LA MEDGIDIA, BANII NU ADUC FERICIREA, DAR NICI LINIȘTEA ÎN ORAȘ...

LA MEDGIDIA, BANII NU ADUC FERICIREA, DAR NICI LINIȘTEA ÎN ORAȘ...(1963)


M-am întrebat de multe ori ce caută o femeie în mocirla politichiei, de la an la an, tot mai adâncă și mai murdară!

Din start, precizez că nu mă număr printre cei care sunt împotriva promovării femeii, dar nu sunt de acord nici cu salturile de pe umerii lui Dragnea direct în fotoliul de prim ministru al României! Adică, ieri, spăla rufele la râu și acum e premier până la brâu!

Dumnealui nu a promovat, a făcut infuzii. Avea nevoie de “carne de tun” pentru viitoarele bătălii pe care le duce în nume personal.

Sunt curios însă, din punct de vedere profesional, cum poate fi ademenită în politică o femeie! Fiind vorba și de estetică, o femeie frumoasă, fină și educată.

Cum se descurcă o femeie educată în mocirla politichiei? În politică, de regulă, se evidențiază tovarășii cărora le lipsesc din angrenajul personal câteva piese principale, dar, în mod deosebit, cei șapte ani de acasă. Mă refer la excepții, nu la toată lumea. Suntem încă departe de visul în care politica arată ca o școală de domni și de doamne, un fel de club de tango și bune maniere.

Sensibilitatea și gingășia nu se regăsesc prea des pe eșichierul politic. Când se iau la harță doi titani e grozăvie mare!

În aceste condiții, ce o mână în luptă pe Luminița Vlădescu, viceprimarul orașului Medgidia, ca să se încaiere la tot pasul cu primarul Vrabie?

Disputele dintre cei doi au întrecut în frecvență și intensitate scandalurile casnice, care sunt declanșate din orice. Adică izbucnesc foarte ușor. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar când un bărbat și o femeie se gratulează în fel și chip, se pândesc, își întind capcane, votează unul împotriva celuilalt, se îmbrâncesc, se ciupesc, se șicanează etc., sunt tentat să spun că asist la o hărțuială reciprocă.

Vrabie e mai volubil, om dintr-o bucată și e foarte orgolios. Luminița Vlădescu știe să întărâte cu vorbe spuse în șoaptă, îl calcă pe pantofi pe primar, așa cum calci frâna la autobuz, și știe replica la fraza “Cine spune ăla este!”.

Sunt zile când face scandal și vrea să fie pontată.
E normal ca unii cetățeni să nu fie mulțumiți de prestația sa. Și dumneaei are responsabilități concrete și trebuie să răspundă pentru tot ceea ce face. Pentru asta e plătită. Și încă foarte bine. Sigur, nu e de trăit cu salariul blocat!

Dar, indiferent de sentimente sau resentimente, nu cred că primarul i-a blocat aiurea salariul! Până la urmă, s-a făcut din chestia asta o mare tragedie...Ce să mai zică cetățenii cărora nu mai ai ce să le blochezi...

Și, totuși, Valentin și Luminița au funcționat o perioadă destul de îndelungată foarte bine în beneficiul orașului!

O spune chiar madame Vladesco, care pare că tânjește după acea perioadă de liniște.
Îmi și imaginez o scenă idilică a relației primar– viceprimar.

EL picta proiecte peste tot.  EA, precum Penelopa, torcea fericită cât era ziua de mare.
EL îi prezenta conștiincios alte proiecte. EA le promova. Evident, cu sprijinul celor 13 din PSD ajunși consilieri locali pe viață. Deviza la zi era “Am votat tot ce ne-a prezentat Vrabie!”

Doamne, stătea de patru degete consensul în Medgidia! Câtă fericire! Și peste tot unități de monolit!
Se spunea despre Medgidia că este orașul fără fum și fără intrigi politice.

Păi, era normal ca primarul și viceprimarul să se cățelească pe ordinea de zi?
Să ia toată lumea exemplul de colaborare dintre primarul Făgădău și vicele Babu, de la Constanța.
Primarul aprinde lumina în oraș, viceprimarul o stinge! Și, uite așa, a trecut un mandat!

Ei, și până la urmă, își bagă dracul coada exact în treburile Primăriei Medgidia!
Ce s-a rupt atât de rău, încât, sistemul nu mai funcționează astăzi?
Cum s-a deteriorat atmosfera propice de lucru și s-a ajuns la starea de război existentă astăzi!

La Medgidia, primarul și viceprimarul (femeie) se caftesc în pauza de masă și în diverse alte ipostaze de timp. Luminița Vlădescu spune că s-au făcut presiuni pentru ca în locul domniei sale să fie pusă o persoană “mai aproape de inima primarului!”

Stop. Rog subliniați.
Madame Vlădesco a pus punctul pe I.
Tot deranjul pleacă deci de la inima primarului, ceea ce mă determină să susțin că avem de-a face cu un conflict personal și nu cu unul politic, cum zic diverse persoane.

Imaginea conflictului personal este întegită și de alte reacții și măsuri ale primarului, care a lăsat-o pe Luminița-vice fără atribuții, mașină și birou. Noroc că hainele de pe ea nu sunt ale Primăriei, că le-ar fi luat și pe alea!

De când primarul i-a blocat salariul, conflictul a luat viteză, deschizând noi surse de antipatie reciprocă.
Dacă nu ai noroc la bani, poate ai în dragoste!
Din toată această poveste, Vrabie are cel mai mult de pierdut.

Luminița s-a urcat în brațele partidului său și asmute lumea asupra sa. Cum femeia trebuie protejată, nu o să îndrăznească nimeni să-i ceară doamnei Vladescu un raport de activitate pe ultimele 2-3 luni de zile.

Acum, de câte ori o să scâncească Luminița, toată lumea o să se uite din nou urât către primarul Vrabie!
“Ce ai, domnule cu fata?”

De draci, Luminița nu a venit la ședință!
În spatele primarului, se aud explicațiile consilierilor PSD pe o temă interogatorie. Kakaya problema?

Primarul i-a blocat salariul viceprimarului.
Aștept ca viceprimarul să-i blocheze primarului roata de la mașină sau intrarea în Primărie…

Întreaga tărășenie îmi amintește de o secvență dintr-un film cu Stan și Bran. Cei doi se ceartă cu un tip și încep să-și demonteze reciproc mașinile. Un far ăla, un far ei, o portieră Bran, o portieră celălalt etc. În final, nu a mai rămas nimic din cele două mașini...
 
jooble.org