Consilierul local Adriana Arghirescu: Nevoia municipiului Constanța de a implementa proiecte este uriașă, dar nu poate fi realizată de o administrație care nu își respectă propriile angajamente

Consilierul local Adriana Arghirescu: Nevoia municipiului Constanța de a implementa proiecte este uriașă, dar nu poate fi realizată de o administrație care nu își respectă propriile angajamente(1201)


Primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a convocat pentru astăzi Consiliul Local Municipal în ședință de îndată, convocatorul având doar două proiecte pe ordinea de zi, ambele referitoare la contractarea și implementarea unui proiect transfrontalier româno-bulgar finanțat prin fonduri europene.

Din expunerea de motive și din documentele anexate, aflăm că, în etapa de contractare a proiectului, municipiul Constanța a fost informat de Organismul Intermediar de Implementare, printr-o adresă din data de 03.04.2018, că trebuie să își actualizeze documentele menționate în respectivul document. La vizita de lucru din luna mai, reprezentanții Autorității de Management au fost asigurați de administrația locală că în ședința Consiliului Local Municipal care urma să aibă loc la finalul aceleiași luni vor fi adoptate proiectele de HCLM necesare contractării proiectului.

Cum în ședința Consiliului Local Municipal din luna mai aceste proiecte de hotărâre nu au întrunit majoritate de voturi, Organismul Intermediar de Implementare a revenit în data de 07.06.2018 cu o adresă prin care se solicita ca acestea să fie adoptate urgent, până la data de12.06.2018, mai ales că acest proiect avea deja aprobată, încă din luna octombrie 2017, cofinanțarea de 2%.

Termenul deîndată exprimă o stare de urgență care nu poate fi amânată tocmai pentru bunul mers al activității administrației publice locale. Urgența adoptării derivă din termenul limită reamintit de Autoritatea de Management, dar din data de 10 mai 2018 până la ședința CLM din 29 mai a.c. oare aparatul administrativ al Primăriei Constanța nu a putut redacta un proiect de hotărâre cu un singur articol? Constatăm că, așa cum Primăria Constanța nu răspunde nici petițiilor simplilor cetățeni în termen legal, tot așa pare că tratează toate solicitările, indiferent de instituția de unde provin. Nevoia municipiului Constanța de a implementa proiecte este uriașă, dar după cum observăm, nu poate fi realizată de o administrație care nu își respectă propriile angajamente”, afirmă consilierul local liberal, Adriana Arghirescu.

Mai mult, aceasta susține că reprezentanții administrației locale solicită ca în ședința de îndată de astăzi a CLM să fie modificat procentul de cofinanțare de la 2% la „minim 2%”.

„Această formulare incertă are rolul de a relativiza suma de finanțare a proiectului, având o marjă de la 25.000 euro la1.430.000 euro. Se observă încă o dată incapacitatea aparatului primăriei de a organiza până în cel mai mic detaliu ședințele Consiliului Local Municipal, astfel încât fiecare consilier local, indiferent de apartenența politică, să își poată exercita votul în cunoștință de cauză. Când vorbim de bugetul municipiului Constanța avem datoria să fim exacți. O administrație coerentă nu funcționează pe principiul <<lasă că merge și așa>>, mai spune consilierul local PNL.


 
jooble.org