PARADE ÎN LOC DE CIRC.  FĂGĂDĂU, DE CE AI TU OCHII ATÂT DE MICI?

PARADE ÎN LOC DE CIRC. FĂGĂDĂU, DE CE AI TU OCHII ATÂT DE MICI?(2019)


Primarul Făgădău are ceva asiatic în el, dar “naturel”. Fața pământie, mai ales când se enervează, tipicul mâncătorului de orez, care mestecă bob cu bob, despicându-l în patru, și nu de altceva, cum se comentează în ultima vreme, limbaj scurt, dur și la obiect, ca atunci când varsă cineva ceașca de ceai fierbinte pe tine. Atentat, nesăbuință sau rea voință? Reproduc întocmai expresia sa coreeană când este mușcat de un țânțar nederatizat la timp. Citez: “Haaaiiitttt!”.

La început, îi răspundea viceprimarul Babu, dar, pentru că nu era suficient de asiatic în felul său, a fost schimbat cu Horia Țuțuianu, președintele CJC. Reproduc întocmai răspunsul dat de Țuțuianu în termeni strict asiatici. Citez: “Îhî!”.
Iată cum sună o convorbire la nivel înalt pe străzile orașului nostru minunat între primarul Făgădău, mentorul paradelor de astăzi, și președintele Consiliului Județean Constanța, susținătorul său.

“Haaaiiitttt ?”
“Îhî!”

Și ca să termin tabloul asiatic al domnului primar, țin să adaug că elementul său de greutate, definitoriu, ca să spun așa, este frizura. Fără frizura sa ușor stilizată, cu volum, domnul primar ar fi foarte greu de identificat în spațiul coreean imaginar.

“Haaaiiiit!”, “Îhî!”.
Față de realitatea istorică, cei doi conducători de la noi s-au unit într-o singură Coree. Coreea alegerilor locale.

“Haaaiiit!”, “Îhî!”
Prietenia coreeană dintre cei doi lideri locali reprezintă una dintre curiozitățile scenei noastre politice.

“Haaaaiiit?”
În perspectiva alegerilor locale, ei învață împreună diverse tactici, mizând pe cunoscuta morală că unde-s doi puterea crește și Felix Stroe nu sporește...

Așa o fi?
“Îhî.”

Iată câteva din tacticile însușite într-un timp foarte scurt: scărpinatul pe spate cu bețișoarele, folosirea băștilor cu cozorocul pe stânga cu ocazia organizării unor ample defilări, înlocuirea circului electoral cu parade menite să acopere sărăcia, organizarea unor parade pentru plimbarea unor moaște,în loc de pâine sau cozonac, parade, îmbinarea paradelor de doi lei cu propaganda leșinată a pupincuriștilor bine plătiți, unde sunt folosite, cu mult exces de zel, formule grețoase de genul “Constanța, oraș minunat”.

Bă, vouă chiar nu vă este rușine?,
“Constanța, mai frumoasă…”, asta-i chiar groasă, domnule primar, “Haaaiiittt”?

Îmi vine acum în minte scena celebră a interogatoriului la care a fost supus lupul, travestit în bunicuță, din povestirea “Scufița Roșie”.

Vă prezint ediția revăzută a acestui episod.
- Făgădău, de ce ai tu ochii atît de mici? Răspuns:
- Din cauza prafului care mi-a intrat în ochi în timpul paradei organizate la Constanța.
- Orașul acela minunat, care va fi și mai curat și mai frumos? Pauză.

Aici s-a băgat în vorbă Țuțuianu.
- “Îhî!”.
    

- Făgădău, de ce ai tu nasul atât de mare, când nici nu a început bine campania electorală? Răspuns:
- Ca să îl bag acolo unde nu îmi fierbe oala în partid!
- Da' urechile? Urechile de ce sunt atât de mari? Răspuns:
- Ca să aud mai bine, pentru că Țuțuianu vorbește neîntrerupt în timpul paradei.

Zice că nu-i oraș mai curat ca Bilbao! O fi el curat, ceea ce nouă ne lipsește, dar oameni frumoși ca ai noștri nu au!
Spaniolii ăștia sunt niște urâți!

Am ținut să-i amintesc lui Făgădău că, după ce s-a întors din vizita de lucru efectuată în China, Victor Ponta și-a sărbătorit ziua de naștere după modelul țării prietene, ceea ce i-a purtat ghinion!

Știți care a fost răspunsul domnului primar Făgădău?

“Haaaiiiiitttt” sictir.
jooble.org