Deșeurile din plastic se pot transforma în combustibil!

Deșeurile din plastic se pot transforma în combustibil!(983)


Cercetatorii din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Japonia si India prin studiile facute si instalatiile tehnologice experimentale realizate, raspund pozitiv la aceasta intrebare.

Da, se pot transforma deseurile din plastic in combustibil!

Japonezul Akinori Ito a creat un dispozitiv capabil sa transforme deseurile din plastic in combustibil. Astfel, prin folosirea instalatiei sale, doar cu un consum redus de electricitate sub 1 kwh si fara riscul degajarii unor gaze toxice, se poate obtine dintr-un kg de deseuri, 1 litru de combustibil.

Egipteanca Azza A. H. Faiad a reusit sa descompuna plasticul, folosind un catalizator de bentonita de calciu si sa obtina produse gazoase sub forma de methanol, etanol si propanol, care ulterior pot fi transformate in biocombustibilul etanol.

Studii de laborator au demonstrat ca plasticul poate fi descompus prin enzima PETase, imbunatatita genetic, produsa de o bacterie numita Ideonella Sakaiensis, pana la faza de a-l transforma in acid tereftalic, materia prima folosita in fabricarea de PET-uri . Dar ca orice microorganism, evolutia sa nu poate fi controlata in mediul natural, existand pe viitor posibilitatea ca plasticul sa nu mai poata fi reutilizat, fiind contaminat.

Deci solutii exista! Totusi ne dorim ca trecerea lor de la faza experimentala sau la nivel local, la o faza globala la nivel industrial sau chiar la nivel uzual , sa se faca mai rapid pentru ca nu ne mai permitem sa asteptam. Se preconizeaza ca in anul 2050, fara proiectarea si folosirea de ambalaje reciclabile sa se ajunga la o cifra de 9 miliarde de tone de plastic la nivel mondial. Oare cum vom mai putea gestiona aceasta crestere exponentiala infricosatoare?

Momentan singura solutie pentru a incetini producerea masiva de deseuri din plastic, o are fiecare dintre noi. Trebuie sa incercam sa schimbam comoditatea principiului “foloseste si arunca”, cu principiul “reutilizeaza”, mai putin comod, dar cu avantaje pe termen lung.
 
jooble.org