Autorităţile luptă orbeşte cu pesta

Autorităţile luptă orbeşte cu pesta(1314)


Cel mai mare crescător de porci din judeţul Galaţi, fostul deputat PNL George Scarlat, susţine că autorităţile române luptă orbeşte împotriva pestei porcine africane, fără să aibă un plan bine pus la punct. În aceste condiţii, conform ziare.com, ţara noastră are şanse minime să ţină sub control boala, aşa cum au reuşit, spre exemplu, polonezii. George Scarlat creşte peste 12.000 de porci în comuna gălăţeană Lieşti. In aceeaşi localitate, împreună cu familia, şi-a construit, cu fonduri europene, cel mai mare şi mai modern abator din judeţ.

"Polonia, spre exemplu, are pestă porcină africană şi exportă fără probleme produse nu doar în alte state UE, ci şi în SUA. Dar polonezii au luat măsurile care s-au impus ca să ţină boala în frâu. La noi, nu prea se fac lucrurile aşa cum ar trebui. La Brăila am văzut că s-a intervenit prompt. S-au făcut la timp sacrificările preventive, aşa cum trebuie. La mine aici, in Galati, lucrurile n-au stat la fel. La Suceveni unde au depistat un prim focar abia la o săptămână s-a decis să fie omorâţi toţi porcii din localitate. Şi ce să vezi: din 162 câţi trebuiau sacrificaţi, echipele de intervenţie au mai găsit în gospodării doar vreo 70 de porci. In rest, poate că oamenii şi-i mai tăiaseră. Poate şi-i ascunseseră. Poate şi-i vânduseră prin comunele din jur la jumătate de preţ şi aşa mai departe. Ce să mai spunem că echipele mixte nu ştiau cine şi ce are de făcut", a declarat pentru Ziare.com George Scarlat. Acesta a mai spus că, din datele pe care le are, nicăieri în Europa - fie că vorbim de statele baltice, de Polonia sau de alte ţări din spaţiul fost sovietic - boala nu s-a răspândit aşa de repede ca în România.

"La noi a fost o explozie de boală. Spre exemplu, vorbim acum despre vânătoare şi despre uciderea prădătorilor din Deltă. Păi acolo e patrimoniu UNESCO, guvernat şi de alte legi în afara celor româneşti. Extracţie de mistreţi se putea face acolo mai demult", a mai spus fermierul. Până la acest moment, potrivit Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), pesta porcină afectează 8 judeţe din România. Potrivit Comisiei Europene, însă, boala riscă să se extindă în alte 14 judeţe, în viitorul apropiat. 
jooble.org