD ar fi renunțat la el fără să clipească. A făcut-o cu Nemirschi și cu Bărhălescu, dacă ne amintim numai două cazuri celebre. Alte ipoteze vorbesc despre contracte grase, dar cu iz ilegal, care i-ar putea trimite pe cei implicați pentru mult timp în atenția justiției (deși Băluț nu a semnat nimic în contractul în care ne referim). Pentru un om respectat în domeniul universitar și politic, o astfel de soartă este inacceptabilă. Nici măcar pentru un salariu ce circa 7.000 de euro pe lună. Surse neoficiale spun că Băluț ar fi justificat demisia prin faptul că vrea să rămână la catedră, la UMC. Renunță la mii de euro pe lună pentru a dormi liniștit noaptea. Ieri, (încă) directorul nu a răspuns la telefon pentru a oferi o explicație a gestului său.

Rămâne de văzut cum va gestiona echipa Mazăre pierderea controlului portului. la nivel de director general (deși o parte a eșalonului doi e controlat încă de PSD Constanța). Ministerul Transporturilor aparține prin protocol liberalilor, care nu au niciun gând să cedeze portul administrației locale. Dimpotrivă, se opun din toate puterile. Neoficial, desigur.
jooble.org