CONFLICTUL DINTRE RAJA ȘI PRIMĂRIA  MEDGIDIA, ÎN ATENȚIA GUVERNULUI

CONFLICTUL DINTRE RAJA ȘI PRIMĂRIA MEDGIDIA, ÎN ATENȚIA GUVERNULUI(1607)


Prezentă la Forumul Apei, Rovana Plumb a cerut, în numele Guvernului, ca autoritățile locale să colaboreze cu operatorii regionali de apă.  Președintele A.R.A., Felix Stroe, a declarat că ministrul a atins un punct sensibil. Directorul R.A.J.A. a spus că sunt autorități locale în România care privesc investițiile în sectorul de apă fără simț de răspundere.

Sunt probleme cu care ne confruntăm în implementarea fondurilor europene, care sunt o prioritate națională. Din păcate, acești bani nu ne așteaptă la nesfârșit, iar ei vor putea fi accesați până în 2023. Dacă analizăm problemele, le putem pune pe trei categorii. Primele sunt legate de cei care joacă rolul principal, consultanții și operatorii regionali, aici includem și ADI-urile, dar avem și o categorie de probleme care țin de relația cu administrațiile publice locale. În calitate de președinte al Asociației Române a Apei, pot spune că nu există județ în care să nu avem probleme: primăriile nu dau avizele la timp, nu se emit hotărârile de consiliu local de suport. Din superficialitate, din necunoaștere, din reavoință. La urma urmei, cu toți venim și plecăm, chiar și primarii, care vin și pleacă, dar rămân comunitățile care nu realizează cerințele la directivele europene. Dincolo de conformare vin amenzile, iar în final, cei care vor avea de suferit sunt cetățenii”, a mai spus Felix Stroe.

Directorul general al SC R.A.J.A. SA, Felix Stroe, s-a referit la problemele din relatiile cu o anumita administratie publica locala, din judetul Constanta : „Vom parcurge toate etapele, pentru că avizele nu sunt pentru afacere personală, ci sunt pentru interesele județului. Eu cred că este un interes strategic, e o problemă socială. Și nu e normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat-o Medgidia în ultima perioadă. Practic, domnul primar nu vrea să introducă pe ordinea de zi a Consiliului Local Muncipal aceste probleme. Dar, noi am făcut o campanie foarte laborioasă pentru informarea cetățenilor și a consilierilor locali, cărora le-am și scris și le-am explicat riscurile la care se expun, pentru că nu poți să spui că nu sunt de acord. Nu poți să spui: „nu vreau eu“. Nu vrei tu, nu vrei la tine acasă. Dar că nu vrei tu trebuie să ai argumente legale și să explici de ce nu vrei. Sper să o rezolvăm pașnic“, a subliniat Stroe.

Întrebat care sunt riscurile la care se expun aleșii locali din Medgidia, dacă votează împotriva proiectului, Stroe a fost neechivoc: „Dacă îți asumi să votezi împotriva acestui proiect, care înseamnă să refuzi bani europeni și să lași fără apă o jumătate de județ, ce riscuri ar putea să fie? Eu zic că ar putea să fie. Ceea ce nu facem cu bani europeni, suntem obligați să facem pe banii noștri. Asta pentru că Mediul este singurul capitol din tratatul de aderare la Uniunea Europeană care are condiții de conformare.“

 

SC R.A.J.A. SA Constanța (societate cu capital integral de stat), cel mai mare operator de apă din România, se pregătește de investiții masive. Concret, R.A.J.A. va cheltui, în anii ce vor veni, aproximativ 600 de milioane de euro în modernizarea și extinderea de rețele noi de apă. Banii vor veni prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M.), care a fost elaborat pentru a răspunde nevoilor de dezvoltare ale României, identificate în acordul de parteneriat 2014 -2020, reprezentând o continuare a Programului Operațional Sectorial Mediu 2007-2013 (P.O.S. Mediu) și adresându-se cu preponderență dezvoltării localităților rurale și urbane cu populație de peste 2.000 de locuitori. Pentru această etapă, R.A.J.A. SA este pregătită cu proiecte care au în vedere extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare, construirea și modernizarea stațiilor de tratare a apei potabile și a stațiilor de epurare, precum și creșterea calității serviciilor publice de apă și canalizare, R.A.J.A. urmând a derula investiții în 92 de localități din sapte (7) județe: Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău. Felix Stroe, a declarat că proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a R.A.J.A. Constanța, în perioada 2014 – 2020, prevede investiții pe raza a 52 de Unități Administrativ Teritoriale (U.A.T.), respectiv 91 de localități din sase (6) județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov). Valoarea totală estimată a investițiilor este de 499.443.061 Euro fără T.V.A., respectiv 594.337.243 Euro cu T.V.A. inclus, fiind concretizate în: 1. Sistemul de alimentare cu apă. Extindere și reabilitare rețea de apă - aproximativ 728 km, Construcție și reabilitare stații de tratare a apei - 48 statii, Construcție și reabilitare stații de pompare a apei: 46 statii. 2. Sistemul de canalizare: Extindere și reabilitare rețea de canalizare - aproximativ 577 km, Construcție și reabilitare stații de pompare apă uzată -138 statii, Construcție și reabilitare stații de epurare apă uzată: 6 statii, Construcție instalație de valorificare nămol – 1 instalatie.

Directorul R.A.J.A. a spus că una dintre cele mai importante investiții din cadrul Proiectului este reprezentată de Sistemul Regional Constanța.

Proiectul înseamnă realizarea a 145 km de conducte-magistrale de aducțiune, de la Medgidia până la Limanu. Investiția în valoare estimată de peste 60 milioane euro fără TVA și conduce la îmbunătățirea calității apei potabile din centrul și sudul județului Constanța. Practic, vom lua apă de ce mai bună calitate, am făcut analiză la Institutul Național de Sănătate Publică, și o vom duce la robinetele cetățenilor. Această apă plată va merge pe un traseu astfel încât să cupindă Constanța și toate localitățile de pe litoral. Traseul magistralei este: Medgidia – Castelu – Murfatlar – Valu lui Traian – Constanța (partea de sud) – Mangalia – Limanu. Oamenii vor avea apă de cea mai bună calitate într-un sistem nou, care va dura zeci de ani și va rezolva definitiv problema apei“, a declarat Felix Stroe.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri