Schimbarea la Faţă a Domnului (Obrejenia)

Schimbarea la Faţă a Domnului (Obrejenia)(2152)


Pe data de 6 august, creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului, unul dintre cele 12 praznice împărăteşti. Sărbătoarea marchează momentul în care apostolii Mântuitorului s-au convins că Acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Lui Dumnezeu. Iisus, împreună cu trei dintre ucenicii Săi cei mai apropiati, Petru, Iacob şi Ioan, a urcat pe muntele Tabor ca să se roage. Aici, apostolii au fost învăluiţi într-un nor de lumină, în timp ce Iisus se ruga, iar apoi au auzit un glas care le-a spus: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe Acesta ascultaţi-L (Matei 17, 5).

Chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca soarele, iar hainele Lui se făcuseră albe ca zăpada. In această lumină, doi bărbaţi stau de vorba cu Iisus despre Patimă şi Moartea Sa în Ierusalim. Este vorba despre marii proroci ai Vechiului Testament, Moise şi Ilie. Semnificaţia spirituală a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. În satele româneşti încă se mai păstrează o serie întreagă de obiceiuri, datini şi tradiţii legate de această sărbătoare, care mai este numită în popor şi Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni. Denumirea Obrejenie vine din slavonă, "obrejenie" semnificând transformare, schimbare.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleşi de Dumnezeu pot vedea Porţile Raiului. Cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se vestejească. Femeile însărcinate, dacă vor ţine această zi, vor avea o naştere uşoară, iar copiii ce îi vor naşte vor fi sănătoşi. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pentru că nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba. În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de către cineva, că aşa vei fi tot anul, până la următoarele Probajenii. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun, preacurvie etc.), sigur vor fi vindecaţi. În această perioadă se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioşii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot şi împărţite celor sărmani. De asemenea, cei vii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuţi dincolo, ci să facă pomană în amintirea ţi pentru sufletul acestora.

Din 6 august, toamna începe să-şi intre treptat, treptat în drepturi. De acum înainte, iarba nu mai creşte, păsările se pregătesc să plece spre ţările calde, insectele se pregătesc să intre în pământ. Conform celor de la www.antenasatelor.ro, frunzele copacilor încep să ruginească. Dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă. In popor se spune că dacă în Postul Adormirii Maicii Domnului plouă mult, iarna care va veni va fi una plină de ninsori.

Este bine ca până la această dată ţăranii să termine de cosit şi de adunat fânul. De acum încolo, iarba şi florile doar îmbătrânesc, diminuând calitatea furajului. Acum se culeg şi ultimele plante de leac. În această zi se poate începe şi gustatul boabelor de struguri. O veche superstiţie spune că nu e bine să te mai scalzi în apele repezi de munte, că apele se răcesc, iar cerbii vin să le spurce şi creşte riscul îmbolnăvirilor. Tot de acum este bine ca să nu se mai doarmă afară. Nu trebuie să ne imaginam că de a doua zi după sărbătoarea Schimbării la Faţă nu va mai fi cald. Vara continuă, e posibil să mai fie zile caniculare, aşa cum au fost şi-n anii trecuţi, dar cine are răbdarea să observe va vedea cum încet toamna se face simţită cu fiecare zi care trece din august.

Creştinii ortodocşi dintre cititorii TIMPUL care ţin Postul Sfintei Maria trebuie să ştie că pe 6 august, când prăznuim Schimbarea la Faţă a Domnului de pe muntele Tabor, este dezlegare la peşte, vin şi ulei, prilej de bucurie pentru credincioşii care postesc. 
jooble.org