RAJA  CONSTANȚA:  PARTICIPARE PRESTIGIOASĂ LA FORUMUL REGIONAL al  APEI și EXPOAPA

RAJA CONSTANȚA: PARTICIPARE PRESTIGIOASĂ LA FORUMUL REGIONAL al APEI și EXPOAPA(726)


La Palatul Parlamentului Romaniei (Senat), a avut loc deschiderea oficiala a ediției aniversare (a XX-a) a Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est, intrunire anuala organizata de catre Asociația Română a Apei (A.R.A.) – al carei președinte este Felix Stroe, directorul – general al S.C. R.A.J.A. S.A. Constanța -- și Patronatul Apei, cel mai important eveniment din sectorul apei, care cuprinde un complex de manifestări adresate tuturor specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului.

Forumul Regional al Apei Dunăre – Europa de Est aduce în atenţia participanţilor, și anul acesta, informaţii de cea mai mare actualitate, privind evoluţia şi dezvoltarea sectorului apei din România, dar şi din ţările din regiune şi nu numai. Evenimentele din cadrul Forumului (care se desfasoara pana pe 17 mai, inclusiv) cuprind o serie de conferințe, seminarii și ateliere de lucru precum:

- Conferința Tehnico-Științifică Internațională Managementul si Utilizarea Eficienta a Apei 2018 – o continuare a Conferinței Internaționale Soluții Sustenabile în Managementul Apei 2017 ce oferă șansa participanților să propună noi modalități de creștere a eficienței proceselor și a tehnologiilor din sectorul apei în România, în regiune și pe plan internațional.

- Seminarul Finanțarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020.  

- Workshop-ul – Reglementări în domeniul apei la nivel internațional, un atelier ce își propune să analizeze și alte Obiective de Dezvoltare Durabilă, pe lângă accesul universal la apă și îmbunătățirea sanitației, având în vedere influența apei și asupra sănătății, a dezvoltării sustenabile a comunităților, a vieții de pe pămant și din ape. Prin urmare, grupurile IWA vor lucra pentru a dezvolta mecanismele necesare atingerii obiectivelor, inclusiv cele instituționale, financiare și de comunicare cu autoritățile și clienții.

Totodată, în cadrul expoziției de echipamente şi tehnologii specializate pentru sectorul apei, EXPOAPA 2018, furnizorii de echipamente și tehnologii dedicate apei se vor întâlni față în față cu utilizatorii acestora (operatorii de servicii de alimentare cu apă și de canalizare) putând astfel să-și promoveze eficient cele mai noi produse.

Expozanții beneficiază de un spațiu generos de prezentare, în care promovează echipamente și instalații variate, pentru apă potabilă și pentru apă uzată, echipamente implicate în procesele de tratare a apei, dar și sisteme de monitorizare și control. Reprezentantii celor peste 100 de operatori și societăți care activează în industria apei, atât din România cât și din alte țări, au fost intampinati de catre președintele Asociației Române a Apei (A.R.A.), directorul SC. R.A.J.A. SA Constanța, Felix Stroe, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și ambasadorul statului Israel, Tamar Samash. Președintele A.R.A. a subliniat, in cuvantul de deschidere a evenimentului, că acesta rivalizează cu alte manifestari de gen din lume.

Cel mai important eveniment din sectorul apei este sărbătorit printr-un complex de manifestări adresate tuturor specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului, a spus Felix Stroe. În cuvantarea sa, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a asigurat că Guvernul României va acorda tot sprijinul societăților și operatorilor din domeniul apei, pentru că este cel mai important sector care trebuie să se dezvolte.

„Forumul s-a dovedit a fi principalul reper în domeniu. Vorbind despre trecut, subliniez că, alături de infrastructura construită din finanțare nerambursabilă de Comisia Europeană, în valoare totală de 5 miliarde de euro, principala realizare a fost reforma sistemului și politica de regionalizare pe care am promovat-o, dovedindu-se un real succes și fiind promovată de Comisia Europeană ca fiind model pentru celelalte state membre. În această privință, un merit deosebit îl are ARA, în calitate de principal promotor și colaborator al Guvernului. Dacă ne gândim la provocările viitoare, ne dăm seama că avem o agendă complexă, destul de dificil de realizat, având în vedere că termenul imediat pentru conformare, potrivit directivelor UE, este 31 decembrie 2018, iar necesarul depășește bugetul țării (…) Am stabilit la nivelul ministerului două priorități. Prima este susținerea și promovarea portofoliului de proiecte pentru actuala perioadă de programare 2014 – 2020, iar a doua este consolidarea politicii de regionalizare, prin realizarea strategiei de regionalizare a sectorului de apă. La nivelul Ministerului Fondurilor Europene, avem aprobate cinci proiecte majore în valoare totală eligibilă de 675 milioane de euro. În plus, mai sunt și alte proiecte noi în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro, care sunt în stadiu avansat de pregătire. În acest caz, vorbim de Constanța, Satu Mare, Timiș, Cluj, Sălaj, Olt, Ilfov și Dolj. Așadar, 2018 trebuie să fie un an de intensificare a ritmului de aprobare a proiectului în sectorul de apă. În consecință, la nivelul ministerului am adoptat un plan de măsuri pentru accelerarea prcesului de pregătire a proiectelor. Printre acestea se numără și promovarea unor modificări pentru predictibilizarea procesului de emitere a avizelor și autorizațiilor, includerea unor termene limită administratorilor de infrastructură și proprietarilor de rețele edilitare pentru emiterea avizelor și autorizațiilor solicitate în certificatele de urbanism. O altă măsură vizează demararea demersurilor pentru corelarea investițiilor finalizate din diverse surse sau programe”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul a punctat că, pentru a avea proiecte de succes, este nevoie de susținere și a făcut un apel către autoritățile locale să sprijine operatorii regionali de apă, cu tot ceea ce este nevoie, de la decizii și până la resurse. La rândul lor, operatorii de apă trebuie să colaboreze cu Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare, pentru a se putea încadra în termenele impuse.

 
jooble.org