Portul, ultima frontieră. Politicienii ar da orice să îl controleze

Portul, ultima frontieră. Politicienii ar da orice să îl controleze (1268)


Prin Portul Constanța se derulează afaceri de sute de milioane de euro. Cine îl controlează este un om bogat și cu foarte mare influență. În ultimii 20 de ani, aici a fost fieful președintelui Băsescu, cel puțin asa spun adversarii politici. Este însă cert că vocea și voința președinteului au însemnat mult în dezvoltarea sa. Și încă înseamnă. Iată însă că cineva, din altă gașcă, încearcă să se așeze la această masă a bogaților. Este vorba despre Radu Mazăre și PSD Constanța. Au reușit, în 2008, să obțină 20% din acțiunile Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime. Acum vor 80%. Băsescu a reacționat dur.

Preşedintele a declarat că ar fi riscant pentru angajamentele României cu NATO sau Exxon ca premierul să accepte ca municipalitatea constănţeană să devină acţionar majoritar la Portul Constanţa, el afirmând că primarul Radu Mazăre "stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia". "Mi-e greu să văd că unul care stă mai mult cu domnişoare dezbrăcate prin Mamaia, se îmbracă în tot felul de armuri, când o face pe papuaşul, când pe apaşul, mi-e foarte greu să îl văd discutând cu generalii de la NATO chestiuni serioase legate de tranzitul de armament, de muniţie, de trupe. Mi-e greu să îl văd discutând cu Exxon, dacă le spune să îl caute la Bamboo în discotecă. «Deci vedeţi că şeful e la Bamboo, e acolo cu nişte sirene ieşite din Marea Neagră». Cred că am fi noi neserioşi să trimitem Exxon, NATO… Poate eu greşesc, dumneavoastră vedeţi vreun general american mergând să discute cu el, sau în Brazilia că ăsta mai pleacă şi în Brazilia?", a afirmat Băsescu, miercuri seară, la B1TV. El a subliniat că ar fi "cea mai mare greşeală" ca premierul Ponta să accepte ca municipalitatea să devină acţionar majoritar la administraţia portului, aşa cum vrea primarul Mazăre, având în vedere importanţa proiectelor energetice şi militare care presupun tranzitul prin acest port.

Mazăre: Băsescu a controlat portul în ultimii 20 de ani, prin acoliții săi

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că Traian Băsescu nu este de acord ca Portul Constanţa să treacă la autorităţile locale pentru că altfel ar pierde controlul acestuia, pe care l-ar fi deţinut "prin acoliţii săi" în ultimii 20 de ani. ”Cred că au intrat în fibrilaţii acoliţii lui, afacerişti din port, când au auzit declaraţiile premierului. Probabil au pus mâna pe telefon şi au spus: «Ce facem, şefu ? Traiane, ce facem, salvează-ne !» Ştiţi foarte bine cine a controlat Portul Constanţa timp de 20 de ani de zile. Nu ştiţi, că doar nu l-a controlat Mazăre de la Bamboo. Băsescu şi cu toată tagma lor, şi cu toţi afaceriştii ăia şi cu vămile şi cu toate poveştile astea”, a spus primarul. Acesta a precizat că Portul Constanţa va trece la municipalitate după ce Guvernul va iniţia un proiect de lege prin care toate porturile din ţară vor trece la autorităţile locale, dar a spus că nu ştie când se va întâmpla acest lucru. "Am discutat cu Ponta despre trecerea portului la Primăria Constanţa. Domnia sa mi-a spus că va iniţia un proiect de lege prin care vor trece toate porturile la primării, inclusiv Portul Constanţa. Eu nu l-am suspectat niciodată pe Ponta că nu s-ar ţine de cuvânt. A şi declarat domnul Ponta ieri că i se pare o chestiune normală, în regulă, aşa se întâmplă în Europa şi o să o discutăm împreună", a mai afirmat Mazăre.

Ce spun Ponta și Fenechiu

Victor Ponta ar fi de acord cu ideea lui Mazăre. "De principiu, toate porturile mari din Europa, începând cu Rotterdamul, Hamburgul mi se pare că este la fel, au primăria ca acţionar, aşa încât principiul e foarte corect. Când şi cum vom face transferul o să discutăm", a spus premierul.
Ministrul Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, nu este însă de acord. Între el și Mazăre situația este puțin tensionată, după ce constănțeanul a spus că Fenechiu nu se pricepe la porturi, pentru că este moldovean și acolo nu sunt porturi. "Mă uit în ochii lui Radu Mazăre şi aş aştepta să îşi ceară scuze, dacă el mă respectă aşa cum îl respect şi eu, ca un om politic. Pentru că da, Radu Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea. Este o părere, nu pot avea decizie. Decizia este importantă, după părerea mea poate să fie doar la Parlamentul României, printr-o lege", a spus Fenechiu, joi, la o întâlnire cu presa. Primarul nu-și va cere însă scuze. ”Am iubit o moldoveancă opt ani, dar asta nu înseamnă că se pricep la porturi. Nu am de ce să-mi cer scuze”, a replicat acesta, ieri.

Ce au făcut parlamentarii PSD

Patru parlamentari PSD au depus de anul trecut, în Parlament, o propunere legislativă privind privind transferul acţiunilor pe care statul le deţine prin Ministerul Transporturilor la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa către autorităţile locale, iniţiat de patru parlamentari PSD de Constanţa, a fost depusă la Parlament, a anunţat senatorul Alexandru Mazăre. Senatorul PSD Alexandru Mazăre, unul dintre iniţiatorii acestui proiect de lege, a declarat, atunci, că în 2008 a iniţiat un proiect legislativ care a dus la trecerea a 20 la sută din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime (APM) Constanţa către Consiliul Local Constanţa, iar prin noul act normativ autorităţile locale vor deţine majoritatea acţiunilor. "În 2008, împreună cu colegul Eduard Martin, am iniţiat un proiect legislativ care a fost şi aprobat în Parlamentul României în ciuda opoziţiei preşedintelui Traian Băsescu . Prin acel act legislativ am reuşit să trecem 20 la sută din acţiunile pe care ministerul Transporturilor le deţinea la Portul Constanţa, le-am transferat cu titlul gratuit la Consiliul Local Constanţa. Tot atunci, în 2008, vă anunţam că nu ne vom opri aici că atunci când vom avea un moment politic favorabil vom face un nou act normativ prin care să trecem şi restul de acţiuni, pachetul care a mai rămas în portofoliul Ministerului Transporturilor, către autorităţile locale. Astăzi suntem în momentul acela prielnic din punct de vedere politic, practic sunt îndeplinite condiţiile, Constanţa are la Bucureşti un guvern prietenos, un guvern cu deschidere spre nevoile şi aspiraţiile cetăţenilor Constanţei şi suntem în măsură să vă anunţăm că am depus un nou proiect legislativ. Avem şi acordul factorilor politici decidenţi de la Bucureşti", a afirmat senatorul Alexandru Mazăre. Deputatul Eduard Martin, un alt iniţiator al proiectului, prezent la conferinţa de presă, a explicat modul în care vor fi împărţite cele 55 la sută din acţiunile deţinute de Ministerul Transporturilor la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cele mai multe, peste 30 la sută, urmând să revină Consiliul Local Constanţa.
Deputatul Eduard Martin, un alt inițiator al legii, a spus că în mai multe ţări europene porturile sunt deţinute de autorităţile locale şi nu de către stat, dând ca exemplu porturile Hamburg, Lisabona, Anvers, deţinute în totalitate de autorităţile locale, dar şi al Portului Rotterdam, unde municipalitatea are 70 la sută din acţiuni, restul fiind deţinut de statul olandez.
Deputatul Eduard Martin a estimat şi cât vor câştiga anual autorităţile locale din dividende, în baza cifrelor actuale ale Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Astfel, Consiliul Local Constanţa va încasa din dividende aproximativ 5-6 milioane de euro, Consiliul Local Agigea: 400-450.000 de euro, Consiliul Local Năvodari: 400.000 de euro, Consiliul Local Mangalia: 2-300.000 de euro.
Proiectul este în continuare în Parlament, dar se pare că acum se optează pentru varianta mai rapidă, respectiv o ordonanță de urgență.
 




jooble.org